Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Public Issue: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Public Issue: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 59%, πτώση για το Μιχαλολιάκο


    Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έρευνα στην παράσταση νίκης με 59%  έναντι της Νέας Δημοκρατίας που λαμβάνει 26% αν γινόταν αύριο εκλογές. Ενώ στην έρευνα του Σεπτεμβρίου, η ΝΔ προηγούνταν κατά δυο μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ (43% έναντι 41%).


Το 76% θεωρεί ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, μιας και πιστεύουν πως η κυβέρνηση δε θα εξαντλήσει την τετραετία. Το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 6 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Η έρευνα έγινε σύμφωνα με το Βαρόμετρο Νοεμβρίου της Public Issue για τον ΣΚΑΙ.

Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με ποσοστό 33% θεψρούν το ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 16% και η Χρυσή Αυγή με 10%. «Κανένα» κόμμα της αντιπολίτευσης δεν είναι καλύτερο, σύμφωνα με το 27% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση ποια θα ήταν καλύτερη κυβέρνηση, το 39% υποστηρίζει «καμμία», το 32% επιλέγει συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και το 24% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Το 32% των πολιτών εξακολουθούν να στηρίζουν τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με το ενδεχόμενο κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 24% (έναντι 22% του προηγούμενου μήνα).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 39% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 31%. «Κανένας» δεν είναι καταλληλότερος για το 27% των ερωτηθέντων.

Πιο δημοφιλής πολιτικός , προηγείται ο Φώτης Κουβέλης με 49%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 42% και ο Αντώνης Σαμαράς με 38%.

Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, πέφτοντας κατά 5 μονάδες, ενώ πτώση υπέστησαν και οι Πάνος Καμμένος (-3) και Αντώνης Σαμαράς (-1).

Στον αντίποδα, άνοδο παρουσιάζουν οι Αλέκα Παπαρήγα (κατά δύο μονάδες), Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης (που κερδίζουν μία μονάδα), ενώ στάσιμος παρέμεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Τέλος, ως το σημαντικότερο πρόβλημα για την χώρα υπολογίζεται η οικονομία με ποσοστό 50%, ακολουθεί η ανεργία με 41%, οι πολιτικοί και τα κόμματα με 26% και το εισόδημα με 19%.