Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Πολεμάμε τη κρίση με όπλο την αλληλεγγύη

 
  Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

  
   Από την άνοιξη του 2011 στη Κατερίνη - για όσους συμπολίτες δεν γνωρίζουν μα και φίλοι –ες επιχειρηματίες από την υπόλοιπη Ελλάδα, ιδρύθηκε ο γυναικείος συνεταιρισμός «Μούσες Πιερίων». Πρόκειται για μια κίνηση δυναμική, που φέρνει έναν αέρα αισιοδοξίας και αναπτερώνει το ηθικό των γυναικών που συμμετέχουν σε αυτή. Είχαμε μπει ήδη στη περίοδο κρίσης της οποίας το τέλος δεν ήταν ορατό. Είχαμε μπει στο τούνελ και οδεύαμε προς τη κατηφόρα. Φρούδες ελπίδες και για τους περισσότερους μια μορφή απογοήτευσης. Περισσότερο για τις γυναίκες που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό της ανεργίας στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στη Πιερία όπου φιλοξενούνταν πολλές βιοτεχνίες και έχουν μεταναστεύσει κι αυτές στα γειτονικά κράτη.

Επισκέφτηκα λοιπόν τον συνεταιρισμό, στην οδό Λ.Ιασωνίδη 127 απέναντι από τον Μαρινόπουλο, γεύτηκα το γλυκό ακτινίδιο που ακόμη αισθάνομαι στον ουρανίσκο μου την ωραία γεύση του, με ξενάγησαν στο εργαστήριο τους που ήταν πράγματι μια κυψέλη δημιουργίας, χαράς και φαντασίας, είδα τα προϊόντα τους όμορφα τακτοποιημένα στα παλιά ξύλινα έπιπλα της γιαγιάς και κάθισα στο σαλόνι με τη Γιώτα Ραπτοπούλου, τη πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού παίρνοντας μια συνέντευξη-ποταμό για να μεταφέρω και σε σας όλη τη φιλοσοφία που πάνω της στήθηκε με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγονται στο στήσιμο αυτής της επιχείρησης. Αφού της ευχήθηκα καλή συνέχεια ξεκινήσαμε τη κουβεντούλα………
1) Κυρία Ραπτοπούλου, πώς σκεφτήκατε να στήσετε την όμορφη αυτή γωνιά στη πόλη μας; Λίγο για τη φιλοσοφία της μήπως παρακινήσουμε κι άλλες άνεργες γυναίκες να το τολμήσουν……….
Αυτή η όμορφη γωνιά με εργαστήρι και πρατήριο παραδοσιακών προϊόντων (ζυμαρικά-γλυκά κουταλιού, τραχανάδες, μαρμελάδες κλπ) είναι αποτέλεσμα μιας ομάδας 28 γυναικών ανάμεσα τους 12 εργαζόμενες πρώην άνεργες και 16 εθελόντριες. Ξεκίνησε η ιδέα της και η επεξεργασία της από τον Απρίλη του 2011 και πήρε τη τελική της μορφή αρχές του 2012. Κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, Κοιν. Σ.Ε.Π κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με την επωνυμία «Μούσες Πιερίων» στη βάση του νόμου 4019/11 του υπουργείου Εργασίας και είναι η πρώτη εγγεγραμμένη Κοι. Σ.Ε.Π στο Κοινωνικό Μητρώο, πανελλαδικά. Τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της κρίσης και η ολοένα αυξανόμενη ανεργία και κυρίως στις γυναίκες (ήταν ο λόγος σύλληψης της ιδέας από μια μικρή ομάδα 2-3 γυναικών της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών για την αλλαγή στον δήμο Κατερίνης).Με δεδομένο ότι αγκαλιάστηκε η ιδέα από ανομοιόμορφο δυναμικό τόσο ηλικιακά όσο και μορφωτικά αξιοποιήσαμε το κοινό μας σημείο. Τη γνώση πάνω στα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής. Την αξιοποίηση τοπικών καλλιεργειών(ακτινίδιο, κεράσι, σταφύλι κλπ), την ανάδειξη της πολυπολιτισμικής γαστρονομικής κληρονομιάς μας. Επιθυμούμε να έχουμε την μικρή μας συμβολή στη τοπική οικονομία και τη συνδρομή μας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος προσφέροντας ποιοτικά και γευστικά προϊόντα της Πιερικής γης στους επισκέπτες της Πιερίας.
2) Τι σημαίνει αλληλέγγυα οικονομία που είναι άγνωστος όρος στους περισσότερους συμπολίτες μας;
Η λέξη κλειδί είναι η Αλληλεγγύη. Κανείς μόνος του στη κρίση. Δίπλα στις άνεργες στάθηκαν γυναίκες εργαζόμενες. Φίλοι και φίλες προσέφεραν εθελοντική εργασία για το στήσιμο της επιχείρησης. Επιχειρηματίες (πχ συνεταιρισμός ελαιοχρωματιστών κλπ) προσέφεραν καλύτερες τιμές και προσφορές στα προϊόντα τους που χρειαστήκαμε. Αλλά κυρίως οι συμπολίτες μας που αγόρασαν πολύ πριν ξεκινήσει το στήσιμο της επιχείρησης,, εμπορομερίδια. Δηλαδή ένα κουπόνι αξίας έως 20 ευρώ για να το εξαργυρώσουν αργότερα με προϊόντα. Ακόμη μεταξύ των μελών της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών για την αλλαγή στον Δήμο Κατερίνης». Έτσι συγκεντρώθηκε το πρώτο μας κεφάλαιο χάρη στην εμπιστοσύνη του κόσμου και τους ευχαριστούμε θερμά γι αυτό, καθώς η αλληλεγγύη εκφράστηκε και από το δίκτυο «Αλληλεγγύη για όλους» που προαγόρασε προϊόντα αξίας «10.000 ευρώ «με τη δέσμευση ότι θα διαθέσει τα προϊόντα σε κοινωνικά παντοπωλεία.
