Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

«ΚΛΗΡΩΝΕΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ...ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

Εφη Καραγεώργου 

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται -εκτός απροόπτου- η Credit Agricole να ανακοινώσει ποια από τις τρεις τράπεζες που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά -η Εθνική, η Alpha ή η Eurobank- θα εξαγοράσει τη συμμετοχή της στην Εμπορική Τράπεζα. 

Οι άλλες δύο τράπεζες που θα αποκλειστούν θα είναι και εκείνες που θα διεκδικήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Την ίδια μέρα θα έχει φτάσει στην Αθήνα και το κλιμάκιο της τρόικας και ένα από τα θέματα της ατζέντας είναι η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Την Παρασκευή λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, οι Γάλλοι θα αποφασίσουν πού θα δώσουν την Εμπορική και θα υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο να προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές η μεταβίβαση της τράπεζας στον νέο ιδιοκτήτη.
Παράλληλα θα «τρέχουν» οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα για το ποια λύση θα υιοθετηθεί στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι τέσσερις βιώσιμες ελληνικές τράπεζες.Ωστόσο το ΤΤ θα περάσει σε μία από τις δύο τράπεζες που θα έχουν αποκλειστεί από την εξαγορά της Εμπορικής, ενώ η Πειραιώς έχει ήδη απορροφήσει το «υγιές» κομμάτι της Αγροτικής και βρίσκεται σε προχωρημένες εμπιστευτικές συνομιλίες με τη Societe Generale για την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η ιδιωτικοποίηση του ΤΤ -στο οποίο το ελληνικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό 44,5%- θα γίνει στα πρότυπα της Αγροτικής Τράπεζας και αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσει ο διαχωρισμός του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση η εξαγορά ή η απορρόφηση του «υγιούς» τμήματος του ΤΤ θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο, αφού τότε -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται και τα 24 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οπως είναι γνωστό, η διοίκηση του ΤΤ δήλωσε αδυναμία δημοσίευσης του ισολογισμού για τη χρήση του 2011, καθώς ο βασικός μέτοχος δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του και από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής του ΤΤ στο Χρηματιστήριο.

Οι διεκδικητές του ΤΤ

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι βασικοί διεκδικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα είναι οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, καθώς και οι δύο έχουν από ποσοστό 6% στο ΤΤ.

Η διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων θα είναι μία από τις παραμέτρους που θα μετρήσει θετικά για την απόκτηση του Ταμιευτηρίου, όπως εξάλλου έγινε και στην περίπτωση της Αγροτικής από την Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, με τις διαδικασίες συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου θα «τρέξουν» και οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Μέσα στο 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και θα έχει δημιουργηθεί ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, απομακρύνοντας ταυτόχρονα ενδεχόμενους συστημικούς κινδύνους.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr