Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Το παρασκήνιο των ερευνών 20 μεγάλων υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας

  
  
    


   Είκοσι υποθέσεις «Λαθρεμπόρων Ιστορίας» στις οποίες ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές είναι ο ίδιος, αναπτύσσει στο ομώνυμο βιβλίο του ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.
  

Οι «Λαθρέμποροι ιστορίας – Επιστροφή των 20 θησαυρών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρη παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο ίδρυμα Θεοχαράκη και αποκαλύπτει το παρασκήνιο των σύνθετων ερευνών που χρειάστηκαν για τη διαλεύκανση μεγάλων υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας τα τελευταία χρόνια, όπως η κλοπή των αρχαίων από το μουσείο της Κορίνθου το 1990.
Για τον ίδιο τον συγγραφέα το βιβλίο αυτό «δεν είναι μόνο μια απλή περιγραφή των ερευνών μου τα τελευταία είκοσι χρόνια προκειμένου να εντοπιστούν και να επιστραφούν σημαντικές αρχαιότητες ή χαμένα έργα τέχνης. Δεν είναι μόνο η καταγραφή προσπαθειών κινδύνων, κόπων, αγώνων, αγωνιώ , στιγμών απογοητεύσεων και μεγάλων χαρών για να επιτευχθεί αυτός ο σημαντικός σκοπός. Δεν είναι μόνο παρασκήνιο αστυνομικών και διωκτικών ερευνών. Είναι ουσιαστικά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ζωής μου. Σε αυτό αφοσιώθηκα και έδωσα πολλά» Με αυτό το βιβλίο ο κ. Τσούκαλης επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι «η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους και είναι εξίσου σημαντική όπως η εδαφικά ακεραιότητα της χώρας μας».
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ο Αθανάσιος Καφίρης, αντιεισαγγελέας ε.τ. του Αρείου Πάγου, που χαρακτήρισε την αρχαιοκαπηλία, μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών και την παιδοφιλία, «τα τρία ειδεχθέστερα εγκλήματα», σημείωσε ότι «το βιβλίο γράφτηκε από έναν άνθρωπο με πάθος για την προστασία της πατρογονικής μας κληρονομιάς, με πείσμα να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο για την ανεύρεση και τον επαναπατρισμό αρχαίων αντικειμένων».
Στην «ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του κ. Τσούκαλη, στο χώρο των ερευνών σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας από τα τέλη της δεκαετίας του 80 μέχρι σήμερα, που απέδωσε στο ελληνικό κράτος και την κοινωνία πολλούς πολιτιστικούς θησαυρούς» αναφέρθηκε ο Ιωάννης Ραχωβίτσας, στρατηγός ε.α. της ΕΛΑΣ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το βιβλίο θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε φανατικού αναγνώστη αστυνομικών ιστοριών». «Δεν πρόκειται μόνο για μια γλαφυρή περιγραφή των περιπετειών του κ. Τσούκαλη σε έναν τόσο σημαντικό τομέα της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και ένα αρχείο μελέτης για την εξέλιξη του εγκλήματος σε αυτό τον τομέα» επισήμανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, με τον οποίον -όπως αποκάλυψε ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός- σχεδιάζουν την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου, όταν επιτρέψουν οι συνθήκες.