Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

O λαϊκισμός στην χώρα μας δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, είναι γενεσιουργός αιτία, αλλά & στην παγκοσμιοποίηση. Ζητείται επειγόντως Ελπίς.

 

   Το κατώφλι των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη θα περάσουν την εβδομάδα πέντε πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί, μετά τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδος κ.Ρουμελιωτη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο οποίος είχε υπογραμμίσει πως το πρόγραμμα για τη δημοσιονομική εξυγίανσση της Ελλάδας ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.




Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ είχε αναφέρει μιλώντας στους New York Times πως το ΔΝΤ γνώριζε από την αρχή πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να βγει και να έχει επιτυχία, κάτι που τότε είχε προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μέσω κύκλων του είχε αφήσει αιχμές κατά του κ. Ρουμελιώτη..
 
(φαντάζομαι πώς δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα των μαζικών προσφυγών ασφαλιστικών μέτρων για διαφυγόντα κέρδη από αυτούς που καταστραφήκαν από την άθλια & λανθανουσα ύφεση..που προκάλεσαν)
 
Πριν 6 χρονια η  Αγροτική Τράπεζα χρειαζότανε επειγόντως κεφάλαια για να συνεχίσει την λειτουργία της. Διαφορετικά θα έπρεπε να κλείσει, να βάλει λουκέτο. Ο βασικός μέτοχος, το ελληνικό δημόσιο, συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου με περίπου 800 εκατ. ευρώ. Έπειτα από μερικές μέρες η διοίκηση Μηλιάκου τοποθέτησε σε δομημένα προϊόντα 750 εκατ. ευρώ!Μία τράπεζα που μερικές μέρες νωρίτερα θα έπρεπε να βάλει λουκέτο λόγω έλλειψης κεφαλαίων, πόνταρε ό,τι είχε και δεν είχε σε ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ  επενδυτικού ΡΙΣΚΟΥ. Κάτι που σε αυτό το εύρος δεν θα τολμούσαν τράπεζες στο εξωτερικό που διαθέτουν στρατιές ικανών και έμπειρων στελεχών στις αγορές παραγώγων. Αυτό το γεγονός από μόνο του θα έπρεπε ήδη να έχει προκαλέσει την εισαγγελική έρευνα.  (βλπ.εδω http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1596350  )
Aπο τα 4,5 δις euro προστιμων που εβαλε  η εφορια το 2009 ελαβε  το 0,2% και το ιδιο επαναληφθηκε το 2010 και το 2011.(<Κ> 11/8)
Ανεξοφλητες σχεδον στο συνολο τους (95,23%) παραμενουν ακομα και οι οφειλες που εχουν βεβαιωθει στα δικαστηρια.
Απο τα 13,2 δις που επιδικαστηκαν υπερ του δημοσιου εισπραχθηκαν μονον 630 εκατ. (4,77%)
...και οι ασπιρινες με  τα ισοδύναμα είναι οι μισθοί των ειδικών μισθολογίων ?..η οι μισθοι των 580 euro..!! που ουτε για χατζιλικι για καταναλωση δεν φτανουν (με δωρεαν στεγη με φως,νερο,τηλ+τροφη) ...οχι για βιοπορισμο. 
