Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΄΄ΚΑΝΕΝΑ΄΄ Ο ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Τεκίδη

Εύλογο το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές, αλλά και ευρύτερα από τον κόσμο, καλόπιστα από τους περισσότερους. Με ποιόν θα κυβερνήσετε; Ποιοι είναι οι πολιτικοί σας σύμμαχοι, προκειμένου να σχηματίσετε κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον οι αριθμοί δεν βγαίνουν;

Μάλιστα ο προβληματισμός αυτός και το ερώτημα παίρνουν διαστάσεις επιβίωσης όλης της εναλλακτικής πρότασης διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ από την σημερινή κρίση, αφού αυτή για να υλοποιηθεί χρειάζεται άμεσα την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα οδηγήσει στην παραπάνω κυβέρνηση. Και το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, αφού στο συλλογικό υποσυνείδητο του κόσμου έχει απαξιωθεί και δυσφημιστεί η κυβερνητική αυτοδυναμία και όχι εν πολλοίς άδικα.
Πράγματι αυτή τη στιγμή η εγχώρια πολιτική γεωγραφία όσον αφορά τα πολιτικά υποκείμενα, είναι απαγορευτική ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η επιμέρους σύμπτωση θέσεων για την κατάργηση του μνημονίου, όπως και μερικών άλλων πτυχών οικονομικής φύσης σε ένα αντινεοφιλελεύθερο κυβερνητικό πρόγραμμα με το κόμμα του Π. Καμμένου, δεν συνιστά εχέγγυο και σοβαρό παράγοντα μακροημέρευσης μιας συμμαχικής κυβέρνησης μαζί του, διότι σε όλα τα άλλα η διάσταση απόψεων είναι σχεδόν χαώδης. Ο αναχωρητισμός από τα εγκόσμια, του ΚΚΕ και η εκτός τόπου και χρόνου προσέγγιση και ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας, δεν προοιωνίζουν καμιά προσπάθεια σύμπλευσης η και συμπαράταξης μαζί του. Αντίθετα το κόμμα αυτό εντείνει καθημερινά με άρθρα και δηλώσεις στελεχών του, μη εξαιρουμένης και της γενικής γραμματέως του, την πολεμική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεταλλαγμένη επί το δεξιότερο ΔΗΜΑΡ, έχει πλέον διαβεί τον Ρουβίκωνα και ως συνιστώσα της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά, ενεργεί κυνικά και χυδαία κατά των λαϊκών συμφερόντων και κατά του άγρια χειμαζόμενου εργαζόμενου και άνεργου Έλληνα. Φυσικά για το ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται ζήτημα, αφού η μετατόπισή του προς την κεντροδεξιά θα επισημοποιηθεί και στο προγραμματισμένο σύντομα συνέδριο του. Ήδη πρώτης γραμμής στελέχη του δεν αποκλείουν την εκλογική σύμπραξη με τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.
Σ αυτό το αρνητικό, όσον αφορά τις πολιτικές συμμαχίες σκηνικό, καλείται να πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να σχεδιάσει την περαιτέρω στρατηγική του. Σε πρόσφατη έρευνα γνωστής δημοσκοπικής εταιρίας και στο ερώτημα ποιο κόμμα θεωρείται πλησιέστερο στη κοινωνία και τα προβλήματα της, το ΄΄κανένα΄΄σημείωσε πρωτιά με 29%, και έπονται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22%, και πιο πίσω η ΝΔ με 13%. Το μέγιστο μέρος του ΄΄κανένα΄΄εύκολα συνάγεται ότι έχει απαξιωμένους τους τρείς της συγκυβέρνησης και ιδιαίτερα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παλιούς πολιτικά αμαρτωλούς γνώριμους που ταλάνισαν και βύθισαν τον τόπο με τις ανερμάτιστες και αντιλαϊκές πολιτικές τους, στον όλεθρο και την καταστροφή. Δύσκολα επομένως έως και αδύνατον πλέον να τους εμπιστευτεί τη συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας, ότι και να υποσχεθούν. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΄΄κανενα΄΄στρέφουν το βλέμμα προς την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε στάση αναμονής αφού ακόμη δεν έχουν πειστεί για την εναλλακτική του πρόταση θεωρώντας μη ρεαλιστικές και άρα μη πραγματοποιήσιμες τις θέσεις που αυτός πρεσβεύει. Αυτή η αμφιβολία και ο σκεπτικισμός ενισχύεται από τον επικοινωνιακό οδοστρωτήρα και τα κυβερνητικά χαλκεία , που κήρυξαν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ μετερχόμενοι κάθε μέσου προκειμένου να απομακρύνουν τον ΄΄κίνδυνο΄΄ διακυβέρνησης της χώρας από την αριστερά. Και εδώ βρίσκεται το μέγα στοίχημα και το μέγα ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά. Να κοιτάξει κατάματα αυτόν τον κόσμο, να του εξηγήσει και να τον πείσει στη γλώσσα του, απλά και κατανοητά με αποσαφηνισμένο, τεκμηριωμένο και ενιαίο λόγο, για την διέξοδο που προτείνει, τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν, τα εμπόδια που θα στήσει στο διάβα του η εγχώρια και ξένη διαπλοκή για να μην μπορέσει να σηκώσει κεφάλι η χώρα και να πορευτεί ως αποικία βουτηγμένη στην υποτέλεια και την αναξιοπρέπεια. Πρέπει και μπορεί να πειστεί αυτό το 29%, ότι η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στο κάδρο του σάπιου πολιτικού συστήματος, δεν επιδιώκει την εξουσία για την εξουσία, δεν υπόσχεται και δεν ευαγγελίζεται ανέξοδους παράδεισους και ζωή παραμυθένια σε όλους όσους σήμερα είναι θύματα της πολιτικής αγυρτείας, της αμετροέπειας, της αλαζονείας και του κυνισμού αυτών που μας κυβερνούν. Να πειστεί να συνδράμει και να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση της αριστεράς, αγωνιζόμενος δίπλα της και δίνοντας το παρών του στις μικρές και μεγάλες ταξικές μάχες που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να βγούμε στο ξέφωτο της ελπίδας και της αξιοπρέπειας.
Να λοιπόν ο εν δυνάμει αύριο πολιτικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΄΄κανένας΄΄ μπορούν σε λίγο και εφόσον αρθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης που τους χωρίζει τώρα από την αριστερά, να δηλώσουν αυτόβουλα το μεγάλο παρών τους δίπλα της, στην κάλπη και στο δρόμο του αγώνα. Οι κοινωνικές διεργασίες, η πολιτική ζύμωση, η εναγώνια αναζήτηση του καινούργιου που θα ανακουφίσει τη βαριά πάσχουσα κοινωνία, στο άμεσο διάστημα θα ενταθούν. Στο επερχόμενο ραντεβού του λαού μας με την ιστορία, οφείλει και πρέπει να είναι παρούσα η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ.