Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Κέικ σοκολάτας με γέμιση βατόμουρου

Νόστιμο γλύκισμα με πλούσια γέμιση

Κέικ σοκολάτας με γέμιση βατόμουρουsidagi.gr

Υλικά

Για το κέικ

2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι


½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
100 γραμμάρια κομμένη σοκολάτα κουβερτούρα
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
στιγμιαίος καφές
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα

Για το γλάσο σοκολάτας

120 γραμμάρια κουβερτούρα, κατά προτίμηση γλυκόπικρη
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

Για τη γέμιση

1/2 ποσότητα από το γλάσο σοκολάτας
1 κούπα μαρμελάδα βατόμουρου

Εκτέλεση

Για το κέικ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μετράμε και το ξανά κοσκινίζουμε με τη μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ και ρίχνουμε τμηματικά τη ζάχαρη.

Συνεχίζουμε το χτύπημα μερικά λεπτά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα.

Ρίχνουμε στο γάλα ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ και το προσθέτουμε στο μείγμα αλληλοδιαδόχως με το μείγμα από αλεύρι. Ανακατεύουμε το μείγμα ελαφρά και προσθέτουμε τα καρύδια.

Βάζουμε το μείγμα σε δύο φόρμες στρογγυλές βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Αυτό το κάνουμε για να βγουν δύο δίσκοι κέικ.

Ψήνουμε το κέικ σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις.

Για το γλάσο σοκολάτας

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με βούτυρο για λίγα λεπτά να πάρει μια βράση.

Όταν λιώσει το βούτυρο κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μέσα στα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγα λεπτά και φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 βδομάδες και είναι έτοιμη για χρήση.

Για τη συναρμολόγηση του κέικ

Αφού κρυώσουν οι δίσκοι του κέικ και τους ξερφορμάρουμε, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Παίρνουμε τη μισή ποσότητα από το γλάσο σοκολάτας και το ενώνουμε με τον πουρέ βατόμουρου.

Στη συνέχεια, γεμίζουμε τον πρώτο δίσκο με αυτό το μείγμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο. Με το υπόλοιπο γλάσο σοκολάτας καλύπτουμε το κέικ μας και σερβίρουμε.