Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η κρίση τώρα μας κλείνει και 45 στρατόπεδα!

Η κρίση τώρα μας κλείνει και 45 στρατόπεδα! 
  Συνέβη και αυτό στον καιρό της κρίσης: Το άμεσο κλείσιμο περίπου 45 στρατοπέδων και μονάδων του στρατού - που θα αποφέρουν εξοικονόμηση 5,5 εκατ. ευρώ το έτος - και αρκετών δεκάδων άλλων στρατιωτικών σχηματισμών σε δεύτερη φάση κατά τους επόμενους μήνες προβλέπει η νέα Δομή Δυνάμεων του στρατεύματος με βάση την σχετική εισήγηση του ΓΕΕΘΑ που ολοκληρώνεται με κάποιες όμως... 

εκπτώσεις από τα αρχικώς σχεδιαζόμενα. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για περικοπή του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών κατά 20%, για μείωση των εισαγόμενων στις Στρατιωτικές Σχολές και άλλα αντίστοιχα μέτρα ικανά να ισχυροποιήσουν τις προτάσεις των ισοδύναμων μέτρων που θα προτείνει ο υπουργός Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να αποφευχθεί το «τσεκούρωμα» στις αποδοχές των στρατιωτικών.

Παράλληλα όμως, με τα παραπάνω άμεσης προτεραιότητα είναι η ένταση της εφαρμογής της διακλαδικότητας σε διάφορες μορφές με κύρια την υπαγωγή όλων των Ειδικών Δυνάμεων και των τριών κλάδων σε ενιαία Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ - μια επιχειρησιακή καινοτομία για τα επίπεδα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το σκεπτικό που διέπει την νέα πρόταση του ΓΕΕΘΑ για την νέα Δομή Δυνάμεων - το τολμηρό σχέδιο για την οποία σταμάτησε με την κυβέρνηση Παπαδήμου και έκτοτε ...επανεξεταζόταν διαρκώς - είναι διττό: να μειωθεί το κόστος αλλά όχι η επιχειρησιακή αξία και χωρίς να θιγεί τίποτα στις μονάδες των νησιών και του Έβρου.

Πέραν των προαναφερθεισών άμεσα καταργούμενων μεσαίων και μικρών μονάδων προβλέπεται η κατάργηση ενός Σώματος Στρατού - του Α'- , η κατάργηση 1-2 ταξιαρχιών και η μετάπτωση άλλων κλπ. Επίσης αποσύρονται - με σχεδιασμό - παλαιά τεθωρακισμένα ( Μ-48 και Μ- 60) και άλλα όπλα (πυροβόλα κ.ά.), οχήματα κλπ. Στην Αεροπορία θα κλείσει η Πτέρυγα που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και σταδιακά θα αποσυρθούν κάποια παλιά αεροσκάφη.