Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Τα υδροπλάνα φεύγουν από την Ελλάδα...

 

  Οι πέντε λόγοι που βάζουν τέλος στις πτήσεις...
Καθηλώνονται στη... θάλασσα τα υδροπλάνα αφού πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου για τη δημιουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα, ουσιαστικά καθιστούν αδύνατη την επάνοδο τους στον ελληνικό ουρανό και την ελληνική θάλασσα.

Με...


βάση το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ιδιώτες, εταιρείες, δήμοι, περιφέρειες, ενώσεις προσώπων, αλλά και το Δημόσιο, θα μπορούν να δημιουργούν και να λειτουργούν υδατοδρόμια με άδειες 10 χρόνων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ωστόσο οι νέες διατάξεις προβλέπουν ιδιαίτερα σκληρές γραφειοκρατικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες, οι οποίες καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη δραστηριοποίηση των υδροπλάνων στην Ελλάδα.

Πέντε είναι οι βασικοί λόγοι, όπως αναφέρουν και τα Νέα που προσθαλασσώνουν για πάντα τα υδροπλάνα.

Δεν θα επιτρέπεται η λειτουργία υδατοδρομίων πλέον σε περιοχές που χαρακτηρίζονται Natura 2000. Αυτό σημαίνει ότι τα υδροπλάνα δεν θα μπορούν να πετάξουν ξανά στη Λίμνη των Ιωαννίνων, στους Παξούς, αλλά και σε αρκετές άλλες περιοχές.
Η Επιτροπή Υδατοδρομίων διευρύνεται κατά τρία-τέσσερα μέλη και γίνεται πλέον οκταμελής και πρακτικά ο συντονισμός όλων αυτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Οι απαιτήσεις για την ύπαρξη πυροσβεστικών μέσων έχουν αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και για τα υδατοδρόμια που δεν θα έχουν μεγάλη κίνηση ή δεν θα διαθέτουν αεροπορικά καύσιμα. Αντί των έξι κινητών στοιχείων πυρόσβεσης που προβλέπονταν μέχρι τώρα, στο εξής θα απαιτούνται μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο και πυροσβεστικές φωλιές.
Τα υδάτινα πεδία που θα εξυπηρετούν κυρίως τις έκτακτες πτήσεις (εκτός υδατοδρομίων) θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από την ακτογραμμή. Τα υδροπλάνα θα προσθαλασσώνονται ουσιαστικά μέσα στο πέλαγος, όταν για να σταματήσουν τελείως δεν χρειάζονται παραπάνω από 80 έως 100 μέτρα.
Επιβάλλονται νέες πρόσθετες κοστοβόρες διαδικασίες ελέγχου των επιβατών και των αποσκευών, οι οποίες προβλέπουν την ύπαρξη στα υδατοδρόμια μόνιμου εξειδικευμένου και πιστοποιημένου από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προσωπικού ασφαλείας.


iefimerida.gr