Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

N&N // Aγορά Χρυσού // Ειρηνης 43, Κατερίνη. Τηλ:2351046666

 




   Έχουμε δει όλοι καταστήματα αγοράς χρυσού να εμφανίζονται ξαφνικά σε κεντρικά σημεία. Γιατί όμως έχουν έρθει και τι προσφέρουν; Ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην αγορά και συγκεκριμένα σε μία από αυτές τις επιχειρήσεις, με σκοπό να μάθουμε πιο πολλά.
Οι περισσότεροι Έλληνες υποθέτουν ότι αυτή η αγορά αναπτύχθηκε για να εκμεταλλευτεί τις οικονομικές ασθένειες τις οποίες αντιμετωπίζει τώρα η χώρα, ωστόσο με μια πιο προσεχτική ματιά βλέπουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Η βιομηχανία της αγοράς χρυσού είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, ενώ έχει αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο αληθινός λόγος για τη ραγδαία ανέλιξη της νέας αυτής αγοράς είναι η ταχεία αύξηση της τιμής του χρυσού τα τελευταία δέκα χρόνια.
 

Από τις αρχές του 2001 η τιμή του χρυσού, μαζί και των άλλων πολύτιμων μετάλλων, όπως το Ασήμι, αυξάνεται σταθερά, ενώ συνολικά έχει πενταπλασιαστεί. Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί 250%. Οι λόγοι για την τεράστια αύξηση στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων είναι πολυάριθμοι, με το βασικότερο να είναι ότι οι αγορές εμπορικών προϊόντων όπως των μετάλλων είναι κυκλικές, εννοώντας ότι παρουσιάζουν την τάση να αυξομειώνονται σε σταθερούς χρονολογημένους κύκλους. Αυτός ο κύκλος παρατηρήθηκε στο παρελθόν, όταν ο χρυσός έφτασε στο προηγούμενο σημείο ρεκόρ-όλων των εποχών, τα 850$ το 1980. Παρόλο που τα οικονομικά ζητήματα είναι ένας παράγοντας που οδήγησε την τιμή των πολύτιμων μετάλλων υψηλότερα, αυτά τα προβλήματα είναι ολόκληρου του κόσμου και όχι μόνο της Ελλάδας. Οι βασικοί οικονομικοί παράγοντες που οδηγούν στην άνοδο της τιμής έχουν αφετηρία χρόνια πίσω, στην Πιστωτική κρίση του δυτικού κόσμου το 2007 και στην επακόλουθη παγκόσμια ύφεση.
Η οικονομική ύφεση οδήγησε απευθείας στο υψηλότερο επίπεδο τιμής που έχει φτάσει ποτέ ο χρυσός το Μάρτιο αυτού του έτους, στα 1.435 δολάρια ανά ουγγιά, με πολλούς σχολιαστές να προβλέπουν ότι η τιμή αυτή έχει ακόμα πολύ δρόμο να ανέβει. Αυτή η τεράστια αύξηση στην αξία του Χρυσού, οδήγησε παράλληλα στην άμεση άνοδο της παγκόσμιας βιομηχανίας αγοράς σκραπ μετάλλων από το κοινό τα οποία αργότερα λιώνονται και μεταποιούνται . Η πολύ υψηλή αυτή τιμή του Χρυσού έκανε φανερό ότι για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια η σπασμένη αλυσίδα και το επί μακρών ξεχασμένο σε μια παλιά μπιζουτιέρα μονό σκουλαρίκι αξίζουν τελικά πραγματικά χρήματα. Είναι αρκετά προσοδοφόρο, λοιπόν να ψάξετε και να πάτε στο Ν&Ν,Αγορά Χρυσού //  όσα αχρησιμοποίητα, παλιομοδίτικα ή απλώς ανεπιθύμητα κοσμήματα έχετε.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Το Κατάστημα  Ν&Ν,Αγορά Χρυσού // άνοιξε τις πόρτες του πρώτου τους καταστήματος τον Απρίλιο του 2012, στην Κατερίνη.Σταθήκαμε και παρακολουθήσαμε την πληθώρα των πελατών που έμπαιναν μέσα, φέρνοντας τα παλαιά τους κοσμήματα, από τη στιγμή που η Κωνσταντίνα, η παλαιότερη αγοραστής του καταστήματος, άνοιξε τις πόρτες. Αιφνιδιαστήκαμε όταν παρατηρήσαμε ότι οι πελάτες του καταστήματος δεν ήταν οι καταπονημένοι και κακοντυμένοι άνθρωποι που ίσως περιμέναμε να δούμε. Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους πελάτες ήταν στην ουσία καλοντυμένες κυρίες και κύριοι που έφερναν μαζί τους αντικείμενα και κοσμήματα που πλέον δεν ήθελαν.

