Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

«Η είδηση υπό διωγμό»

«Η είδηση υπό διωγμό» 

  Φωτογραφίες από την έκθεση των φωτορεπόρτερ Ελλάδος

 

Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι που γίνονται μάρτυρες βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών. Άνθρωποι του Τύπου που κινδυνεύουν προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο κλικ που θα δείξει στο ευρύ κοινό τι πραγματικά συμβαίνει στους δρόμους της Αθήνας κάθε φορά που γίνονται πορείες. Γιατί όπως λένε, οι άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της ενημέρωσης, πλέον, δεν χρειάζεται να είσαι πολεμικός ανταποκριτής για να καλύψεις μάχες.

«Η είδηση υπό διωγμό». Έτσι έχουν ονομάσει την έκθεση που άρχισε χθες και τελειώνει στις 5 Οκτωβρίου οι άνθρωποι του Τύπου και της Φωτογραφίας. Συγκεκριμένα, αυτή την έκθεση οργανώνουν από κοινού το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας στο νέο χώρο της γκαλερί «7».

Οι άνθρωποι του Τύπου πρωταγωνιστούν στην είδηση. Αποτυπώνουν τα όσα έχουν συμβεί με κύριους πρωταγωνιστές τους φωτορεπόρτερ και τους εικονολήπτες που λόγω της ιδιότητάς τους πολύ συχνά γίνονται θύματα.

Δεκαοκτώ φωτορεπόρτερ μέσα από τριάντα τέσσερις φωτογραφίες παρουσιάζουν στο κοινό τους κινδύνους που εμπεριέχει μια δημοσιευμένη - ή μη - φωτογραφία. Πολλές από τις φωτογραφίες της έκθεσης δεν έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα. Γι’ αυτό το λόγο, η έκθεση αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους φωτορεπόρτερ και όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και την Ενημέρωση.

Σήμερα πια δεν χρειάζεται να είσαι πολεμικός ανταποκριτής για να βιώσεις προσωπική βία κατά τη διάρκεια της εργασίας σου. Άλλωστε, όπως καταφαίνεται από τις φωτογραφίες της έκθεσης, οι συνθήκες φωτογράφισης μιας διαδήλωσης στην Αθήνα, είναι περισσότερο επισφαλείς από την κάλυψη ενός πολεμικού ρεπορτάζ. Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ βιώνει, όλο και πιο συχνά, τέτοια φαινόμενα στον τόπο του όταν φωτογραφίζει συλλαλητήρια, αθλητικούς αγώνες, ελεύθερο ρεπορτάζ ή ακόμη και «φωτογραφία δρόμου» σε δημόσιους χώρους, μια που με τη φωτογραφική του μηχανή αποτελεί στόχο για όλους.

Η αρχική ιδέα για την έκθεση ανήκει στη δημοσιογράφο Ντίνα Δασκαλοπούλου που παρότρυνε τους φωτορεπόρτερ να δημοσιοποιήσουν στο ευρύ κοινό τις δυσκολίες του επαγγέλματός τους. Κι αυτό διότι η μετάδοση της είδησης σε πορείες, συλλαλητήρια ή και αθλητικούς αγώνες είναι όλο και πιο επικίνδυνη για εκείνους που εργάζονται στο χώρο της Ενημέρωσης.

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Ε.Φ.Ε. το 2011 για το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτορεπόρτερ:
Παύλος Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Βλάχος, Δημήτρης Θεοδόσης, Βασίλης Κουτρουμάνος, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Μπελτές, Γιάννης Μπεχράκης, Γιώργος Νικολαΐδης, Αντώνης Νικολόπουλος, Ορέστης Παναγιώτου, Συμέλα Παντζαρτζή, Χρύσα Πανουσιάδου, Λευτέρης Πιτταράκης, Παντελής Σαΐτας, Πάρης Σαρρηκώστας, Αλέξανδρος Σταματίου, Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης.

Την επιμέλεια αυτής έχει αναλάβει η Χριστίνα Ζαχοπούλου και την οργάνωση ο Δημήτρης Γκιώνης με τη Φανή Πετραλιά

Οι ώρες και ημέρες λειτουργίας είναι:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00
Τετάρτη και Σάββατο: 11:00 - 15:00

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες που θα δείτε στην έκθεση