Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η διάσωση ορειβατών στον Όλυμπο με τη συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης


 
 
 
Σε σοβαρό κίνδυνο βρέθηκαν δύο ορειβάτες, όταν αποπροσανατολίστηκαν, κατά τη διάρκεια της ανάβασής τους στον Όλυμπο, το Σάββατο 11 Αυγούστου. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, με καταιγίδες και κεραυνούς, που επικρατούσαν στην περιοχή έθεσαν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των δύο αντρών, οι οποίοι, τελικά κατάφεραν να εντοπίσουν το καταφύγιο του Αγίου Αντωνίου, το οποίο φροντίζει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.), και να καταλύσουν εκεί.

Οι ορειβάτες διανυκτέρευσαν στο καταφύγιο, ενώ με τη χρήση ασυρμάτου που είχε εγκαταστήσει η Ε.Ο.Δ. στο σημείο, κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους και να δηλώσουν τη θέση και την κατάστασή τους.



Σημειώνεται ότι, στην προσπάθειά του για παροχή βοήθειας προς τους δύο ορειβάτες, ο διαχειριστής του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός», Διονύσης Πουρλιώτης κι ένας ακόμα ορειβάτης, σχεδόν χτυπήθηκαν από κεραυνό, που έπεσε σε απόσταση 50 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκονταν.

Η περιπέτεια, πάντως, των δύο ορειβατών είχε αίσιο τέλος, καθώς το πρωί της Κυριακής 12 Αυγούστου, με τη βοήθεια του κ. Διονύση Πουρλιώτη από το «Σπήλιος Αγαπητός», κατέβηκαν με ασφάλεια από το καταφύγιο στο Λιτόχωρο.

Επισημαίνεται πως από κεραυνό χτυπήθηκε την ίδια μέρα και το καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης», με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας ο ασύρματος και το τηλέφωνο του καταφυγίου.