Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Το Γαλαξείδι τίμησε τη μνήμη του πρώην Αθηνών Ιακώβου Βαβανάτσου

Amen.gr

  Στο πλαίσο των εορτασμών της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση του ιστορικού σωματείου "ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΩΤΩΝ", πραγματοποποιήθηκαν διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του από Αττικής και Μεγαρίδος Γαλαξειδίωτη Αρχιεπισκόπου πρώην Αθηνών Ιακώβου Βαβανάτσου.


Ο Μακαριστός Ιεράρχης γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1893 στο Γαλαξείδι, γυίος του καπετάνιου Κωνσταντίνου Βαβανάτσου και της Παρασκευής Αναστασίου και εκοιμήθη την 25η Οκτωβρίου 1984 στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνος, όπου και ετάφη. Διάκονος εχειροτονήθη το 1918 και την περίοδο 1923-1926 αναλαμβάνει Αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου. Το 1926 χειροτονείται Ιερεύς και ως Αρχιμανδρίτης υπηρετεί δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο ως ιδιαίτερος γραμματέςα του και από το 1931 ως Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 10 Ιανουαρίου 1935 εκλέγεται τιτουλάριος επίσκοπος Χριστιανουπόλεως και στις 29 Νοεμβρίου 1936 εκλέγεται Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και Μεγαρίδος με έδρα τη Κηφισιά. Το 1936 εξορίζεται από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου στο Μ. Πεύκο, όπου περιορίζεται η Επισκοπή του και στις 12 Ιουλίου 1952 επισκέπτεται επισήμως τη γενέτειρά του, το Γαλαξείδι. Στις 13 Ιανουαρίου 1962 ανέρχεται στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών και στις 25 του ιδίου μηνός υποβάλλει την παραίτησή του «ουχί ιδία βουλήσει αλλά πολλή και καταθλιπτική πιέση». Την περίοδο 1962-1967 αναλαμβάνει «Προεδρικώς» την  διαποίμανση της Ι. Μ. Αττικής και Mεγαρίδος, οπότε και αναγκάζεται σε παραίτηση από την τότε διοικούσα την Εκκλησία της Ελλάδος «αριστίνδην» Σύνοδο. Ως το 1984 ιδιωτεύει ως πρώην Αθηνών στην κατοικία  στην Κηφιασιά, εφυσυχάζων και μεριμνών για τους έχοντας ανάγκην κληρικούς και λαϊκούς αδελφούς του.
 
Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Αυγούστου εγκαινιάσθηκε έκθεση σπάνιων φωτογραφιών και κειμηλίων στο Πνευματικό Κέντρο του Συνδέσμου «Σπίτι των Νέων», το διόρωφο αρχοντικό της οικογένειας Βαβανάτσου που δώρησαν ο Μακαριστός Ιεράρχης και η αδελφή του στον Σύνδεσμο, και για δεκαετίες χρησιμοποιείτο ως σχολείο.

Το υλικό αυτό (130 φωτογραφίες, εκδόσεις με αφιερώσεις, ιδιόγραφή διαθήκη) συγκεντρώθηκε και παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά χάρη στη φροντίδα και επιμέλεια του κ. Γεώργίου Μαρόπουλου, θεολόγου από την Πάτρα, και παραχωρήθηκε ειδικά για την περίσταση από τη Διεθνή Εταιρεία Εθελοντισμού «Αρχείο Επισκόπου Νύσης Ελευθερίου Κατσαϊτη» και την οικογένειες Βαβανάτσου και Αναστασίου.

