Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης ΣΥ.ΡΙΖ.Α



   
  Κατατέθηκε στη βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.
"Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., που υπογράφουμε αυτήν την πρόταση, ζητούμε τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των Γεωργίου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και Ευάγγελου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, πρώην Υπουργών Οικονομικών των Κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις τους ως προς τη διαχείριση της επονομαζόμενης «Λίστας Λαγκάρντ»", ξεκινά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. 

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες προκύπτουν, στο στάδιο αυτό, ενδείξεις ενοχής των κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο είναι οι εξής :
Για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Παπακωνσταντίνου :
α) Υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο (άρθρο 242 παρ. 2 και 3 Π.Κ. σε συνδυασμό με άρθρα 94 και 98 Π.Κ.) :
β) Απιστία στην υπηρεσία (άρθρο 256 περ. γ’ υποπερ. β’ Π.Κ.) : 
γ) Παράβαση Καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.) :
δ) Πλαστογραφία (άρθρο 216 Π.Κ.

Για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο 
α) Υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο (άρθρο 242 παρ. 2 και 3 Π.Κ. σε συνδυασμό με άρθρα 94 και 98 Π.Κ.) :
β) Απιστία στην υπηρεσία (άρθρο 256 περ. γ’ υποπερ. β’ Π.Κ.) : 
γ) Παράβαση Καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.)
"Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω της ιδιότητάς του, ως Υπουργός Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, κατά την έννοια του άρθρου 15 Π.Κ., να αποτρέψει τα ζημιογόνα για το ελληνικό Δημόσιο οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και τα περαιτέρω βλαπτικά σε επίπεδο διατάραξης της εννόμου τάξεως αποτελέσματα, που αναλυτικώς περιγράφονται ανωτέρω, έτσι ώστε η εκ μέρους του μη αποτροπή των αποτελεσμάτων αυτών ισοδυναμεί με από μέρους του πρόκληση των ιδίων αξιοποίνων αποτελεσμάτων με ενέργεια", αναφέρεται μεταξύ άλλων για τους δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών. 

Η αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου

"Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, που βαρύνουν όλες διαδοχικά τις Κυβερνήσεις, επί των ημερών των οποίων η λίστα άλλαζε χέρια και συρτάρια χωρίς να αξιοποιείται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού. Πρωτίστως, οι ευθύνες αυτές αφορούν, πέραν των άμεσα εμπλεκομένων Υπουργών, τους διαδοχικούς Πρωθυπουργούς αυτών των Κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά Ειδική και ξεχωριστή μνεία κάνουμε στις ευθύνες του Γ. Παπανδρέου, επί Πρωθυπουργίας του οποίου η λίστα έφθασε στην Ελλάδα και κρατήθηκε κρυφή και αναξιοποίητη, γεγονός που χρήζει περαιτέρω ουσιαστικής διερεύνησης και εκτίμησης", σημειώνεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Γιώργο Παπανδρέου .

"Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΔΗΜ.ΑΡ. εμφανίσθηκαν ξαφνικά πανέτοιμα να παραπέμψουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου και μόνον, για νόθευση εγγράφου και μόνον, και υπέβαλαν αμέσως, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, πρόταση δίωξης εναντίον του αποκλειστικά για το αδίκημα της νόθευσης του εγγράφου. Ποιού εγγράφου; Αυτού που κρατούσε στο συρτάρι του ο κ. Βενιζέλος επί 14 μήνες. Ούτε λέξη για την υπεξαγωγή του εγγράφου αυτού από Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο από την ημέρα παραλαβής του μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2012. Ούτε λέξη για τη ζημία του δημοσίου συμφέροντος από τη μη αξιοποίηση της λίστας αυτής, με 2062 καταθέτες επί 2,5 και πλέον χρόνια, κατά τα οποία τα ίδια πρόσωπα, ως Υπουργοί Οικονομικών των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, επέδραμαν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα των αδυνάμων", επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ


"........Η εξέταση της υπόθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ξεκίνησε από σύμπτωση: κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής, είχαν κληθεί ενώπιόν της τρεις πρώην και ο νύν επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε. (οι κκ. Ι. Καπελέρης, Ι. Διώτης, Σπ. Κλαδάς και Κ. Στασινόπουλος), κατόπιν αιτήματος του βουλευτή κ. Α. Κακλαμάνη, σε σχέση με δημοσιεύματα περί υποτιθέμενης λίστας «32 πολιτικών προσώπων που ελέγχονται από το Σ.Δ.Ο.Ε.», που είχαν προκληθεί από σχετική απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στο βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Ν. Τσούκαλη. Ο αρχικός σκοπός της κλήσης των ανωτέρω ήταν να προσδιορισθεί ο τρόπος, οι συνθήκες και τα προβλήματα λειτουργίας του Σ.Δ.Ο.Ε. και να διαλευκανθεί εάν ίσχυαν ή όχι τα περί λίστας «32 πολιτικών προσώπων». Ωστόσο, κατά τις ημέρες εκείνες η επικαιρότητα είχε σχεδόν μονοπωληθεί από τις δημόσιες δηλώσεις των κκ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Διώτη, Καπελέρη σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ και, έτσι, η διερεύνηση αρχικώς επεκτάθηκε και, τελικώς, επικεντρώθηκε στο θέμα αυτό.

