Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

H αποκαθήλωση ενός ινδάλματος



Παγκόσμιο σοκ! Από αθλητής-σύμβολο των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου... δολοφόνος μέσα σε λίγα λεπτά! Ο λόγος για τον Όσκαρ Πιστόριους που αφαίρεσε τη ζωή της πανέμορφης φίλης του, Ρίβα Στίνκαμπ.



Το δικαστήριο του απήγγειλε κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης, με τον 27χρονο αθλητή να βάζει τα κλάματα, αλλά να μην μπορεί να δικαιολογήσει την πράξη του και να ζητάει προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη. Μέχρι τότε θα είναι στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος του Μπρούκλιν, της Νοτίου Αφρικής.


(Περίπου 150 άτομα κατέκλυσαν την αίθουσα του δικαστηρίου. Ανάμεσά τους συγγενείς του Πιστόριους και πολλοί δημοσιογράφοι)

Ένα 24ωρο αρκούσε για να βγουν στη δημοσιότητα, δεκάδες ιστορίες για τον «blade runner», όπως είναι το παρατσούκλι του. Ιστορίες πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και τον αθλητισμό, που μετέτρεψαν αυτό το πρότυπο δύναμης, σ’ έναν άνθρωπο γεμάτο ψεγάδια.





(Το όπλο του εγκλήματος)


(Σε φορτισμένη συναισθηματική κατάσταση)


(Ο Πιστόριους στο δικαστήριο)

«Ο Όσκαρ δεν είναι αυτός που νομίζει ο κόσμος…» δήλωσε η Σαμάνθα Τέιλορ, μια από τις πολλές σχέσεις του Παραολυμπιονίκη, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν ήταν και το καλύτερο παιδί! Ο Πιστόριους έγινε γνωστός μόλις στα 17 του χρόνια, κερδίζοντας το χρυσό στα 200 μέτρα της κατηγορίας Τ44 των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Το πάθος του για τον αθλητισμό και η μαχητικότητά του να παραβγεί με αρτιμελείς αθλητές, τον έφεραν μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, μετά από σχετική άδεια της ΔΟΕ. Άλλωστε «κυνηγούσε» αυτό το όνειρο από το 2007.

Αρχικά η IAAF (Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου) του το απαγόρευσε, ισχυριζόμενη ότι οι λεπίδες του έδιναν… πλεονέκτημα. Η απόφαση ανετράπη ενώπιον του CAS το 2008, δικαιώνοντας τον αθλητή. Ωστόσο δεν πρόλαβε να αγωνιστεί στο Πεκίνο.

Το 2012 στο Λονδίνο έδωσε κανονικά το παρών ως μέλος της ολυμπιακής ομάδας της χώρας του και μάλιστα ως σημαιοφόρος. Η συμμετοχή του τον κατέστησε τον πρώτο αθλητή που συμμετείχε και σε Ολυμπιακούς και σε Παραολυμπιακούς. Η παρουσία του, όμως, περιορίστηκε στους ημιτελικούς των 400 μέτρων και στον τελικό των 4Χ400.

Ο Πιστόριους σε ηλικία μόλις 11 μηνών υποβλήθηκε σε διπλό ακρωτηριασμό των κάτω άκρων, διότι δεν είχε περόνες, και έκτοτε φοράει τις γνωστές του λεπίδες από ανθρακόνημα. Ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός του στο γόνατο, τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το ράγκμπι και να ασχοληθεί με το στίβο. Οι λεπίδες του χάρισαν το προσωνύμιο “blade runner”.

Αυτή φαίνεται ότι ήταν η μια πλευρά του φεγγαριού…

Η άλλη είχε να κάνει με πολλά και διάφορα, τα οποία φαίνεται ότι τον οδήγησαν και στο τραγικό περιστατικό της Πέμπτης. Ο Πιστόριους είχε παραδεχθεί πως παλαιότερα απείλησε έναν ποδοσφαιριστή πως θα του σπάσει τα πόδια!


(Το μοντέλο που έπεσε νεκρό από τις τέσσερις σφαίρες την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου)

Τότε διατηρούσε δεσμό με τη Βίκι Μάιλς, που την ήξερε από το σχολείο και με την οποία φέρεται να είχε μια φλογερή σχέση. Όμως, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πιστόριους πιστεύοντας ότι ο παίκτης (παλαίμαχος τώρα) Μαρκ Μπάτσελορ είχε κοιμηθεί με την τότε φίλη του τον εκφόβισε!
Δεν έκανε πράξη τα λόγια του…


(Η αποκαθήλωση)





Μια ακόμη περίεργη ιστορία με τον Πιστόριους έγινε το 2006 στο Άμστερνταμ. Στο αεροδρόμιο «Schipol» συνελήφθη, αφού κατηγορήθηκε για ψευδή δήλωση πάνω στο αεροπορικό εισιτήριο και κρατήθηκε από τους αξιωματικούς της ασφάλειας, καθώς βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών υλών στα προσθετικά άκρα του!

Αυτή τη εβδομάδα ο Πιστόριους ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε μια εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών!

Τραγική ειρωνεία.. Ωστόσο εάν σκεφτεί κανείς ότι είχε ως ίνδαλμα τον… εκρηκτικό πυγμάχο Μάικ Τάισον, ο οποίος έχει στο ενεργητικό μια σειρά πράξεων βίας, που τον είχαν στείλει ακόμη και στη φυλακή, τότε δεν είναι να απορείς…