Προηγήθηκε ειδική εκδήλωση με ομιλητές τον καθηγητή και κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάριο Μπέγζο, που τεκμηριωμένα παρουσίασε το θέμα του «Ο Αρχιεπίσκοπος πρ. Αθηνών Ιάκωβος ως ο πρώτος Ποιμενάρχης Αττικής και Μεγαρίδος» και την ανηψιά του κα Αναστασία Αναστασίου-Μερίκα που μίλησε με θέμα «Ο δικός μου Ιάκωβος». Τους ομιλητές παρουσίασε κατά την προσφώνησή της η κα Ζωή Αρβανίτου-Κούτρα, Πρόεδρος του Συνέσμου Γαλαξειδιωτών και μετέφερε τους χαιρετισμούς του τ. Προέδρου της Βουλής κου Αποστόλου Κακλαμάνη και άλλων επισήμων, ενώ ο Πρόεδρος της Κοινότητος Γαλαξειδίου χαιρέτησε την  εκδήλωση και συνεχάρη τους διοργανωτές και συντελεστές.
Παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Γαλαξειδιώτικου λαού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος συνοδευόμενος από τον παρεπιδημούντα ελληνομαθή Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Γεώργιο και ιερείς από την Αθήνα και το Γαλεξείδι.

Το ακροατήριο που κατέκλησε το προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου σαγηνευμένο από την γλαφυρότητα του λόγου και τις προσωπικές μαρτυρίες των ομιλητών ξανάφερε στο νού την χαρισματική όντως προσωπικότητα του Μακαριστού Ιακώβου, ο οποίος διακόνησε τον πιστό λαό του Θεού και αγάπησε την Εκκλησία, για την οποία κυριολεκτικά και μαρτύρησε. Η ζωντανή μνήμη του στην  Κηφισιά, την Αττική και το Γαλαξείδι ως τις μέρες μας, αποτελεί τρανή απόδειξη της αναγνώρισης του έργου και  της προσφοράς του από τον λαό που εποίμανε και αγάπησε.
Την Κυριακή 5 Αυγούστου τελέσθηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιστορικό Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Ιεράρχου. Στην κατάμεστη εκκλησία, η οποία ήταν και ο ενοριακός Ναός της οικογενείας Βαβανάτσου, συγκινημένο το εκκλησιάσμα, οι  περισσότεροι των οποίων εγνώριζαν προσωπικά τον «Δεσπότη» και πολλαπλώς είχαν γευθεί τις ευεργεσίες του, συγκινημένοι άκουσαν τους μεστούς λόγους του Μητροπολίτου Κυρίλλου που συνόψισε το έργο και τη προσφορά του αειμνήστου Ιακώβου Βαβανάτσου ως πρώτου Μητροπολίτου Αττικής και Μεγαρίδος και κατόπιν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος εστίαστηκε στο τρίπτυχο "Αγάπη-Αξιοπρέπεια-Σοφία". «Ο μακαριστός Ιεράρχης αγάπησε υποδειγματικά τον Θεό, την Εκκλησία και τον συνάνθρωπο. Επέδειξε παραδειγματική αξιοπρέπεια βίου και πολιτείας σε καιρούς δεινούς. Ενεργούσε με μοναδική σοφία εμπράκτως εφαρμόζων τις θείες εντολές με ταπεινοφροσύνη, συνέπεια, διάρκεια και αποτελεσματικότητα».
Ακολούθησε επίσκεψη-προσκύνημα στο σπίτι που γεννήθηκε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, όπου ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε εκ μέρους κλήρου και λαού ανθοδέσμη με λευκά τριαντάφυλλα μπροστά στη φωτογραφία με την ιδιόχειρη αφιέρωση του Ιακώβου στο λαό του Γαλαξειδίου, με την ευχή η μικρή αυτή γωνιά που αναστυλώθηκε από τον ίδιο όσο ζούσε να γίνει χώρος μνήμης ζώσης για την γεννέτειρά του, τον λαό και την Εκκλησία που τόσο αγάπησε.
Οι ομιλίες αυτές και συμπηρωματικό ιστορικό υλικό θα εκδοθούν σύντομα σε ειδικό τόμο αφιερωμένο στη μνήμη του.
ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ.

____________________

Σημείωση Amen.gr: Σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της παρούσας ενημερωτικής ιστοσελίδας και ιδιαιτέρως για τα άρθρα γνώμης, τα αφιερώματα και τις απόψεις που γράφονται ειδικά για το Amen.gr υπενθυμίζεται ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ολική ή έστω η μερική αναδημοσίευσή τους ή η καθοιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή τους χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr .