Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΑΔΕΝΟΕΙΔΕΙΣ ΕΚΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ (ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ) ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ

Κουτρούπας Κωνσταντίνος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) αποτελούν μέρος ενός «δακτυλίου», του δακτυλίου του Waldeyer, που εντοπίζεται στο πίσω μέρος του λαιμού. Τα κρεατάκια εντοπίζονται πίσω από τη μύτη και τον ουρανίσκο και δεν φαίνονται από το στόμα παρά μόνο με τη χρήση ειδικών εργαλείων. Είναι τοποθετημένα στην είσοδο των αεροφόρων οδών στο σημείο εκείνο απ’ όπου εισέρχονται στον οργανισμό οι διάφοροι μικροοργανισμοί. 

Ο ρόλος τους συνίσταται στο να αναγνωρίζουν τα διάφορα μικρόβια και τους ιούς και να δημιουργούν αντισώματα εναντίον τους ενεργοποιώντας έτσι την άμυνα του οργανισμού. Η λειτουργία των αδενοειδών και των αμυγδαλών λαμβάνει χώρα τα πρώτα χρόνια της ζωής και όσο περνούν τα χρόνια εξασθενίζει. Στην πραγματικότητα ο ρόλος τους σταματάει μετά την ηλικία των τριών (3) ετών.  Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των αμυγδαλών είναι οι εξής:
-Ιατρικό ιστορικό
-Φυσική εξέταση
-Ακτινογραφία
-Ενδοσκόπηση
Η κλινική εξέταση της μύτης και του λαιμού δυνατόν να απαιτήσει τη χρήση ειδικών εργαλείων όπως π.χ. ενός μικρού καθρέπτη ή εύκαμπτου ενδοσκοπίου.  Όταν το παιδί ή ο ενήλικας υποφέρει από συχνές αμυγδαλίτιδες, φαρυγγαλγίεs, εμπύρετες καταστάσεις, κακοσμία αναπνοής, ρινική ή οπισθορρινική απόφραξη και δυσκολία στην αναπνοή, υποτροπιάζουσες ωτίτιδες, στοματική αναπνοή, ροχαλητό και διαταραχές ύπνου και κατάποση, πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των παρίσθμιων αμυγδαλών.  Όλες οι φλεγμονές των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, αντιμετωπίζονται κατ’ αρχάς με αντιβίωση. Πολλές φορές δυνατόν να απαιτηθεί η αφαίρεση τους. Οι κυριότερες ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή ή/και αδενοτομή είναι:




ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΔΕΝΟΤΟΜΗΣ

- Η έντονη υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων που προκαλεί σοβαρή δυσχέρεια ρινικής αναπνοής κι έχει ως συνέπεια στοματική αναπνοή, ροχαλητό ή/και άπνοιες ύπνου.
- Χρόνια αδενοειδίτιδα, πυώδης ρινοφαρυγγίτιδα και ρινοκολπίτιδα, ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή.
- Εμμένουσα καταρροϊκή ωτίτιδα και υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα, ως αποτέλεσμα ανατομικής ή λειτουργικής απόφραξης του στομίου της ευσταχιανής σάλπιγγας.
- Συχνές φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού.



ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗΣ

- Πέντε ή περισσότερα επεισόδια αμυγδαλίτιδας τον χρόνο.
- Τρία ή περισσότερα επεισόδια αμυγδαλίτιδας τον χρόνο για δύο συνεχόμενα χρόνια.
- Αμυγδαλίτιδες που δεν ανταποκρίνονται εύκολα στην αντιβιοτική αγωγή.
- Σε 2 (δύο) επεισόδια περιαμυγδαλικού αποστήματος, κατάσταση στην οποία έχουμε συλλογή πύου μεταξύ των αμυγδαλών και του φάρυγγα.
- Σε μεγάλη υπερτροφία των αμυγδαλών, με προβλήματα άπνοιας στην διάρκεια του ύπνου.
- Παρουσία συστηματικών παθήσεων που εμφανίστηκαν ως επιπλοκή λοίμωξης με β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο (ρευματικός πυρετός, ενδοκαρδίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα).
- Μονόπλευρη διόγκωση παρίσθμιας αμυγδαλής (υποψία κακοήθειας).

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται υπό γενική αναισθησία, διαρκούν 30-45΄ και προηγείται πάντα προεγχειρητική εκτίμηση και προετοιμασία του ασθενούς.
Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει το κληρονομικό και ατομικό αναμνηστικό, την παρούσα κατάσταση, ακτινογραφία θώρακος (σε παιδιά μεγαλύτερα των 10 ετών), καρδιολογικό έλεγχο και αιματολογικό έλεγχο.


Κουτρούπας Κωνσταντίνος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Μ. Αλεξάνδρου 38, Κατερίνη
2351023959