Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

"'Οχι" στις αποδείξεις


'Οχι στις αποδείξεις  

  Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα έρευνας που θα δώσει στην δημοσιότητα, τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος, αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στα εισοδήματα των πολιτών. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας που σας αποκαλύπτει σήμερα το Real.gr το 93% των πολιτών έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματά τους. Το πιο σημαντικό όμως εύρημα της έρευνας έχει να κάνει με την φορολογική συνείδηση των καταναλωτών. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα παρατηρείται επικίνδυνη, όπως χαρακτηρίζεται, υποχώρηση της φορολογικής συνείδησης καθώς ένας στους δύο πολίτες – για λόγους επιβίωσης - προτιμούν να μην παίρνουν αποδείξεις με τις αγορές τους, αναζητώντας καλύτερες τιμές. 

Δηλαδή, αρκετοί πλέον καταναλωτές διαπραγματεύονται με τους εμπόρους την αξία των προϊόντων που θέλουν να αποκτήσουν χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα λάβουν την απόδειξη. 

Όπως μάλιστα υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος «διαπιστώνεται ότι το... αερόστατο των κέντρων λήψης αποφάσεων υπερίπταται της γήινης πραγματικότητας». 

Την ίδια στιγμή όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα εκτινάξει το ποσοστό των πολιτών που δεν θα επιζητούν αποδείξεις, σε υψηλότερα επίπεδα, με προφανείς τις συνέπειες για τα κρατικά έσοδα. 

Μάλιστα το πρόβλημα με την πορεία των εσόδων ενδέχεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο με την δεδομένη καθίζηση της κατανάλωσης, τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας. 

Καλπάζει το παρεμπόριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ατόμων. Η συνεχής συρρίκνωση έχει φέρει σε δεινή θέση χιλιάδες πολίτες οι οποίοι αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην κάλυψη, ακόμη και των βασικών τους αναγκών όπως είναι η αγορά τροφίμων. 

Για τον λόγο αυτό αναζητούν τρόπους προκειμένου να μειώσουν δραστικά τα μηνιαία τους έξοδα, με αρκετούς να στρέφονται στην αγορά προϊόντων από το παρεμπόριο. Το γεγονός αυτό, έχει σημάνει συναγερμό τόσο στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και στους εμπορικούς συλλόγους, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για την πάταξη του παρεμπορίου.