Η ραγδαία πτώχευση η βαθιά ύφεση μαζί με την ακόμη βαθύτερη πεποίθηση ότι είναι θεμιτό κάποιος να κλέψει ένα κράτος που κλέβει τον πολίτη ,που ροκανίζει μη ανταποδοτικά τις οικονομίες του και δεν αγγίζει αποτελεσματικά τον βαθιά διαβρωμένο φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό που δεκαετίες τώρα πλουτίζει παράνομα από τη ζήτηση για φοροδιαφυγή, πλέον νομιμοποιούν την <εξέγερση>δεν πληρώνω αυτά που με αναλογούν ακόμα και σε αυτούς που μπορούν να τα πληρώσουν...και πάμε ποιό χαμηλά η στρέβλωση βαθαίνει..& η απόσταση απο την προπαρασκευή μιας νέας αρχής γίνεται ιλιγγιώδης αφού η παραοικονομία (φοροκλοπη,φοροδιαφυγη..κλπ) ενθαρρύνει την ιδεολογική ρηχότητα, ισχυροποιεί την τάση για γρήγορο πλουτισμό,ευτελίζει τις κοινωνικές σχέσεις διευρύνει τη διαφθορά-η ανυπακοή αντικατοπτρίζει τον κόσμο που την προκάλεσε,η αδικία μιμείται την αδικία της "κεφαλης".& με αυτήν την τακτική τίποτα υγιές δεν μπορεί να κτιστεί..ενώ δημιουργείται ένας ευρύτατος κύκλος εκπτωχευσης..ο οποίος μετακυλιεται από το κράτος εξοντωτικά και βίαια σε όσους δεν μπορούν η δεν θέλουν να κλέψουν..ο Φαύλος κύκλος είναι χαλύβδινος θα σπάσει με αίμα.(όπως έγραψε η Τασ.Καραισκακη <Κ>19/8) Η κοινωνία πλέον είναι αδύναμη να ανταποκριθεί ακόμη και αν θέλει..όσο η απενοχοποιηση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς με καθολικά αυτονόητη την κλοπή κοινωνικού χρήματος ..κάνει αδύνατη την  ανάκαμψη.
Το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε επιμέρους παραβατικα άτομα,πρόκειται για καθολικό κανόνα συμπεριφοράς (με εξαιρέσεις) η ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΓΩΓΗ η εγωκεντρική ιδιοτέλεια είναι σήμερα τόσο αυτονόητη όσο και οι συντάξεις των αγωνιστών εθνικής αντίστασης.συμπτώματα που ΦΩΤΙΖΟΥΝ τα πρωτογενή αίτια, ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ προχωρημένης νέκρωσης των κοινωνικών αισθητηρίων..αφού υπάρχουν πολίτες που έχουν δεχθει να παίρνουν ισόβια σύνταξη από το κράτος επειδή αντισταθηκαν στην γερμανική κατοχή η στην χούντα επίορκων αξιωματικών..
ΟΧΙ επειδή τραυματίστηκαν ..η.. είναι ανάπηροι & ανίκανοι να εργαστούν, ΟΧΙ. 
Δέχονται χρηματική αμοιβή, μισθοδοσία δια βίου για την αυτονόητη πατριωτική τους αξιοπρέπεια..κλπ. και όχι μόνον έχουν οργανωθεί & συνδικαλιστικά έχουν κάνει σωματεία για την προώθηση των "συμφερόντων" τους..αυτοί που υποτίθεται ρίσκαραν την ζωή τους από φιλοπατρία και δημοκρατική ευαισθησία..& όταν λοιπόν εξαγοράζεται με χρηματική δια βίου αποζημίωση η ιερότητα της αυταπάρνησης & της αυτοπροσφορας, τότε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΛΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ  στο ΣΦΥΡΙ..&  η κοινωνία που θεσμοποιεί την εξαγορά, βεβαιώνει οτι δεν πιστευει σε τιποτε άλλο απο το ΧΡΗΜΑ.που είναι για τα μέλη αυτής της κοινωνίας η μόνη καταξίωση - χαρά -& νόημα της ζωής..τότε ο πολλαπλασιασμός των συμπτωμάτων εγωκεντρικής ιδιοτέλειας γίνεται αλυσιδωτός αποκτά δυναμική χιονοστιβάδας..χιλιάδες πολίτες εισπράττουν από τον κοινωνικό κορβανά επίδομα αναπηρίας χωρίς να ειναι ανάπηροι ούτε τυφλοί..εισπράττουν επιδοτήσεις για γεωργικές καλλιέργειες τις οποίες δεν κάνουν..καρπώνονται συντάξεις συγγενών τους αποκρύπτοντας τον θάνατο τους.