Ο ειδικός της εταιρεία Ν&Ν,Αγορά Χρυσού, επί των πολύτιμων μετάλλων Χάρης μας εξήγησε τη διαδικασία: «Πρώτα πρέπει να κάνουμε ανάλυση του μετάλλου να δούμε τι καράτια είναι. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας ένα οξύ, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να δώσουμε την πιο ακριβή προσφορά για το αντικείμενο. Στη συνέχεια ζυγίζουμε το αντικείμενο και καταλήγουμε σε μια τιμή βασισμένη στην τιμή του χρυσού εκείνης της ημέρας στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου».
«Οι άνθρωποι συχνά εκπλήσσονται από το πόσο υψηλή είναι η τιμή που τους δίνουμε, ειδικά εάν έχουν λάβει ήδη μια προσφορά από κάποιο άλλο κατάστημα αγοράς χρυσού. Σίγουρα φαίνεται ότι πληρώνουμε μια υψηλότερη τιμή από οποιονδήποτε άλλο».
Πράγματι από ό,τι είδαμε, οι πελάτες ήταν πολύ χαρούμενοι με τις τιμές πού τους έδωσαν. Πολλοί έφυγαν με εκατοντάδες επιπλέον ευρώ στις τσέπες τους.
Καταφέραμε να συζητήσουμε με μερικούς πελάτες όσο περίμεναν για να εκτιμηθούν τα αντικείμενά τους και τους ρωτήσαμε τι πουλούσαν και για ποιο λόγο.
«Καθώς κοίταζα μέσα στην μπιζουτιέρα μου το Σαββατοκύριακο, συνειδητοποίησα ότι έχω αρκετά κολιέ και βραχιόλια τα οποία δεν φοράω πλέον, μιας και είναι εκτός μόδας. Οπότε τα έφερα για να τα πουλήσω» μας εξηγεί η κ.Μαλεβίζου.
Ύστερα από μια σύντομη αναμονή και αφού ο Χαρης εξέτασε προσεκτικά τα αντικείμενα με οξύ, της έκανε μια προσφορά για 4.175 ευρώ. Το μόνο που μπόρεσε να πεί ήταν «Ουάου! δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι τα παλιά μου κοσμήματα άξιζαν τόσα πολλά». Μια παρόμοια αντίδραση είχε και η κ.Τζιανή, η οποία ήταν η επόμενη στη ουρά. «Ειλικρινά δεν περίμενα να πάρω τόσα πολλά χρήματα για ένα παλιό κολιέ και ένα δαχτυλίδι. Μόλις μου προσέφεραν 688 ευρώ και είμαι πολύ χαρούμενη». Το απόγευμα πέρασε γρήγορα με αμέτρητους χαρούμενους πελάτες να φεύγουν από το κατάστημα με εκατοντάδες παραπάνω ευρώ στις τσέπες τους. Στο τέλος της ημέρας, κάθισα και σκέφτηκα την επίσκεψή μου στο κατάστημα Ν&Ν,Αγορά Χρυσού και την έρευνα που έκανα για τις επιχειρήσεις αγοράς χρυσού. Είναι προφανές ότι η νέα αυτή βιομηχανία δεν είναι εδώ για να εκμεταλλευθεί το ελληνικό κοινό εν καιρώ κρίσης, αντιθέτως, είναι εδώ εξαιτίας της ανόδου της τιμής του χρυσού, προσφέροντας στους ανθρώπους έναν τρόπο να εξαργυρώσουν αντικείμενα που δεν θέλουν πια.  
Τι πρέπεινα γνωρίζετε πριν επισκεφτείτε ένα κατάστημα αγοράς χρυσού:
1) Πριν πουλήσετε τα αντικείμενά σας, βεβαιωθείτε ότι συναλλάσσεστε με επαγγελματίες αγοραστές χρυσού και ότι επίσης παίρνετε την καλύτερη τιμή. Ακολουθήστε αυτούς τους συγκεκριμένου και ευθείς κανόνες:
2) Ποτέ μην πουλάτε σε επιχείρηση που λειτουργεί χωρίς άδεια. Ρωτήστε τα μέλη του προσωπικού εάν συναλλάσσονται με τη χρήση άδειας εμπορίας πολύτιμων μετάλλων - εάν όχι, τότε η εμπορική σας συναλλαγή μπορεί να θεωρηθεί παράνομη.

Ν&Ν,Αγορά Χρυσού // Ειρήνης 43,Κοντά στη Παλιά Εφορία // Τηλ:23510466 66