Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Το τυρί και η φάκα...

Το τυρί και η φάκα... 

  Η σούπερ δόση των 44 δισ. ευρώ φέρνει την απόλυτη εξάρτηση

 
  Από αυστηρούς όρους θα συνοδεύεται η εκταμίευση της δόσης μαμούθ των 44 δισ. ευρώ -περιλαμβάνει τη δόση των 31 δισ. ευρώ ενισχυμένη με 13 δισ. από τις δόσεις που εκκρεμούν- προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η γερμανική πλευρά συνδέει το ενδεχόμενο της σούπερ δόσης με τη λειτουργία ενός μηχανισμού ασφυκτικού ελέγχου που θα παρακολουθεί την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι όροι της ασφυκτικής επιτήρησης προβλέπουν τα εξής:

- Τα χρήματα των δόσεων που θα κατευθύνονται στη χώρα μας θα πηγαίνουν στο ειδικό ταμείο που ήδη τηρείται στην ΤτΕ και θα προορίζονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους και την κάλυψη των αναγκών των τραπεζών.

- Παράλληλα θα εισαχθεί και ρήτρα παραχώρησης του 30% των επιπλέον φορολογικών ή άλλων εσόδων (π.χ. από αποκρατικοποιήσεις) για την εξυπηρέτηση του χρέους.

- Σε κάθε απόκλιση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων επί δύο συνεχή τρίμηνα, θα προβλέπεται αυτόματη μείωση των δημοσίων δαπανών.

- Το μενού θα περιλαμβάνει και σκληρά μέτρα, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από το τελευταίο σκληρό πακέτο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ που θα διευκρινιστούν με την νέα αξιολόγηση της τρόικας, τον ερχόμενο Μάρτιο και θα τεθούν σε εφαρμογή το 2014-2016.

Τα μέτρα αυτά είναι πέραν του «πακέτου» των 13,5 δισ. ευρώ.