Εξαπατούν μεθοδικά και δίχως συνείδηση ενοχής την εφορία, αμείβονται & αμείβουν λαθρα χωρίς απόδειξη..απαιτούν φακελάκι για υπηρεσίες για τις οποίες  μισθοδοτούνται..κλέβουν απο τις προμήθειες υλικών που χρειάζεται το κράτος για να λειτουργήσει..κλέβουν από τα φάρμακα των ασθενών & το υγειονομικό υλικό..κλέβουν από τα δημόσια έργα υποβαθμίζοντας την ποιότητα..και οχι μονον..αφου το Νο1 προβλημα της κλοπης  κοινωνικου χρηματος αναδείχθηκε  το δημοφιλέστερο  εθνικό σπορ της χωρας..με την καταλυτικη ξεθεμελιωτικου μετασχηματισμου της Ελληνικης κοινωνιας φραση- δικαιουτο ο ταδε (λειτουργος του κρατους) να κανει ενα δωρακι στον εαυτο του -500.εκατομ.-  βεβαιωνοντας οτι ο κλοπη κοινωνικου χρηματος ειναι επισημως απενοχοποιημενη..
Αν υπαρχουν περιθωρια για να ξεπερασουμε την  πολυμορφη & πολυεπιπεδη δημοσιονομικη & κοινωνικη  κριση  χρειαζεται ρεαλιστικη πιστοποιηση της πραγματικοτητας. (οπως ορθοτατα γραφει ο Χρηστος.Γιανναρας στην επιφυλλιδα του)
Διχως σωστη διαγνωση οχι μονον δεν υπαρχει ελπιδα σωτηριας..
αλλα μετατρεπεται σε ενα απεραντο εργαστηρι ιδεολογικης ασυναρτησιας.. αφου δεν ειναι μονον τα οικονομικα ζητηματα  ..αλλα βαθια πολιτικα θεματα  τα οποια αφορουν το μελλον ολοκληρης της Ευρωπης.αφου οι πειραματικοι,ερασιτεχνικοι χειρισμοι των ισχυρων της Ευρωπης ειναι επισης θεμα κεντρικης πολιτικης σημασιας.Ενω απο την αρχη της κρισης ολοι γνωριζαν οτι το θεμα ηταν ΠΟΛΙΤΙΚΟ , εδρασαν σαν να ηταν μοναχα οικονομικο.& τωρα η κριση χρεους στην Ελλαδα μετατραπηκε σε κριση εμπιστοσυνης σε ολοκληρη την Ευρωζωνη..σε σημειο που ισως κινδυνευσει το οραμα της Ευρωπης..απο την προκληση να διαχειρηστει σε κεντρικο-εθνικο-& τοπικο επιπεδο τις πολιτικες επιπτωσεις ..απο την αποτομη επιδεινωση του επιπεδου ζωης των πολιτων της..
Χωρις οραμα δεν υπαρχει ελπιδα - & ετσι δεν θα υπαρξει η ανοχη για περισσοτερες θυσιες..
Ισως θα πρεπει να προχωρησουν προς μια ενιαια ευρωπαικη εφορια-ενα ενιαιο συστημα συνταξεων & ιατροφαρμακευτικη περιθαλψης και την τραπεζικη ενωση..ειναι ωρα για ισχυροτερη ενωση & περισσοτερη αλληλεγγυη..ζητειται η ελπιδα μεσα απο ενα  ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ -NEW DEAL
Αν κάτι χρειάζεται μεταρρύθμιση αυτό είναι η πολιτική γιατί παντού στον κόσμο οι λαοί αντιμετωπίζουν τις ποιό ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΟΨΕΙΣ της ΞΕΦΡΕΝΗΣ  ΕΞΟΥΣΙΑΣ του ΧΡΗΜΑΤΟΣ...
 και η αγανάκτηση (με τους αγανακτισμένους) θα επεκτείνεται και θα εκτείνεται..αφού λείπει η πολιτική σκέψη..που θα μπορούσε να οργανώσει & να προσανατολίσει..μαζί με τη σοσιαλδημοκρατία που έχει ΒΟΥΒΑΘΕΙ  ΜΠΡΟΣΤΑ στο ΣΥΣΤΗΜΑ εκείνο που κάποτε ήταν ο κύριος εχθρός της, και τους λεγόμενους συστηματικούς που έχουν ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ στην ιδέα του ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, μια μεγάλη μερίδα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ να ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΔΙΧΩΣ να ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ..

