Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μάχη με τη λέπρα που έδωσε ο τελευταίος άγιος της Εκκλησίας μας

Μάχη με τη λέπρα που έδωσε ο τελευταίος άγιος της Εκκλησίας μας

  

   Τον τελευταίο άγιο της Εκκλησίας μας, τον Οσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, ο οποίος εκοιμήθη το 1964, κατέταξε μεταξύ της στρατιάς των αγίων η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αίτημα για την αγιοποίησή του είχε καταθέσει η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου. Ο πατήρ Νικηφόρος (κατά κόσμον Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό των Χανίων, στο Σηρικάρι.

Εμαθε την τέχνη του κουρέα και σε ηλικία δεκατριών ετών πήγε στα Χανιά όπου εκεί εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της νόσου Χάνσεν. Ο Νικόλαος όταν έγινε δεκαέξι ετών και όταν τα σημάδια της νόσου άρχισαν να γίνονται πιο εμφανή, για να αποφύγει τον εγκλεισμό του στη Σπιναλόγκα έφυγε με καράβι για την Αίγυπτο. Εκεί έμενε εργαζόμενος στην Αλεξάνδρεια, πάλι σε ένα κουρείο, όμως τα σημάδια της νόσου γίνονταν όλο και πιο έντονα, ιδίως στα χέρια και το πρόσωπο, το οποίο άρχισε να παραμορφώνεται.
Γι' αυτό με τη μεσολάβηση ενός κληρικού κατέφυγε στο λεπροκομείο της Χίου, στο όποιο ήταν ιερεύς ο πατήρ Ανθιμος Βαγιανός, ο μετέπειτα Αγιος Ανθιμος. Μέσα σε δυο χρόνια ο Αγιος Ανθιμος τον έκρινε έτοιμο για το αγγελικό σχήμα και τον έκειρε μοναχό με το όνομα Νικηφόρο.
Η νόσος προχωρούσε και εξελισσόταν επιφέροντας στον πατέρα Νικηφόρο πολλές και μεγάλες αλλοιώσεις (το φάρμακο βρέθηκε αργότερα, το 1947). Το 1957 έκλεισε το Λωβοκομείο της Χίου και τους εναπομείναντες ασθενείς μαζί με τον πατέρα Νικηφόρο τους έστειλαν στον Αντιλεπρικό Σταθμό Αγίας Βαρβάρας Αθηνών στο Αιγάλεω. Την εποχή εκείνη ο πατήρ Νικηφόρος ήταν περίπου 67 ετών. Τα μέλη του και τα μάτια του είχαν τελείως αλλοιωθεί και παραμορφωθεί από τη νόσο. Πλήθος κόσμου συνέρρεε στο ταπεινό κελί του λεπρού μοναχού Νικηφόρου στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω, για να πάρει την ευχή του αφού η φήμη του είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Αττική. Σε ηλικίία 74 ετών, στις 4 Ιανουαρίου του 1964 εκοιμήθη. Μετά την εκταφή, τα άγιά του λείψανα ευωδίαζαν. Πιστοί ανέφεραν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες έγιναν θαύματα με την επίκληση των πρεσβειών προς τον Θεό του πατρός Νικηφόρου.
Espressonews.gr