Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Δύσκολες ώρες για την νέα Νταϊάνα


  


    Ηταν βασίλισσα - σταρ, γυναίκα όμορφη και κομψή, που έφερνε δυτικό αέρα στη χώρα της κάνοντας παράλληλα «εξαγωγή» του αραβικού πολιτισμού στη Δύση. Η Αραβική Ανοιξη όμως την αναγκάζει πια να κλειστεί στο παλάτι της, ώστε να μην προκαλείται ο λαός της.

Η Ράνια της Ιορδανίας, η πιο νέα και αφιερωμένη στη φιλανθρωπία βασίλισσα της Ανατολής, αποχαιρέτησε το αγαπημένο της σινιέ, δυτικού τύπου ντύσιμο. Πλέον έχει υιοθετήσει πιο ανατολίτικο look, γράφει στο Twitter μόνο στην αραβική γλώσσα και διατηρεί ασυνήθιστο για εκείνη χαμηλό προφίλ. Ο άνεμος της Αραβικής Ανοιξης, που έφτασε και στην Ιορδανία, οδήγησε τον βασιλικό οίκο να αλλάξει εικόνα «κρύβοντας» την προοδευτική βασίλισσα.

Η 42χρονη Ράνια, την οποία έχουν αποκαλέσει και «νέα Νταϊάνα», επειδή με τις δραστηριότητές της είχε κλέψει τις καρδιές του λαού της, πέρασε στο παρασκήνιο, επειδή ο λαός έχει αγριέψει. Η Ιορδανία τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει διαδηλώσεις ενάντια στη μοναρχία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι να κερδίζουν λαϊκή αποδοχή και να απαιτούν το μερίδιό τους στην εξουσία, μέσω θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκε η βασίλισσα. Οι εορτασμοί το 2010 για τα 40ά της γενέθλια θεωρήθηκαν πέραν του δέοντος πολυτελείς. Ομάδα στρατηγών έγραψε τότε στον βασιλιά καταδικάζοντας τις υπερβολές. Οι Ιορδανοί ασκούν επίσης κριτική στη βασίλισσα επειδή πιστεύουν ότι, λόγω της παλαιστινιακής καταγωγής της, επηρεάζει τις πολιτικές του συζύγου της προς όφελος της μεγάλης κοινότητας των Παλαιστίνιων προσφύγων που ζουν στην Ιορδανία. Μιλούν επίσης για γαίες που δόθηκαν στην οικογένειά της, για υπεξαίρεση κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών και για διαφθορά. Κάποιοι συγκρίνουν τη Ράνια με τη σύζυγο του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλί, Λεϊλά.

Η Ράνια δεν είναι πλέον βασίλισσα στην καρδιά των Ιορδανών. Ετσι, για να μην εξοργίζεται ο λαός, σταμάτησαν οι δημόσιες εμφανίσεις της. Δεν υπάρχουν πια φωτογραφίες με διασημότητες, γκαλά δυτικού στιλ και ρούχα διάσημων σχεδιαστών.
Espressonews.gr