Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

H EΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΤΟΥ 1912, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ, ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ)

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ. ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Συμμετέχουν: Νίκος Βαρμάζης, Γιώργος Κεραμιδιώτης, Σπύρος Τσιλιγκιρίδης, Πάρις Πετρίδης. Συντονιστής: Αντώνης Κάλφας
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ
Στο πολυαναμενόμενο και οργανωμένο από την Εστία συνέδριο—όπως πάντα με επιστημονική ακρίβεια και αγάπη για την ιστορία της Πιερίας—θα συζητηθούν πολλά ζητήματα (στρατιωτική ιστορία, θρησκευτική και εκκλησιαστική ζωή, απεικονίσεις της πόλης και αναπαραστάσεις του πολιτισμού). Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν στους άοκνους φίλους Κώστα Κωνσταντινίδη (πρόεδρο της Εστίας) και Νίκο Γραίκο (τον επιστήμονα χαμάλη της όλης διοργάνωσης).

Θέλω ωστόσο να επιμείνω στο σημείωμα αυτό στην λίαν ενδιαφέρουσα συνεδρία/στρογγύλη τράπζα της Κυριακής (ώρα 11.00) και με την ευκαιρία να καλέσω όσους και όσες ενδιαφέρονται για το μέλλον της πόλης να την παρακολουθήσουν.
Η ιστορική αποτίμηση μιας περιόδου είναι μια διαρκής ερευνητική πρακτική, μια πρακτική που εξετάζει τεκμήρια και συμπεριφορές, ιδέες και νοοτροπίες, κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους με τελικό σκοπό την ανάδειξη μιας ιστορικής περιόδου. Στο τέλος αυτής της ιστορικής εργασίας, όπως για παράδειγμα οι εικοσιδύο εισηγήσεις του παρόντος συνεδρίου για την Πιερία λίγο πριν και λίγο μετά την απελευθέρωση, ο συνειδητός πολίτης αποκτά μια εικόνα της πορείας αυτού του τόπου μέσα στο χρόνο.
Η στρογγυλή τράπεζα φιλοδοξεί ωστόσο να μιλήσει για το χρονικό διάστημα των 100 χρόνων (1912-2012) συνδέοντας την έναρξη του παρελθόντος με το τώρα, γυρεύοντας να αναδείξει πτυχές και προβληματισμούς της σύγχρονης ματιάς γύρω από την Πιερία χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τους ευαίσθητους παραγωγούς του πολιτισμού. Πώς απεικονίζεται λοιπόν η Πιερία στη λογοτεχνία, στη μαρτυρία, στον κινηματογράφο και τη φωτογραφία; Πώς αναπαρίσταται η Κατερίνη του μεσοπολέμου ή των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών; Ποια είναι η σχέση τής πιερικής γης με τους ανθρώπους της, πώς είδαν την πόλη κινηματογραφιστές και φωτογράφοι; Ποιες είναι οι σταθερές αυτού του τόπου (γη, οικονομία, κοινωνική οργάνωση) αλλά και ποιες αλλαγές αναζητούν τον καταγραφέα τους (πόλη, τοπίο, παραδοσιακές μετατοπίσεις, καθημερινή ζωή);
Τη δική τους συμβολή καταθέτουν στη συζήτηση ο φιλόλογος, δάσκαλος της διδακτικής των αρχαίων στο ΑΠΘ και ευαίσθητος απομνημονευματογράφος Νίκος Βαρμάζης, ο κινηματογραφιστής με σπουδές φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας και κινηματογράφου σε Παρίσι και Βερολίνο Γιώργος Κεραμιδιώτης, ο φωτογράφος, γραφίστας και υπεύθυνος της συλλογής ΣΑΤΣΙ Σπύρος Τσιλιγκιρίδης και ο δεινός θεσσαλονικέας φωτογράφος Πάρις Πετρίδης (M.A. in Political Economy, New York University και PhD in Photography, University of Sunderland).