Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Πρωτοβουλία του Πέλεκα



 Την Παρασκευή το απόγευμα, 1 Ιουνίου 2012, συγκεντρωθήκαμε στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης  σε συνάντηση διαμαρτυρίας για να απαιτήσουμε έργα για το ποτάμι της πόλης μας, τον Λεύκο ποταμό (Πέλεκας).
Εδώ και τέσσερα χρόνια ,με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος  τον Ιούνιο του 2008,ενώσαμε τις φωνές μας και τις πράξεις  μας σε ένα συνεχή αγώνα ως προς τη βελτίωση της όψης του ποταμού.  Οι όχθες μέχρι τώρα ήταν και συνεχίζουν να είναι ο «ανεπίσημος ΧΥΤΑ» της Κατερίνης. Αυτή τη στιγμή «φιλοξενεί» τόνους από σκουπίδια και μπάζα. Φυσικά δεν είναι  εικόνα που ονειρεύεται ο κάθε απλός πολίτης της Κατερίνης. Όπως και κανένας από τους ιθύνοντες δεν θα ήθελε να έχει για φόντο έξω από το παράθυρό του το αποτρόπαιο αυτό θέαμα που παρατηρείται εδώ και είκοσι χρόνια εξαιτίας της αμέλειας και της αδράνειάς τους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβάλλονταν  σκηνές-κομμάτια από τις δράσεις μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως: συμβολικοί καθαρισμοί και δενδροφυτεύσεις κατά μήκος της κατοικημένης όχθης του ποταμού, ποδηλατοπορείες κ.α.. Τιμήσαμε δύο πολίτες της πόλης μας, τον 78χρονο Ρωμύλο Κυρμανίδη  ο οποίος ξεκίνησε να δενδροφυτεύει μια γυμνή περιοχή με 13 δένδρα στην αρχή για να φτάσει τα επόμενα χρόνια να έχει φυτέψει 4.000. Συγκλονιστική ήταν η αφήγησή του στην οποία αναφέρθηκε στην καθημερινή φροντίδα των δένδρων, έχοντας ως βοηθό του το ποδήλατο και έναν τενεκέ νερό για πότισμα. Η επόμενη τιμητική μνεία έγινε στον 8χρονο σήμερα Βασίλη Γεωργιάδη που έφερε σε πέρας την πρώτη μας ποδηλατοπορεία 7 χλμ σε ηλικία 4 χρονών με ένα ποδηλατάκι με 3 ρόδες και από πίσω ακολουθούσε το περιπολικό της αστυνομίας.
Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε το πρόβλημα της περιοχής ώστε να μην περάσει στη λήθη των ιθυνόντων και να δώσουμε ώθηση σε έργα και όχι απλά σε υποσχέσεις και λόγια… Έτσι ώστε, να μπει ο Λεύκος  στη ζωή της πόλης μας και να γίνει πόλος έλξης και αναψυχής της Πιερίας. Τέλος, κάναμε επίσημη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η ανώνυμη οδός κατά μήκος του καναλιού να ονομαστεί «Ρωμύλος Κυρμανίδης»
ιστοσελίδα  www. Protovouliapeleka .gr
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΕΚΑ
Για την επικοινωνία με την Επιτροπή
                                                                                        στα παρακάτω τηλέφωνα
Λαζαρίδου Μάρθα            69 80 54 40 41
Πουζουκλίδου Σωτηρία    69 72 96 26 86
Παντελιάδης Νίκος            69 77 47 42 95