Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Στο εδώλιο επιστήμονες για το σεισμό στη Λ' Άκουιλα

Στο εδώλιο επιστήμονες για το σεισμό στη Λ' Άκουιλα 

 

  Κατηγορούνται ότι υποβάθμισαν τον κίνδυνο του σεισμού


  Σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία για τους επτά επιστήμονες που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια επειδή υποβάθμισαν τους κινδύνους, λίγες ημέρες πριν από τον καταστροφικό σεισμό της Λ' Άκουιλα το 2009, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων.



Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στα μέλη της Ιταλικής Επιτροπής Υψηλών Κινδύνων ποινή τετραετούς φυλάκισης.

Ο εισαγγελέας Φάμπιο Πικούτι στην αγόρευσή του έκανε λόγο «για μη ολοκληρωμένη ανάλυση των στοιχείων, για ανικανότητα και παραπλάνηση» γιατί διαβάζοντας τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής βρέθηκαν «κοινότυπες, άχρηστες, δόλιες και αντικρουόμενες πληροφορίες».

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι εξέχοντες επιστήμονες της Ιταλίας, όπως ο καθηγητής Έντζο Μπόσκι, μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας και ο καθηγητής Φυσικής Κλάουντιο Έβα από το πανεπιστήμιο της Γένοβας.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Κάρλο Σίκα, που εκπροσωπεί την ιταλική κυβέρνηση από την οποία εξαρτάται η Επιτροπή Υψηλών Κινδύνων ζήτησε την αθώωση των κατηγορούμενων. «Δεν είναι ένοχοι για τίποτε, οι σεισμοί δεν είναι λάθος κανενός», είπε στο δικαστήριο.

Η εισαγγελία κατηγορεί τους επτά ειδικούς ότι οι πληροφορίες που έδωσαν ήταν υπερβολικά καθησυχαστικές προς τους κατοίκους της Λ' Άκουιλα, που θα μπορούσαν να έχουν πάρει επιπλέον μέτρα προστασίας αν είχαν ενημερωθεί σωστά.

Στη διάρκεια της συνάντησής της στις 31 Μαρτίου, η επιτροπή είχε αναλύσει μια σειρά σεισμικών δονήσεων στην περιοχή τους μήνες που προηγήθηκαν του σεισμού και είχε ενημερώσει τις τοπικές αρχές που έχουν την αρμοδιότητα της λήψης μέτρων.

Τα μέλη της επιτροπής είχαν επισημάνει πως δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ένας ισχυρός σεισμός και είχαν συστήσει να γίνονται απολύτως σεβαστά τα αντισεισμικά μέτρα, ειδικά αυτά που αφορούν τις κατασκευές κτιρίων.