Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Το παιδί και… τα μάτια του!


 Γράφει η Κωνσταντίνα Μπάσδρα 
Πτυχιούχος Ανώτ. Σχολής Οπτικών Τ.Ε.Ι. Αθήνας

    Το φθινόπωρο χαρακτηρίζεται από δραστηριότητες που αφορούν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Κατ' ουσίαν οι γονείς φροντίζουν για τα πάντα, εκτός από αυτό που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την πρόοδο των παιδιών τους στο σχολείο, την όρασή τους.
Οι σχολικές δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν υψηλή ανάλυση χαρακτήρων, κατανόηση και αφομοίωση καινούργιων εννοιών και γνώσεων, αποτελούν πηγή έντασης και πίεσης για τα μάτια των παιδιών τα οποία οφείλουν να λειτουργούν γρήγορα και αποτελεσματικά για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της σύγχρονης παιδείας.

Οφθαλμολογικές παθήσεις και οπτικά προβλήματα που εμφανίζονται ακόμα και στην προσχολική ηλικία, εάν δεν διαγνωσθούν και αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα προβλήματα τα οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν σε μεγαλύτερες ηλικίες και θα επηρεάσουν αρνητικά σε μεγάλο βαθμό την απόδοση του παιδιού στο σχολείο.
Η όραση είναι μία ικανότητα που μαθαίνεται όπως η ομιλία και το βάδισμα. Δυστυχώς όλα τα παιχνίδια που ενίσχυαν την ανάπτυξη καλών οπτικών ικανοτήτων έχουν αντικατασταθεί από «παθητικές» οπτικές δραστηριότητες όπως την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια.
Ο μέσος όρος των παιδιών περνά 6.240 ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή σε άλλη οθόνη πριν ακόμη πάει στην πρώτη Δημοτικού. Η περιφερειακή όραση ατονεί όπως και οι κινήσεις των ματιών που είναι απαραίτητες στην σωστή και εύκολη ανάγνωση. Το βάθος πεδίου περιορίζεται στην οθόνη και η λειτουργία της προσαρμογής χάνει την ελαστικότητά της.

Οι βασικότερες διαταραχές της όρασης στην παιδική ηλικία είναι η αμβλυωπία, ο στραβισμός και οι διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός).
Συμπτώματα τα οποία γίνονται εύκολα αντιληπτά από τους γονείς ή τους δασκάλους
και παραπέμπουν σε κάποιο οπτικό πρόβλημα
είναι:
Το παιδί τρίβει συνέχεια τα μάτια του
Τα μάτια του έχουν αφύσικη ευθυγράμμιση
Κλίνει το κεφάλι στη μία πλευρά όταν διαβάζει
Πλησιάζει πολύ κοντά στην τηλεόραση
Δεν συγκεντρώνεται και κουράζεται εύκολα στη μελέτη
Μπερδεύει τα γράμματα
Είναι ευερέθιστο και γίνεται εύκολα επιθετικό
Αφαιρείται και δεν αντιλαμβάνεται εύκολα αυτό που διαβάζει
Οι γονείς οφείλουν όταν παρατηρήσουν τέτοια συμπτώματα να επισκεφθούν με το παιδί τους οφθαλμίατρο και να αναζητήσουν λύση στο οφθαλμολογικό πρόβλημα που υπάρχει.
Ας μην βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε ένα παιδί τεμπέλικο, απροσάρμοστο ή ανίκανο .Ένα παιδί δεν θα ζητήσει ποτέ βοήθεια για κάτι το οποίο θεωρεί ότι είναι φυσικό και ισχύει για όλους. Έγκειται στους γονείς να μεριμνήσουν για την όραση των παιδιών τους αφού αυτή σε μεγάλο βαθμό συνδέει τα παιδιά με την επιτυχία στην σχολική τους ζωή.

Κωνσταντίνα Μπάσδρα
Πτυχιούχος Ανώτ. Σχολής Οπτικών Τ.Ε.Ι. Αθήνας