Η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το «ΓΡΑΦΕΝΙΟ» ως ένα από τα πρώτα ανερχόμενα
τεχνολογικά ορόσημα, που πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ
το καθένα τα επόμενα 10 χρόνια.Από
την έναρξη του τρέχοντος έτους και για 30 μήνες, το «ΓΡΑΦΕΝΙΟ» θα
συντονίσει τις προσπάθειες 74 ακαδημαϊκών και βιομηχανικών ιδρυμάτων και
συνολικά
126 ερευνητικών ομάδων σε 17 Ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και
της Ελλάδας, με ένα αρχικό προϋπολογισμό 54 εκατ. Ευρώ.
Στην 1η φάση του προγράμματος συμμετέχουν 3 ελληνικά ιδρύματα, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) μέσω του Κέντρου Γραφενίου (FORTH Graphene Centre) με έδρα την Πάτρα (http://graphene.iceht.forth.gr/), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (http://cmsl.materials.uoi.gr/) και το ΑΤΕΙ Κρήτης (http://nano.teicrete.gr/).
Η κοινοπραξία θα διευρυνθεί με ακόμη 20-30 ομάδες με ανοικτή πρόσκληση αμέσως μετά την έναρξη του προγράμματος, ώστε να ενισχυθεί η τεχνολογική πτυχή του εγχειρήματος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το «ΓΡΑΦΕΝΙΟ» συντονίζεται από τον Καθηγητή Jari Kinaret του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Chalmers στο Gothenburg της Σουηδίας. Συντονιστής της ελληνικής συμμετοχής και εθνικός εκπρόσωπος του «ΓΡΑΦΕΝΙΟΥ» είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του ΙΤΕ/ ΙΕΧΜΗ, Κώστας Γαλιώτης (φωτο).
Τι είναι το γραφένιο: Θεωρείται το «υλικό του μέλλοντος». Είναι ένα δισδιάστατο υλικό που αποτελείται από άτομα άνθρακα τοποθετημένα σε μια διάταξη που μοιάζει με κυψέλη. Το απλό αυτό ημιμέταλλο, που αποτελεί τον καλύτερο γνωστό αγωγό θερμότητας και το λεπτότερο γνωστό υλικό, είναι 100-300 φορές πιο σκληρό από το ατσάλι και μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό καλύτερα και από το πυρίτιο.
Προϊόντα γραφενίου: ηλεκτρονικές και οπτικές διατάξεις υψηλής ταχύτητας, ελαφρά λειτουργικά εξαρτήματα και εξελιγμένες μπαταρίες. Στα παραδείγματα νέων προϊόντων για τον καταναλωτή που θα βασίζονται στις τεχνολογίες του γραφενίου περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής ταχύτητας που θα είναι ταυτόχρονα εύκαμπτες και ανθεκτικές, όπως το ηλεκτρονικό χαρτί και οι ευλύγιστες συσκευές επικοινωνίας, καθώς επίσης και αεροσκάφη ελαφρύτερα και πιο οικονομικά στην κατανάλωση ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, το γραφένιο αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες σε ιατρικές εφαρμογές, όπως στους τεχνητούς αμφιβληστροειδείς, και να συνεισφέρει σε νέα υπολογιστικά πρότυπα.
Νόμπελ Φυσικής 2010: Το γραφένιο αποτελεί αντικείμενο εκρηκτικής επιστημονικής δραστηριότητας εδώ και περίπου 7 χρόνια, όταν δημοσιεύτηκαν τα πρωτοποριακά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν πάνω στο νέο αυτό υλικό και είχαν ως αποτέλεσμα την απονομή του βραβείου Νόμπελ Φυσικής για το 2010 στους καθηγητές του Πανεπιστήμιου του Manchester Andre Geim και Kostya Novoselov.
Στην ανακάλυψη του γραφένιου υπήρξε και ελληνική συμβολή, καθώς ο καθηγητής Κώστας Γαλιώτης, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ) και οι συνεργάτες του από το Ινστιτούτο (Δρ. Παρθένιος) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (επίκουρος καθηγητής Κων/νος Παπαγγελής) συνεργάστηκαν στενά με τους βραβευθέντες και συνέβαλαν σημαντικά στην ερευνητική προσπάθεια, ενώ εδώhttp://www.iceht.forth.gr/rd/highlights_graphene-gr.html μπορείτε να δείτε κοινές τους δημοσιεύσεις.
Σχετικό δημοσίευμα στο Techrunch:http://techcrunch.com/2013/01/28/europe-bets-e1bn-and-10-years-on-wonder-material-graphene-as-a-silicon-replacement/
EU FΕΤ Flagship Initiative: www.graphene-flagship.eu