 ..ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ μαζί με ένα ευρωπαϊκό new deal. με αιτήματα για συνολικότερες ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
 ΕΝΑΝΤΙΑ σε ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ.
όπως οι πυρηνικές οι εθνοθρησκευτικες συγκρούσεις , οι οικολογικές καταστροφές, η ΤΥΡΑΝΝΙΑ του ΧΡΗΜΑΤΟΣ..κλπ.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι την ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ οτι ΚΑΛΥΤΕΡΟ και οτι  ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ  μπορεί να συμβεί στην ανθρωπότητα
(τονίζουν δύο σχεδόν αιωνόβιες φωνές της διανόησης..STEPHANE HESSEL & ΕDGAR  ΜORIN-ο δρομος της ελπιδας-εκδ.Πατ)

Το ΚΟΙΝΟ  ΑΓΑΘΟ  το ΝΕΡΟ δεν το ιδιοποιείται ο χρήστης..το διαχειρίζεται ως κρατική η τοπική εξουσία ,ως κοινοτική συλλογικότητα.
Μεγάλα έργα όπως τα υδραγωγεία βρίσκουν στην κατώτερη κλίμακα αλλά ταπεινότερα..τα αυλάκια..κλπ.
Ο δαμασμος των νερών γίνεται έργο ευποιιας και ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ  από το ΑΤΟΜΟ στο ΣΥΝΟΛΟ.
Το κοινό αγαθό δεν μπορεί να το ιδιοποιηθεί παρα μόνον το πνεύμα του κακού..?
Τον Αύγουστο του 2000, η Ν. Αφρική χτυπήθηκε από επιδημία χολέρας, η οποία έπληξε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους μέσα σε δύο χρόνια και οδήγησε σε300 θανάτους
Σύμφωνα με μελετητές, η επιδημία οφειλόταν σε αδυναμία των κατοίκων να πληρώσουν το αντίτιμο για το καθαρό νερό, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ακατάλληλες πηγές πόσιμου νερού. 

Μάρτιος 2001. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Νερού και τα Ηνωμένα Έθνη διοργανώνουν παγκόσμιο Φόρουμ στο οποίο το νερό χαρακτηρίζεται για πρώτη φορά ανοιχτά ως προϊόν. Αργότερα, στο ίδιο συνέδριο αποφασίζεται η πολιτική που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παγκόσμιας λειψυδρίας:
Η διαχείριση του νερού ανατίθεται πλέον στον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς… Από τότε το τοπίο της παγκόσμιας αγοράς του «γαλάζιου χρυσού», όπως αποκαλείται πλέον το νερό, διαμορφώνεται από τρεις μεγάλες πολυεθνικές, τις γαλλικές Suez  (Και για να μην ξεχνάμε τη γειτονιά μας, η γαλλική Suez ήδη ελέγχει μέρος των μετοχών του Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης και προβλέπεται αύξηση αυτού του ποσοστού.) και Vivendi, η οποία κρύβεται πλέον υπό το όνομα Veolia, και την Water Thames.
Οι τρεις αυτές εταιρείες βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων 100 εταιρειών στον κόσμο, με το ετήσιο εισόδημα και των τριών το 2003 να υπολογίζεται σε 156,7 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ αναφέρεται ότι ελέγχουν την παροχή νερού σε περίπου 230 χώρες και στις πέντε ηπείρους
Οι υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης του νερού θα έτριβαν τα χέρια τους διαβάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, καθώς θεωρούν ότι η ιδιωτικοποίηση είναι ο μόνος δρόμος για να διακινηθεί το νερό στις φτωχές χώρες του Τρίτου κόσμου, οι οποίες αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας. Θα πρόσθεταν μάλιστα ότι, με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι άνθρωποι θα είχαν πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες και θα μπορούσε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Πριν από μερικά χρόνια μάλιστα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτά τα επιχειρήματα με ατράνταχτα παραδείγματα πόλεων και χωρών επιτυχούς εφαρμογής της ιδιωτικοποίησης του νερού. Δυστυχώς όμως για αυτούς τα παραδείγματα αυτά γίνονται όλο και λιγότερα..

