Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ 1/11/2012 ΠΕΡ. ΤΜ. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ


Στα πλαίσια της σημερινής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των φυσικοθεραπευτών, τα μέλη του Περ. Τμ. Πιερίας συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να διαμαρτυρηθούν για το Νέο Κανονισμό Παροχής Υγείας. Η συμμετοχή του τμήματος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν καθολική.

Η Δ.Ε. του τμήματος παρέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τον ενημέρωσε για τις αντιδράσεις του κλάδου σε ότι αφορά το Νέο Κανονισμό Παροχής Υγείας
Η επιστολή διαμαρτυρίας ήταν η ακόλουθη :
Στα πλαίσια της σημερινής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των φυσικοθεραπευτών, τα μέλη του Περ. Τμ. Πιερίας συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να διαμαρτυρηθούν για το Νέο Κανονισμό Παροχής Υγείας.
Είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα που ο κλάδος απεργεί, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο Νέος Κανονισμός Παροχής Υγείας τροποποιήθηκε για τρίτη φορά από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ με σκοπό την περικοπή των δαπανών Υγείας κατά 15% μετά τις πιέσεις της Τρόικας (δυστυχώς με τα νέα μέτρα που προωθεί το υπουργείο θα φτάσει το 50%).
Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο ( ο οποίος δεσμεύτηκε στη διατήρηση της τιμής συνεδρίας και της πληρωμής των μηνών Μαΐου, Ιουνίου, τα οποία ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ) και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά και πρότεινε μέτρα που εξορθολογίζουν τις δαπάνες φυσικοθεραπείας, συνεπικουρούν στη μείωση της σπατάλης και συμβάλλουν στην βιωσιμότητα των εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς των ασθενή.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός δέχτηκε την πρότασή και παρέπεμψε τον σύλλογο στον Διευθυντή σχεδιασμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κύριο Βαφειάδη υπεύθυνο για την σύνταξη του Νέου Κανονισμού Παροχών Υγείας, ο οποίος μετά τη διαβούλευση υποσχέθηκε ότι θα συμπεριλάβει στο Νέο Κανονισμό τα συμφωνηθέντα.
Όμως τελικά τα συμφωνηθέντα δεν περιλαμβάνονται στον Νέο Κανονισμό Υγείας, και δυστυχώς προτείνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ συγκεκριμένης ολιγομελούς ομάδας παροχών υγείας (κέντρα αποκατάστασης-και αποθεραπείας).
Ακόμη η πρόταση του κ. Βαφειάδη ορίζει οριζόντια μείωση στην δαπάνη Φυσικοθεραπείας που υπολογίζεται να φτάσει στο 50%. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΣΦΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.
Με την διαφαινόμενη οριζόντια μείωση της δαπάνης, τουλάχιστον 1000 Εργαστήρια (από το σύνολο των 2100 Εργ. Φυσικοθεραπείας) θα βάλουν λουκέτο, γιατί σύμφωνα με το Π.Δ 29/1987 , πρέπει να διατηρούν αναγκαστικά επαγγελματικό χώρο 70 τ.μ, εξοπλίζοντας τον υποχρεωτικά ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ και δεν θα αντέξουν σε τέτοια μεγάλη μείωση των αμοιβών τους. Επίσης μαζί με το κλείσιμο πολλών εργαστηρίων θα χαθούν και πολλές θέσεις εργασίας που σχετίζονται με αυτό.
Ο σύλλογος σήμερα απεργεί και διεκδικεί :
  1. Nα μην ισχύσουν οι απαράδεκτες και άδικες αλλαγές στο νέο ΕΚΠΥ
  2. Όχι στην οριζόντια περικοπή των δαπανών της φυσικοθεραπείας
  3. Όχι στην επιλεκτική περικοπή των δαπανών προς το εργαστήριο φυσικοθεραπείας σε σύγκριση με τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας
  4. Άμεση καταβολή των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τήρηση του όρου της σύμβασης για εξόφληση εντός 45 ημερών
  5. Καταβολή της παρακράτησης του 10% και κατάργηση του μέτρου αυτού
  6. Απόδοση των παλαιών χρεών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία χωρίς ¨κούρεμα¨
  7. Συμψηφισμός των οφειλομένων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία με τις οφειλές των μελών μας
  8. Εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τον ΕΚΠΥ για την ελεύθερη επιλογή φυσικοθεραπευτή από τον ασφαλισμένο
  9. Ζητάμε τη δημιουργία διαρκούς επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου στον ΕΟΠΥΥ, με όλους τους επιστημονικούς και υγειονομικούς Φορείς και εκπρόσωπο φυσικοθεραπευτή

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Γεωργιάδης Μιχάλης Ουζούνη Σταυρούλα