Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Νίκος Σαμαράς: Το τελευταίο αντίο


  

     Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει και να συνειδητοποιήσει την είδηση που βγήκε τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής. Ενας από τους κορυφαίους βολεϊμπολίστες που ανέδειξε τούτος ο τόπος, ο Νίκος Σαμαράς, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 42 χρόνων σκορπίζοντας θλίψη και οδύνη όχι μόνο στους δικούς του ανθρώπους αλλά και σε όλους τους φίλους του ελληνικού αθλητισμού. 


Ηταν άλλωστε ένας παίκτης-σύμβολο για το ελληνικό βόλεϊ και με την ηγετική του παρουσία μέσα στα γήπεδα έδωσε μεγάλη ώθηση στο άθλημα.

Η απώλειά του συγκλόνισε ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο) η σορός του αδικοχαμένου αθλητή θα μεταφερθεί στη Λήμνο με στρατιωτικό αεροπλάνο C 130. «Θα τον αναζητάμε στα γήπεδα και θα τον νοσταλγούμε. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου και την αλληλεγγύη μου στους δικούς του ανθρώπους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, με τηλεγράφημά του ο Κάρολος Παπούλιας.

Η Λήμνος είναι ο τόπος καταγωγής της συζύγου του και το 2009 ο ίδιος και η οικογένειά του πήραν την απόφαση να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί. Μάλιστα ο εκλιπών, που ήταν πτυχιούχος γυμναστής, είχε ιδρύσει έναν αθλητικό σύλλογο για την προώθηση του αθλήματος και είχε τον ρόλο του παίκτη-προπονητή. Τα έξοδα της κηδείας, που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι, θα αναλάβει η ελληνική ομοσπονδία πετοσφαίρισης.

Τα δάκρυα είναι ατέλειωτα, ειδικά στον Εβρο και την Ορεστιάδα, από όπου ουσιαστικά ξεκίνησε την πλούσια καριέρα του, αναδεικνύοντας παράλληλα την τοπική ομάδα σε μία από τις κορυφαίες της χώρας στη δεκαετία του ’90. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δ.Σ. του Α.Ο. Ορεστιάδας σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την απόσυρση της φανέλας με το Νο 9, τη θεσμοθέτηση ετήσιου τουρνουά στη μνήμη του, την παρουσία αντιπροσωπίας του Δ.Σ. στην κηδεία του και την τέλεση τρισάγιου στη λέσχη του Α.Ο. Ακόμη θα προτείνει στον δήμο Ορεστιάδας να ονομαστεί το νέο κλειστό γυμναστήριο της πόλης «Σαμαράς Νίκος», να αλλάξει η ονομασία της Βασ. Κων/νου σε Νίκου Σαμαρά και να κατασκευαστεί προτομή του εκλιπόντος στην κεντρική πλατεία.
Πάντως η 12η αγωνιστική της Volleyleague δεν αναβλήθηκε, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι παίκτες του Μίλωνα αρνήθηκαν να κάνουν ζέσταμα και να ξεκινήσουν το παιχνίδι με τον Παμβοχαϊκό!

- Ο Νίκος Σαμαράς γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1970 στη Στουτγάρδη. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ορεστιάδα, με την οποία μάλιστα έφτασε το 1995 μέχρι τη δεύτερη θέση του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας (νυν Challenge Cup). Το 1998 μετακόμισε στην ιταλική Φαλκονάρα και τον επόμενο χρόνο φόρεσε τη φανέλα του Ηρακλή (κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2000). Στη συνέχεια έπαιξε στον Παναθηναϊκό, ενώ το 2002 πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ. Ακολούθησαν η Σεβίλλη, η Φενερμπαχτσέ (εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση), η ελβετική Σενουά, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ο Μίλωνας. Με την Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 263 φορές και το 1994 ανέβηκε στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, στη διοργάνωση που έγινε στο ΣΕΦ.
Espressonews.gr