Σημερα φτασαμε σε  πολλές χώρες, και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η φύση αποτιμάται και εμπορευματοποιείται, έτσι ώστε να μπορεί να ανταλλαχθεί με μετρητά.
Η προσπάθεια ξεκίνησε με ζήλο από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Με κόστος £ 100.000, ανέθεσε σε μια ερευνητική εταιρεία να βγάλει μια συνολικά ετήσια τιμή για τα οικοσυστήματα της Αγγλίας.
Αφού πήρε τα χρήματα, η εταιρεία ανέφερε ότι αυτή η άσκηση ήταν “θεωρητικά δύσκολο να ολοκληρωθεί και ότι, κατά την άποψη ορισμένων, δεν ήταν μια θεωρητικά σωστή προσπάθεια”.
Μερικές από τις υπηρεσίες που παρέχουν τα οικοσυστήματα της Αγγλίας, τόνισε, “μπορεί στην πραγματικότητα να είναι άπειρης αξίας”.
Αυτή η σπάνια αναλαμπή κοινής λογικής δεν κατάφερε να αποθαρρύνει τη σημερινή κυβέρνηση από την προσπάθεια να βάλει πρώτη μια τιμή στη φύση και, στη συνέχεια, να δημιουργησεί μια αγορά στην διάθεσή της.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα μια Επιτροπή Φυσικού Κεφαλαίου, μια Ομάδα Εργασίας για τα Οικοσυστήματα και ένα εμπνευσμένο νέο λεξιλόγιο.
Δεν την ονομάζουμε πια φύση: τώρα ο σωστός όρος είναι “φυσικό κεφάλαιο”.
 Οι φυσικές διεργασίες έχουν γίνει “υπηρεσίες του οικοσυστήματος”, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο για να μας εξυπηρετούν. Λόφοι, δάση και λεκάνες απορροής ποταμών είναι τώρα “πράσινες υποδομές, ενώ η βιοποικιλότητα οι οικότοποι είναι “κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων” μέσα σε μια “αγορά οικοσυστημάτων”.
 Σε όλα θα δοθεί μια τιμή και όλα θα γίνουν εξαργυρώσιμα..?

Το επιχείρημα υπέρ αυτής της προσέγγισης είναι συγκροτημένο και ευλογοφανές.

Οι επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν το φυσικό κόσμο σα να μην αξίζει τίποτα. Τιμολογώντας τη φύση και ενσωματώνοντας αυτή την τιμή στο κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών δημιουργείται ένα οικονομικό κίνητρο για την προστασία της. Σίγουρα είναι ελκυστικό, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το κράτος

Η Ομάδα Εργασίας για την Αγορά Οικοσυστημάτων κάνει λόγο για “σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης σε αγορές που σχετίζονται με τη φύση – της τάξης των δισεκατομμυρίων λιρών σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Η εμπορευματοποίηση, η οικονομική μεγέθυνση, οι αφηρημένη οικονομία, η εξουσία των εταιρειών: αυτές δεν είναι οι διαδικασίες που οδηγούν την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση; Τώρα μας λένε ότι για να σώθει η βιόσφαιρα χρειαζόμαστε περισσότερο από αυτές...

Και εκει  στο θέρετρο του Jackson Hole, ψηλά στα βουνά του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ θα συγκληθεί και φέτος η «μυστική» συνάντηση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, όπου αποφασίζεται η τύχη ολόκληρου του κόσμου..

Η συνάντηση πραγματοποιείται στις ΗΠΑ επί 35 συναπτά έτη και φέτος γίνεται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας, που είναι παράρτημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Στη συνάντηση θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, από τις οποίες άλλες θα ανακοινωθούν άμεσα και άλλες θα γίνουν γνωστές σε βάθος χρόνου.

Ανάμεσα στους λίγους που είναι γνωστό ότι θα συμμετέχουν φέτος περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος συγκεντρώνει τα περισσότερα φώτα της. Θα συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ.

Οι λεπτομέρειες για τα θέματα της ατζέντας είναι επτασφράγιστο μυστικό. Στους οικονομικούς κύκλους όμως είναι γνωστό πως αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή να προσκληθεί κάποιος να μιλήσει ενώπιον των κορυφαίων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων που θα παρευρίσκονται. (πως ειναι  η μεγαλη ευκαιρια ο καπιταλισμος να κανει το μεγαλο αλμα στην ιστορια.."καταστρέφοντας" ενα μεγάλο κομμάτι του ένοχου πλούτου..επανα- προσεγγίζοντας την Αριστερά από τα Αριστερά της...αλλά & αποκαταστοντας  την ελκυστικότητα του πλούτου..

 ..που τον κατάντησαν ΕΝΟΧΟ  και ΜΙΣΗΤΟ. 
Οι αγορές ζητούν νέα ένεση ρευστότητας από τον Μπερνάνκι

zame