Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

4 δισ. ευρώ σε σχολάζουσες κληρονομιές περιμένουν το Δημόσιο να τις αξιοποιήσει

 
  Στο εκπληκτικό ποσό των 4 δις ευρώ φτάνουν οι σχολάζουσες κληρονομιές δηλαδή ακίνητα μεγάλης αξίας, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές και ομόλογα αποβιωσάντων, οι κληρονόμοι των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ.
 
Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία ουσιαστικά κάθονται και δεν αποδίδουν αυτά που θα μπορούσαν αφού διαχειριστές τους είναι δικηγόροι ή και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι με αποφάσεις των κατά τόπους πρωτοδικείων έχουν την «κηδεμονία» τους.
Σύμφωνα με τον νόμο τα περιουσιακά αυτά στοιχεία μετά από εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο όμως δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια πρέπει να εκκαθαριστούν και να περάσουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου εφόσον εξακολουθούν να παραμένουν ορφανά, υπό την έννοια ότι οι νόμιμοι κληρονόμοι είτε δεν υπάρχουν είτε δεν βρέθηκαν.
Στις περισσότερες υποθέσεις η εκκαθάριση από τον κηδεμόνα κρατάει από 10 έως 30 χρόνια, μέχρι το ελληνικό Δημόσιο να πάρει την κυριότητα τους. Για το λόγο αυτό αρμόδιοι φορείς έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών οι διαδικασίες για την αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου να αρχίζουν σε διάστημα έξι μηνών ή ενός έτους από το θάνατο του κληρονομούμενου από το ελληνικό Δημόσιο και όχι αορίστως σε εύλογο διάστημα.
 defencenet.gr