Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΜΑΡΙ!


Νίκος Λάππας
  


   Τις τελευταίες ημέρες αρκετό «μελάνι» ξοδεύτηκε γύρω από την υπόθεση της επικείμενης απόθεσης συγκεκριμένου βιομηχανικού αποβλήτου – παραπροϊόντος παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου (ΗΔΜ) – στο λατομείο της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Αυτό μάλλον είναι καλό γιατί τουλάχιστον έτσι, παρά τις εκατέρωθεν βολές και υπερβολές, αρχίζουν να πληροφορούνται οι κάτοικοι του Λιτοχώρου και της ευρύτερης περιοχής το τι συμβαίνει δίπλα τους και, αν μη τι άλλο, να προβληματίζονται!
Δεν επιθυμώ εδώ να αναφερθώ ξανά στο ιστορικό της όλης υπόθεσης, καθώς το έχω ήδη πράξει σε πρόσφατα κείμενα. Θέλω όμως να υπενθυμίσω ότι ως παράταξη καταψηφίσαμε την τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του λατομείου στη θέση «Γούρνες» - αναγκαίο βήμα η τροποποίηση αυτή, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία για την απόθεση του προαναφερθέντος αποβλήτου - επειδή δεν έχουμε πεισθεί ότι το υλικό αυτό είναι ακίνδυνο. Επιπλέον γιατί η δημοτική αρχή έδειξε κατά την άποψή μας, αφ’ ενός μεν μία «διγλωσσία», αφ’ ετέρου δε μία ιδιαίτερη «πρεμούρα» να κλείσει το θέμα, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η ενδιαφερόμενη εταιρεία δήλωνε και δηλώνει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να εξεταστεί το επίμαχο υλικό από τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο – με την παρουσία βέβαια κι εκπροσώπων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. για διασφάλιση της διαδικασίας – αναλαμβάνοντας μάλιστα και τα έξοδα του εργαστηρίου που θα διερευνήσει το υλικό και στο οποίο θα ανατεθεί η διερεύνηση κατόπιν κοινής συμφωνίας.
Αντί λοιπόν να καθόμαστε και να μαλώνουμε για το ποιος αγαπάει περισσότερο τον τόπο, ποιος διάβασε καλύτερα τις γνωμοδοτήσεις ή να αφήνονται υπονοούμενα για το ποιοι υπάλληλοι ή υπηρεσίες κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους (λες και οι υπηρεσίες δεν ενεργούν και γνωμοδοτούν με βάση τα δεδομένα που τους δίνονται), ας δούμε το πρόβλημα στη ρίζα του! Ας αναθέσουμε σε ένα ανεξάρτητο εργαστήριο την δειγματοληψία υλικού από τις σωρούς που υπάρχουν στη Σίνδο και μετά από τις απαραίτητες μετρήσεις κι αναλύσεις, ας μας απαντήσει, λαμβάνοντας οπωσδήποτε υπ’ όψη και τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες του χώρου του δικού μας λατομείου, εάν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις το υλικό αυτό είναι ακίνδυνο ή όχι. Υπάρχει άραγε εργαστήριο ή ίδρυμα που να μπορεί να αναλάβει και να μας παραδώσει μία τόσο άρτια και σφαιρική μελέτη – γνωμοδότηση; Κατά τη γνώμη μας ναι! Πρόκειται για το Ι.Γ.Μ.Ε., το οποίο δεν έχει καταργηθεί αλλά συγχωνεύθηκε με το Ε.Κ.Π.Α.Α. στον ενιαίο πλέον φορέα «Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης». Είναι το πλέον σχετικό κι αδιάβλητο ινστιτούτο κι επομένως ζητούμε να αναλάβει οπωσδήποτε το Ι.Γ.Μ.Ε. αυτό το τόσο υπεύθυνο έργο!
Εάν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος – και παρά το γεγονός της ενδεχόμενης τουριστικής υποβάθμισης, για την οποία έχω ήδη προειδοποιήσει – τότε εμείς θα ψηφίσουμε την επικείμενη σύμβαση, γιατί η παράταξή μας δεν θέλει να κάνει αντιπολίτευση απλώς για την αντιπολίτευση. Θα πρέπει όμως να δεσμευτεί και η δημοτική αρχή ότι σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης, όχι μόνο δεν θα προχωρήσει στην εν λόγω συμφωνία, αλλά θα ανακαλέσει και την απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων!
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!» λοιπόν για όλους μας. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και μένει μόνο να αποδειχθεί αν όλοι εννοούμε αυτά που λέμε περί ενδιαφέροντος για το καλό του τόπου. Η παράταξή μας θα το πράξει για άλλη μία φορά! Ευελπιστούμε πως θα πράξουν το ίδιο οι πάντες!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».