Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Με τα άλογα… στον Δήμαρχο...


Μια ασυνήθιστη εικόνα αντίκρισαν σήμερα το απόγευμα όσοι βρέθηκαν στην παραλία του Βόλου. Δυο άλογα με αναβάτες τα «μπρατίμια» του Πηλιορείτικου Γάμου, ντυμένα με παραδοσιακές πηλιορείτικες φορεσιές, διέσχισαν την οδό Αργοναυτών για να φθάσουν στο Δημαρχείο του Βόλου και να...

καλέσουν με τον παραδοσιακό τρόπο τον Δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη στο γάμο ενός νέου ζευγαριού που θα γίνει με βάση όλα τα έθιμα του Πηλιορείτικου Γάμου.

Τα «μπρατίμια» - δυο άνδρες και δυο γυναίκες - ξεκίνησαν στις 6 το απόγευμα από το Ηρώο, στην παραλία του Βόλου, μοιράζοντας στον κόσμο φυλλάδια με το πρόγραμμα του Πηλιορείτικου Γάμου. Λίγη ώρα αργότερα έφθασαν στο Δημαρχείο όπου τους υποδέχθηκε ο κ. Σκοτινιώτης. Το κάλεσμα έγινε αρχικά σύμφωνα με τα έθιμα του Πηλιορείτικου Γάμου, δηλαδή προσφέροντας στον Δήμαρχο τσίπουρο και λουκούμι, αλλά και με τον σύγχρονο τρόπο της γραπτής πρόσκλησης. Τα «μπρατίμια» συνόδευαν ο Αντιδήμαρχος Πορταριάς, Μακρινίτσας και Ιωλκού Γ.Γκουντέλιας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πορταριάς Δ.Βλαχούτσος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς Η.Καραγιάννης.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου τηρεί με απόλυτη συνέπεια τη δέσμευσή της ότι στο πλαίσιο του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου θα αναδειχθεί η ιδιαίτερη παραγωγική, κοινωνική, πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της κάθε περιοχής, αφού η διαφορετικότητα αυτή αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου. «Πλούτος του νέου Δήμου δεν είναι η ισοπέδωση της πόλης και των χωριών του, αλλά η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας κάθε περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι επιδίωξη του Δήμου Βόλου είναι να αναβαθμίσει τον επιτυχημένο θεσμό της αναβίωσης του Πηλιορείτικου Γάμου. Κάλεσε, δε, όλο τον κόσμο να αγκαλιάσει τις φετινές εκδηλώσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο αναπαράστασης των παραδοσιακών εθίμων, θα τελεστεί ο πραγματικός γάμος ενός νέου ζευγαριού από το Βόλο, των Μάριου Σαχίνη και Ζωής Παπαπολύζου, οι οποίοι θα μετατρέψουν το δρώμενο σε πραγματικότητα. Το ίδιο είχε συμβεί και 23 χρόνια πριν, όταν νεαρό τότε ζευγάρι συμμετείχε με τον ίδιο τρόπο στην αναπαράσταση των πατροπαράδοτων εθίμων.

Οι εκδηλώσεις για την 39η αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου θα είναι τριήμερες. Την Παρασκευή 17 Αυγούστου, με αφορμή τη γαμήλια προετοιμασία, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο «Ορμίνιο» στην πλατεία της Πορταριάς. Η έναρξη αναπαράστασης των εθίμων θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου 18 Αυγούστου 2012, με τα αρραβωνιάσματα και τα αλευρώματα. Την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012 το πρωί, μετά την τέλεση της καθιερωμένης Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας υπέρ Υγείας των παραθεριστών της περιοχής στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Πορταριάς, θα πραγματοποιηθούν τα καλέσματα, η μεταφορά της προίκας με τα ζώα, το κόψιμο του νυφικού και το ξύρισμα του γαμπρού. Στις 19.00 το απόγευμα, θα γίνει το ξεκίνημα του ζευγαριού για την τέλεση του μυστηρίου του γάμου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πορταριάς.

Το βράδυ, μετά την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου (στις 20.00 το βράδυ), θα ακολουθήσει το γαμήλιο γλέντι με το κρέμασμα του γαμπρού, το σπάσιμο της στάμνας και το ψώνισμα – φόρτωμα του γαμπρού. Την παρουσίαση των εθίμων και όλο το τελετουργικό θα συνοδεύει μουσικά παραδοσιακή ορχήστρα. Η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου τελείται, όπως πάντα, στην Κεντρική Πλατεία Πορταριάς.

alt

Πηλιορείτικος Γάμος

Η αρχή του Πηλιορείτικου Γάμου ουσιαστικά χάνεται στους αιώνες. Το πιθανότερο είναι τα έθιμά του να αποτελούν συνέχεια των «επεισοδίων» ενός μυθικού γάμου που τελέστηκε στην περιοχή και προκάλεσε -με την παρέμβαση της Έριδας- το μεγαλύτερο πόλεμο της αρχαιότητας, τον Τρωικό.

Ήταν τότε που ο Πηλέας, ο γιος του βασιλιά της Αίγινας Αιακού, παντρεύτηκε πάνω στο βουνό, το οποίο έκτοτε φέρει το όνομά του, τη Νηρηίδα Θέτιδα.

Η ένωσή τους υπήρξε αρμονική κι απέκτησαν γιο τον ήρωα του Τρωικού Πολέμου Αχιλλέα. τον τρισένδοξο ήρωα του Τρωικού Πολέμου, τον ξακουστό στο Πανελλήνιο Αχιλλέα.

Ο Πηλιορείτικος Γάμος που αναβιώνει για 39 χρόνια στην Πορταριά, γιορτάζεται με γλέντι τρικούβερτο και κάνει τους μελλόνυμφους να θεωρούν τον τόπο γούρικο και τυχερό για να τελούν τους γάμους τους στο παραδοσιακό χωριό.

Ο θεσμός της αναβίωσης του Πηλιορείτικου Γάμου πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Βόλου (Δημοτική Ενότητα Πορταριάς), της τοπικής κοινότητας Πορταριάς και του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορμίνιο Πορταριάς»...
http://thessalianews.gr