Πάμπλουτοι οι Κινέζοι βουλευτές...
Kαθιστώντας τους Κινέζους Κομμουνιστές μεγαλύτερους πλουτοκράτες από τους Αμερικανούς ομολόγους τους στο Καπιτώλιο...
Πριν από ένα χρόνο, όλοι προέβλεπαν την κινεζική διαδοχή, που τώρα
αναμένεται για τα μέσα Νοεμβρίου, να είναι μια τεχνοκρατική ομαλή
μεταβίβαση της εξουσίας. Αντί αυτού, υπάρχουν...
συνεχείς προσκρούσεις στη διάρκεια της διαδικασίας. Ξεκίνησε το Μάρτιο με την αποπομπή ενός εκ των πριγκιπων του Κόκκινου Στέμματος, Bo Xilai, και τις επακόλουθες δίκες εναντίον του αρχηγού της αστυνομίας, Wang Lijun και της γυναίκας του, που καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία Neil Heywood.
Η υπόθεση του Bo Xilai έφερε το ζήτημα της διαφθοράς στο προσκήνιο της καθημερινότητας. Η τεράστια συσσώρευση πλούτου που ήταν ο λόγος που επέτρεψε στο γιο του Guagua να παρακολουθήσει ακριβά σχολεία και πανεπιστήμια, ήταν μόνο ένα εξωτερικό σημάδι. Άλλα σημάδια ήταν οι κρυφές περιουσίες επενδεδυμένες σε ακίνητη περιουσία.
Νωρίτερα, πολλοί σχολιαστές πίστεψαν, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ότι η διαφθορά ήταν επί το πλείστον ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στις επαρχίες, αλλά ο Bo Xilai έχει αποδείξει ότι το έγκλημα και η διαφθορά φθάνουν στην κορυφή, όπως δήλωσα τον Αύγουστο στους Financial Times.
Τώρα, ο σημερινός πρωθυπουργός Wen Jiabao και η οικογένειά του βρίσκονται στο στόχαστρο των New York Times. Άρθρο της εφημερίδας υποστηρίζει ότι η οικογένειά του έχει συσσωρεύσει μεγάλα ποσά κρυμμένου πλούτου.
Η μητέρα του πρωθυπουργού, 90 ετών, κατηγορείται ότι έχει προχωρήσει σε μεγάλες χρηματιστηριακές συναλλαγές. Συνολικά, η περιουσία της οικογένειας εκτιμάται στα 2,7 δισ. δολάρια. Όπως θα περίμενε κανείς, το website των New York Times έχει μπλοκαριστεί στην Κίνα, αλλά αυτό που ήταν ένα άνευ προηγουμένου βήμα, ήταν πως ο Wen Jiabao στην πραγματικότητα έκανε μια δήλωση μέσω των δικηγόρων του, όπου αντικρούει τους ισχυρισμούς.
Τον Ιούλιο αντίστοιχη ιστορία είχε δημοσιεύσει και το Bloomberg για τους συγγενείς του Xi Jinpeng (ο οποίος αναμένεται να γίνει ο νέος πρόεδρος), στην οποία ισχυρίζεται ότι έχουν τεράστιες προσωπικές περιουσίες. Ο Xi δεν σχολίασε ποτέ τίποτα, και το Bloomberg είχε «μπλοκαριστεί» στην Κίνα. Και ήταν ο ίδιος Xi Jinping που έχει δηλώσει ότι «εάν κατεβαίνεις στην πολιτική, δεν πρέπει να είναι για τα λεφτά». Σε μια σημείωση, αυτή η δήλωσή του είναι από μια μακροσκελή και σχετικά άγνωστη συνέντευξη του Xi Jinping η οποία χρονολογείται στο 2000 και μόλις πρόσφατα μεταφράστηκε από Δανούς. Εάν ενδιαφέρεστε για το τι σκέφτεται ο Xi Jinping για την πολιτική, πρέπει σίγουρα να το διαβάσετε.
Αυτές οι περιπτώσεις, εάν είναι αληθινές, δεν αποδεικνύουν απαραιτήτως ότι οι κορυφαίοι ηγέτες είναι διεφθαρμένοι αλλά ότι στην καλύτερη περίπτωση, οι οικογένειές τους χρησιμοποιούν το όνομά τους χωρίς ατιμωρησία. Και ο έλεγχος των μελών της οικογένειας είναι δύσκολη δουλειά. Ο πλούτος των 70 πλουσιότερων μελών του κινεζικού κοινοβουλίου, του εθνικού λαϊκού Κογκρέσου, αυξήθηκε στα 89,9 δισ. δολάρια το 2011 σύμφωνα με το Hurun Report, καθιστώντας τους Κινέζους Κομμουνιστές μεγαλύτερους πλουτοκράτες από τους Αμερικανούς ομολόγους τους στο Καπιτώλιο.
Ο μέσος Κινέζος, ο κ. Li, εκνευρίζεται από αυτές τις ιστορίες. Συνήθως μέχρι σήμερα αυτό που επικρατούσε ήταν ότι «τα σάπια μήλα» ήταν σε χαμηλό επίπεδο, και ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη ήταν οι εγγυητές για το ξεκαθάρισμά τους. Αυτό ωστόσο έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση τώρα τελευταία. Η διαφθορά δεν μπορεί να κρύβεται πλέον κάτω από το χαλί.
Παραδόξως, ηγέτες όπως ο Wen Jiabao έχουν αναγνωρίσει πόσο διαβρωτική επίδραση έχει η διαφθορά και έχει επιδιώξει να την πατάξει. Παρόλα αυτά, τα εργαλεία των κυρώσεων παραμένουν ακόμη εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος, κάτι που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο χωρίς να κρατούνται οι ισορροπίες. Εάν η διαφθορά έχει πραγματικά κυριεύσει από τα κατώτατα μέχρι τα ανώτατα αξιώματα, ίσως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από το τωρινό σύστημα. Και η Κίνα ίσως χρειάζεται κάτι περισσότερο από το να αλλάξει απλώς ηγέτες το Νοέμβριο.
*Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/blog/entry/china_new_leaders_old_problems
www.capital.gr