Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Γερμανικά δημοσιεύματα για «το όριο της αντοχής» των Ελλήνων πολιτών

 

   Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενασχόληση του γερμανικού Τύπου με την αδυναμία των Ελλήνων να ανταποκριθούν στην συνεχώς αυξανόμενη φορολογία, η οποία τους επιβάλλεται. Στην σταχυολόγηση των δημοσιευμάτων που έχει κάνει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, υπάρχει και αυτό της Frankfurter Rundschau με τίτλο «Το όριο της αντοχής» και υπότιτλο «Οι Έλληνες χρωστούν στο κράτος 55,5 δις ευρώ και δεν μπορούν να τα πληρώσουν».
Στο άρθρο αναφέρεται ότι οι Έλληνες καταθέτουν πλέον τις πινακίδες τους μαζικά, η αγορά ακινήτων είναι στάσιμη ενώ για τους οφειλέτες υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης του ακινήτου τους ακόμη και για χρέος στην εφορία της τάξης μόλις των 300 ευρώ. Επισημαίνεται, επίσης, ότι ακόμη και οι άστεγοι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο εισοδήματος, καθώς όποιος δεν μπορεί να υποβάλει αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών θα πρέπει να πληρώσει. Παραθέτοντας αριθμούς η εφημερίδα Tagesspiegel δείχνει με απλό τρόπο ότι όσο αυξάνουν οι φόροι τόσο μειώνονται τα έσοδα.
Η εφημερίδα σημειώνει: «Το 2013 ανήλθαν σε 53,9 εκ. ευρώ, το 2012 σε 52,3 εκ. ευρώ ενώ για το τρέχον έτος προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 51,4 εκ ευρώ. Τα μειωμένα έσοδα αντικατοπτρίζουν τη βαθιά ύφεση. Ωστόσο, αυτά θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερα, εάν η Ελλάδα μείωνε τη φοροδιαφυγή στο σύνηθες επίπεδο για το μέσο όρο της Ε.Ε. Σε αυτή την περίπτωση, το δημόσιο ταμείο θα είχε έσοδα περίπου 10 δις ευρώ επιπλέον, όπως ανέφερε σε ελληνική εφημερίδα ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη φορολογία και την τελωνειακή ένωση Algridas Semeta. Όμως το ελληνικό φορολογικό σύστημα θα έπρεπε προηγουμένως να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων».