Έλλειμμα 8,1 δισ. ευρώ εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 κατά 15%  (από 10,8 δισ. ευρώ σε 12,4 δισ. ευρώ), ενώ μείωση 11% (από 23,2 δισ. ευρώ σε 20,5 δισ. ευρώ) εμφάνισαν οι εισαγωγές στην Ελλάδα. 
Αποτέλεσμα ήταν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας να μειωθεί από 12,3 δισ. ευρώ, σε 8,1 δισ. ευρώ.

Στο σύνολο της ευρωζώνης, εξαγωγές αυξήθηκαν με πενταπλάσιο ρυθμό σε σύγκριση με τις εισαγωγές τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα ετησιοποιημένα, μη προσαρμοσμένα στοιχεία της Eurostat.

Όπως καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία, το εμπορικό πλεόνασμα των 17 κρατών που απαρτίζουν την ευρωζώνη εκτινάχθηκε στα 15,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, έναντι 13.6 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο, καθώς οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 11% και οι εισαγωγές μόλις κατά 2% σε ετησιοποιημένη βάση.


Η ασθενική αύξηση των εισαγωγών οφείλεται στην εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης, καθώς η ευρωζώνη βυθίζεται ολοένα βαθύτερα στην ύφεση εξαιτίας της κρίσης χρέους. Μετά από εποχική προσαρμογή, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 7,9 δισ. ευρώ, από 9,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.


Η βασική «εξαγωγική μηχανή» της ευρωζώνης είναι η Γερμανία, η οποία ευθύνεται για τις μισές περίπου εξαγωγές της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία ανήλθε σε 92,4 δισ. ευρώ, ενώ έπονται η Ολλανδία με 25,6 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία με 20,9 δισ. ευρώ.


Στον αντίποδα, το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα καταγράφηκε στη Μεγάλη Βρετανία (73,8 δισ. ευρώ), ενώ ακολουθούν η Γαλλία (43,9 δισ. ευρώ) και η Ισπανία (18,9 δισ. ευρώ).