Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Το Ελληνο-γερμανικό Θέατρο Κολωνίας στις εκδηλώσεις για τα 100χρονα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Το Ελληνο-γερμανικό Θέατρο Κολωνίας στις εκδηλώσεις για τα 100χρονα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

 

 

  Με την τραγωδία «Ευμενίδες» του Αισχύλου, εμφανίζεται στις 10 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Αυλαία, το Ελληνο-γερμανικό Θέατρο Κολωνίας

  Με την τραγωδία «Ευμενίδες» του Αισχύλου, εμφανίζεται στις 10 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Αυλαία, το Ελληνο-γερμανικό Θέατρο Κολωνίας. Η επιλογή του Ελληνο-γερμανικού Θέατρο Κολωνίας δεν είναι τυχαία, καθώς εκπροσωπεί την πόλη της Κολωνίας (εδώ και πολλά χρόνια αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη), στις εκδηλώσεις για τα 100χρονα από την απελευθέρωση της συμπρωτεύουσας.

Ο ιδρυτής και σκηνοθέτης του Ελληνο-γερμανικού Θεάτρου Κολωνίας, Κώστας Παπακωστόπουλος, έγινε γνωστός για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος στη Γερμανία, όπου συμπληρώνει φέτος είκοσι δύο χρόνια δημιουργικής παρουσίας.

Στην επιτυχημένη πορεία του έχει ανεβάσει περισσότερα από είκοσι έργα, σε συμπαραγωγή με διάφορα Κρατικά Θέατρα, όπως αυτά της Κολωνίας, του Ντίσσελντορφ, του Λούντβισχαφεν, του Άαχεν και του Ομπερχάουζεν, καθιερώνοντας, κατ΄ αυτόν τον τρόπο το Ελληνογερμανικό Θέατρο Κολωνία.
Με επιτυχία έχει παρουσιάσει έργα του Αριστοφάνη, του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, στη γερμανική γλώσσα. Παράλληλα, σκηνοθέτησε έργα νεοελλήνων θεατρικών συγγραφέων, σε πρώτη γερμανική μετάφραση (Δημήτρη Κεχαίδη, Βασίλη Ζιώγα, Δημήτρη Δημητριάδη), καθώς και Ευρωπαίων, που εμπνέονται από τον αρχαιοελληνικό μύθο (Χάινερ Μίλερ, Ουίλιαμ Σέξπιρ, Ντέα Λόχερ).
Οι σκηνοθεσίες του Κώστα Παπακωστόπουλου έχουν επανειλημμένα βραβευθεί και προσκληθεί σε μεγάλα Φεστιβάλ της Γερμανίας και του εξωτερικού.

Με το νέο τους έργο, τις «Ευμενίδες», το ζήτημα που θέτει ο σκηνοθέτης, 2.500 χρόνια αργότερα, είναι πώς ο σύγχρονος άνθρωπος, απαλλαγμένος από τύψεις, ενοχές και κάθε μορφής ηθικές αναστολές, ορθολογιστής, αλλά εγκλωβισμένος πλέον στον άκρατο ατομικισμό του, εξελίσσεται με τις πράξεις του σε απειλή για την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα.
Στο θεατρικό σχήμα συμμετέχουν οκτώ ηθοποιοί. Τον Ορέστη ενσαρκώνει ο γνωστός ηθοποιός της Κολωνίας Stefan Kleinert, τον Απόλλωνα ο βετεράνος του θεατρικού σχήματος Thomas Franke, την Αθηνά η ταλαντούχος Lisa Kusz, ενώ τριμελής χορός ενσαρκώνει τις σκοτεινές Ερινύες. Τα σκηνικά και τα κοστούμια «υπογράφει» η ολλανδέζα σκηνογράφος Marijke Brinkhoff, ενώ την μουσική έχει συνθέσει ο γνωστός μουσικός Herbert Mitschke. Η σκηνοθεσία είναι μια συμπαραγωγή με τα δύο σημαντικότερα θέατρα της ελεύθερης σκηνής της Κολωνίας, το Θέατρο «Studiobuhne» και το Θέατρο «Comedia Theater».

Σημαντικοί χορηγοί του Θεάτρου σε αυτήν την παραγωγή είναι το Υπουργείο Πολιτισμού του Κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και η πόλη της Κολωνίας.