Με αίτημα των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. που συμμετείχαν στην Επιτροπή, κλήθηκαν επίσης ενώπιόν της οι πρώην και ο νυν Υπουργός Οικονομικών και, ειδικότερα, οι κκ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Σαχινίδης και Στουρνάρας. Από τις καταθέσεις και τοποθετήσεις όλων των ανωτέρω προσώπων, προέκυψαν πλείστα νεότερα στοιχεία και αντιφάσεις, αλλά και η φερόμενη γνώση και εμπλοκή στην υπόθεση περισσοτέρων υψηλόβαθμών κυβερνητικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων, μεταξύ των οποίων ο πρώην Αρχηγός της Ε.Υ.Π. Κ. Μπίκας, ο πρώην Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών Α. Μπάνος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνης, η πρώην διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, για τον οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, χαρακτηριστικά, ότι είχε ενημερωθεί για τη λίστα και ότι του έδωσε την εντολή να προχωρήσει, αλλά και ότι, από κοινού με τον κ. Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε με τον Διοικητή της HSBC Ελβετίας στο Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου 2011, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο η λίστα ήταν στην κατοχή του κ. Παπακωνσταντίνου.

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ. ζητήθηκε να κληθούν όλα τα ανωτέρω πρόσωπα, προκειμένου να συνεχισθεί η διερεύνηση. Στην ψηφοφορία που έγινε, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 6 κατά της συνέχισης (5 βουλευτές της Ν.Δ. και 1 βουλευτής του Κ.Κ.Ε., ενώ απών κατά την ψηφοφορία ήταν ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και 5 υπέρ της συνέχισης (οι 3 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Στ. Κοντονής, Ζ. Κωνσταντοπούλου και Π. Λαφαζάνης, ο βουλευτής των Αν. Ελλ. και ο βουλευτής της Χρ.Α.). Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Ν. Τσούκαλης ψήφισε «παρών». Μετά τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος, το Κ.Κ.Ε. έκανε δημόσια δήλωση ότι «δεν θα είχε αντίρρηση να κληθούν νέα πρόσωπα και ο Γ. Παπανδρέου». Ωστόσο, μολονότι οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ. ζητούσαν επανειλημμένως να μπει εκ νέου το θέμα σε ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής αρνείτο επί σχεδόν 1,5 μήνα να διεξαχθεί η σχετική συζήτηση και ψηφοφορία. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της 6/12/2012, οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. ζήτησαν εκ νέου τη συζήτηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ και την κλήτευση επιπλέον προσώπων προς εξέταση, και, συγκεκριμένα, των ήδη προταθέντων (Γ. Παπανδρέου, Κ. Μπίκα, Τ. Μπάνου, Η. Πλασκοβίτη κλπ) αλλά και άλλων, μεταξύ των οποίων ο Γ. Ραγκούσης, που είχε δηλώσει ότι τώρα εξηγούνται ανεξήγητες για τον ίδιο επιλογές της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύθηκε να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, της 13/12/2012, οπότε και πάλι δεν συζητήθηκε, και δεν τέθηκε καν στην ημερήσια διάταξη. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της 19/12/2012, οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. απαίτησαν να τεθεί σε ψηφοφορία το ζήτημα και να συζητηθεί η συνέχιση της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ, στηλιτεύοντας την παρελκυστική πολιτική που ακολουθείτο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν και πάλι οριακό, με πολλές ενδιαφέρουσες μεταβολές ψήφων, που διαμόρφωσαν την απορριπτική απόφαση, με 7 ψήφους έναντι 6. Υπέρ της συνέχισης των ερευνών ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., των ΑΝ.ΕΛΛ. και του Κ.Κ.Ε., καθώς και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης. Κατά της συνέχισης των ερευνών ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, της Χρ. Αυγ., και της ΔΗΜΑΡ. Ο εκπρόσωπος, μάλιστα, της ΔΗΜ.ΑΡ. Ν. Τσούκαλης δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να συντάξει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, αλλά δεν είχε τους απαιτούμενους βουλευτές (προδήλως υπονοώντας ότι Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα υπέγραφαν μια τέτοια πρόταση, που αυτονοήτως, δεν μπορούσε παρά να στρέφεται κατά αμφοτέρων των πρώην Υπουργών)..........."