Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012



Ο ελέφαντας του ΠΑΣΟΚ...


... και οι φυλακές με τις πισίνες...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ένας βασιλιάς της Ινδίας έδωσε διαταγή να του φέρουν όλους τους τυφλούς της πόλης. Όταν οι τυφλοί βρέθηκαν μπροστά στο βασιλιά, τους δόθηκε η εντολή να πάνε στο στάβλο να δούν τον καινούργιο ελέφαντά του. Πήγαν τους τυφλούς στο στάβλο και...

τους είπαν να ψαύσουν τον ελέφαντα.

Οι τυφλοί άρχισαν να ψαύουν με τα χέρια τους. Ο ένας άγγιξε το πόδι, ο άλλος την ουρά, ο τρίτος τα πλευρά, ο τέταρτος τη ράχη, ο πέμπτος τα αυτιά, ο έκτος τα δόντια, ο έβδομος την κοιλιά, ο όγδοος το κεφάλι, ο ένατος την προβοσκίδα.
Ύστερα τους παρουσίασαν μπροστά στο βασιλιά και εκείνος ρώτησε: “Πως είναι ο ελέφαντάς μου;”
Ένας τυφλός, αυτός που είχε πιάσει τα πόδια, είπε: “Ο ελέφαντάς σου μοιάζει με στύλο”. Ο άλλος, αυτός που είχε πιάσει την ουρά, είπε: “Μοιάζει με σκούπα”. Ο τρίτος, που είχε πιάσει την κοιλιά: “Με κομμάτι γης”. Εκείνος που έπιασε τα πλευρά: “Μοιάζει με τείχος”. Αυτός που είχε πιάσει τη ράχη: “Με βουνό”. Εκείνος που έπιασε τα αυτιά: “Ο ελέφαντας μοιάζει με τσεμπέρι”. Εκείνος που έπιασε το κεφάλι: “Μοιάζει με γουδί”. Αυτός που έπιασε τα δόντια: “Με κέρατα”. Και ο τελευταίος, αυτός που είχε πιάσει την προβοσκίδα, είπε με βεβαιότητα πως ο ελέφαντας μοιάζει με χοντρό παλαμάρι.
Και οι τυφλοί άρχισαν να διαφωνούν και να μαλώνουν.
Κάπως έτσι, με την ιστορία αυτή του Λέοντα Τολστόϊ, νομίζω ότι μοιάζει και η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ. Άλλα στελέχη του νομίζουν ότι πρέπει να γίνουν σοσιαλιστικό κόμμα, άλλα σοσιαλδημοκρατικό, άλλα ευρωπαικό-μεταρρυθμιστικό, άλλα Ένωση Κέντρου, άλλα να ενωθούν με τη ΔΗΜΑΡ και άλλα με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλα ιταλική ΕΛΙΑ κι άλλα Νέοι Εργατικοί. Αν δεν καταλάβουν ότι το αντικείμενο της αναζήτησης τους είναι ελέφαντας, θα διαφωνούν και θα μαλώνουν.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Υπουργός βρίσκεται σε περιοδεία στην επαρχία. Επισκέπτεται ένα σχολείο και ζητά από τους δασκάλους και τους μαθητές να του πουν τα παράπονά τους. “Δεν έχουμε πετρέλαιο και έρχεται βαρύς χειμώνας. Δεν μας χωράνε οι αίθουσες, τα μισά θρανία είναι χαλασμένα και τα περισσότερα τζάμια σπασμένα”. Αφού ακούει διάφορα τέτοια, τους λέει: Μην ανησυχείτε όλα θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν.
Μπαίνει στη Μερσεντές και πάει στον επόμενο σταθμό, τις τοπικές φυλακές. Ακούει και εκεί πολλά παράπονα. “Κύριε υπουργέ θέλουμε καλύτερο φαγητό, περισσότερες κουβέρτες, περισσότερα κελιά, πιό πολύ προσωπικό”. “Θα γίνουν όλα όσα ζητάτε, μην ανησυχείτε”, τους διαβεβαιώνει.
Μπαίνει στη Μερσεντές και καθώς φεύγουν αρχίζει να δίνει οδηγίες στον γραμματέα του. “Μανώλη, στο σχολείο στείλε ένα συνεργείο να μπαλώσει μερικές τρύπες, και να βάλει μερικά τζάμια. Τίποτε άλλο. Μετά στείλε ένα συνεργείο στις φυλακές να φτιάξει: πισίνα, χαμάμ, τζακούζι, σάουνα, αίθουσα για διασκέδαση με 50αρα τηλεόραση, μπαρ, φλίπερ… Τα ακούει ο Μανώλης και τρελαίνεται. “Μα κύριε υπουργέ, τι είναι αυτά που λέτε; Και ο υπουργός απαντά: “Κοίτα Μανωλάκη. Σχολείο πήγαμε και δεν θα ξαναπάμε. Στην φυλακή όμως, όπως πάνε τα πράγματα, είναι σίγουρο ότι θα πάμε. Κατάλαβες;”
Με αφορμή την αποκάλυψη ότι στις φυλακές Κορυδαλλού έφτιαξαν ήδη πισίνα και μπάρμπεκιου, μήπως κάποια λεβεντόπαιδα υπουργοί πρέπει να δώσουν εντολή να αρχίσουν να μπαίνουν και τα τζακούζια, τα χαμάμ και τα φλίπερ; Έστω και από συναδελφική αλληλεγγύη σε προηγούμενους, αλλά και επειδή ποτέ κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Μήπως να δοθεί η εντολή στο συνεργείο;

ΤΟ ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Ο πλούτος δίχως μόχθο, το εμπόριο δίχως ηθική, η ηδονή δίχως συνείδηση και η πολιτική δίχως αρχές είναι τα τέσσερα από τα επτά σφάλματα του κόσμου, σύμφωνα με τον Γκάντι. Είμαστε σίγουροι, ότι ο Μαχάτμα πριν ξεκινήσει την παθητική αντίσταση δεν είχε περάσει καμμιά βόλτα από τα μέρη μας;
24 Ιουλίου σήμερα, και όπως καταλαβαίνετε: η Δημοκρατία ήλθε, ο Φελέκης φεύγει. Για διακοπές. Μην ησυχάζουν όμως κάποιοι. Αν όχι κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα θα τους ενοχλώ, ακόμη και με …ανορθόδοξα μέσα.