Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012


ΑΛΕΞΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΣ!
ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


του 
Αντώνη Κάλφα

Χωρίς να είναι υπερβολή μπορούμε να πούμε πως η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακατόρθωτη. Φαντάζει εξωπραγματική ως εκδοχή αλλά δεν είναι. Από πού φαίνεται αυτό; Πρώτα πρώτα από τον πανικό των καθεστωτικών μέσων.  Η ρητορική των αντιαριστερών εκπροσώπων των ΜΜΕ—δηλαδή της μεγαλύτερης μερίδας του τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού—ολοένα και εντείνεται. Στόχος τους δεν είναι μόνο οι αριστερές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ σε Ελλάδα και Ευρώπη (δηλαδή η υπεράσπιση του εθνικού δημόσιου χώρου, του κράτους κοινωνικής μέριμνας και του εισοδήματος των εργαζομένων) αλλά και οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στον κατακρημνισμό του «συστήματος Τσίπρα».
Για τον λόγο αυτόν πληθαίνουν οι προσωπικές επιθέσεις, η σκανδαλολογία, ο τρόμος, το τελευταίο δηλαδή καταφύγιο των απεγνωσμένων στελεχών του κυρίαρχου δικομματικού παιχνιδιού, και η προσωπική χολή των πιο γερασμένων και δεξιών δημοσιογράφων. 
Φαίνεται ακόμη και από τις προσωπικές απόψεις, εκτιμήσεις, τάσεις και μετρήσεις απανταχού του πολυσχιδούς διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Γράφει για παράδειγμα ο Δ. Καμπουράκης πριν από λίγες μέρες στο protagon.gr.: «Στην παρούσα συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει μια καταλυτική, πολιτική ηγεμονία. Η εκλογική ατζέντα μονοπωλείται από τις θέσεις του, τις προθέσεις του και τις δυνατότητες του. Ο (τεκμηριωμένος ή κινδυνολογικός) αντίλογος που διατυπώνεται στην σαρωτική αυτή πορεία του, έχει απομείνει δίχως ακροατήριο στα πλατιά στρώματα των ψηφοφόρων. Η προεκλογική συζήτηση παίρνει όλο και περισσότερο τη μορφή της κλασικής παροιμίας «το καραβάνι προχωρά, τα σκυλιά γαυγίζουν».

Τις επόμενες δύο βδομάδες θεωρώ σφόδρα πιθανό να επαναληφθεί το φαινόμενο της εκλογικής μάχης της 6ης Μαΐου, που όσο πλησίαζαν οι κάλπες τόσο δυνάμωνε ο αέρας που φούσκωνε τα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό ξανασυμβεί (δεν διακρίνω κάτι ικανό να το αντιστρέψει), τότε την 17η Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας θα φλερτάρει με την αυτοδυναμία. 
Προσωπικά ωστόσο θα συμφωνούσα με την αιτιολόγηση της υπεροχής του ΣΥΡΙΖΑ γιατί κατάφερε να κάνει την Ελλάδα ευρωπαϊκή υπόθεση και την Ευρώπη μέρος του ελληνικού προβλήματος. Με τα λόγια του σπουδαίου καθηγητή πολιτικής φιλοσοφίας Τζόρτζιο Αγκάμπεν  αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι και πάλι, όπως στην αρχή της ευρωπαϊκής ιστορίας, ο τόπος των καθοριστικών επιλογών. «Γι’ αυτό προσβλέπουμε σε αυτήν ως τη χώρα όπου η μαριονέτα, την οποία ο χρηματιστηριακός καπιταλισμός αποκαλεί «Ευρώπη», θα αποκαλυφθεί μια για πάντα με το αληθινό της πρόσωπο, και όπου ένα πραγματικό ευρωπαϊκό σύνταγμα θ’ αρχίσει να παίρνει σχήμα και μορφή.»
Αυτήν την Ελλάδα και αυτήν την Ευρώπη καλούμαστε με το συλλογικό υποκείμενο ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστούμε, αυτό το πλήθος του λαού των πλατειών που μας ακολούθησε οφείλουμε να κάνουμε πρωταγωνιστή, αυτοδύναμο κίνημα υπεράσπισης των δημοκρατικών αξιών απέναντι στην πρωτογονισμό και τον όλεθρο της συστημικής δεξιάς.