3) Πως πείσατε τις άνεργες γυναίκες να συμμετάσχουν σε τούτο το εγχείρημα που εμένα προσωπικά με φοβίζει μη γνωρίζοντας ότι δουλεύοντας κάποια στιγμή θα έχω ένα σταθερό εισόδημα βοηθώντας την οικογένεια μου;
Δεν ήταν δύσκολο να πεισθούν οι γυναίκες γιατί η ανάγκη ήταν και παραμένει μεγάλη για απασχόληση. Όσον αφορά το επιχειρηματικό φορτίο και τις δυσκολίες του εγχειρήματος το αντιμετωπίζουμε συλλογικά, υπεύθυνα και αισιόδοξα.
4) Με ποια προϊόντα ξεκινήσατε και τι έχετε ακόμη σκοπό να προωθήσετε στην ελληνική αγορά;
Μια μεγάλη ποικιλία από ζυμαρικά (πχ χυλοπίτες διαφορετικών γεύσεων καρότο, παντζάρι, σπανάκι, τσουκνίδα, νηστίσιμες κλπ, τραχανάδες διαφορετικών γεύσεων. Επίσης γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες.
  1. Η τοπική κοινωνία σας έχει αγκαλιάσει σε τούτη τη προσπάθεια; Ο χώρος του τουρισμού και τα μαγαζιά εστίασης γνωρίζουν για τα προϊόντα σας ώστε να τα προσφέρουν στους πελάτες τους;
Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον συνεταιρισμό μέσα από εκδηλώσεις όπως η γιορτή του Αγρότη στη Καρίτσα, η γιορτή του τσίπουρου στον Κορινό, διάφορα φεστιβάλ και εορταστικά μπαζαάρ καθώς και η συμμετοχή μας ως χορηγοί στο διεθνές συνέδριο logistic του ΤΕΙ Κατερίνης . Ο κόσμος μας γνώρισε και γεύτηκε τα υπέροχα παραδοσιακά προϊόντα μας. Οι επαγγελματικές συνεργασίες με ξενοδοχεία, ξενώνες και καταστήματα εστίασης είναι σε εξέλιξη με ένα καλό ξεκίνημα. Καθώς και η εξασφάλιση προϋποθέσεων για εξαγωγική δραστηριότητα.
6) Από ποιους φορείς περιμένετε υποστήριξη και ποια είναι τα σχέδια σας στο μέλλον;
Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο ανάκαμψης στη παραγωγική διαδικασία και την αντιμετώπιση της ανεργίας που είναι τεράστιο θέμα και δίνει αρνητική πρωτιά στη χώρα μας. Όμως ακόμη δεν υπάρχει κανένα μέτρο υποστήριξης ούτε χρηματοδοτικό ούτε εκπαιδευτικό. Όπως είπα και στη παρέμβαση μου, στο Φόρουμ που διοργανώθηκε στις 14-12-2012 από το υπουργείο εργασίας στη Θεσσαλονίκη για τη κοινωνική οικονομία, οι Κοινωνικές επιχειρήσεις είναι νεογέννητα σε θερμοκοιτίδα και η ζωή τους εξαρτάται από τον βαθμό υποστήριξης της πολιτείας. Ελπίζουμε τα σχέδια που έχουν στα χαρτιά να υλοποιηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.
7) Το ρητό « ουδείς προφήτης στο τόπο του» σας έχει ανησυχήσει καθόλου ή προχωράτε αισιόδοξα στο μέλλον;
Κοιτάξτε, αλήθεια είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση υποτίμησε το εγχείρημα και δεν μας παρείχε καμιά στήριξη σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες και δήμους όπως (πχ Κως). Εμείς στηριζόμαστε στον κόσμο και στα σχέδια μας που είναι φιλόδοξα και με την στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινά μοντέλα διατροφής εντός και εκτός της Ελλάδας. Ο συνεργατισμός και η αλληλεγγύη αποτελούν σημαντικά στοιχεία σε καιρούς κρίσης.
8) Έχοντας την πρώτη εγγραφή στο κοινωνικό μητρώο ως «Μούσες Πιερίων», με την εμπειρία που «κουβαλάτε»,τι θα συμβουλεύατε στις γυναίκες της υπόλοιπης χώρας που διστάζουν να αρχίσουν μια τέτοια προσπάθεια?
Είναι αλήθεια πως εμείς ανοίξαμε με την εγγραφή μας το Κοινωνικό Μητρώο (υπηρεσία έγκρισης και ελέγχου της πορείας των ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π του υπουργείου Εργασίας) διότι ήδη είχαμε από την άνοιξη του 2011 δρομολογήσει διαδικασίες αναζήτησης μιας συνεταιριστικής δράσης με άνεργες και εθελόντριες γυναίκες. Οι «Μούσες Πιερίων» πιστεύουν, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες ότι η δύναμη της αλληλεγγύης και του συνεργατισμού επενδυμένες σε έξυπνες παραγωγικές ιδέες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια από τις μορφές αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης.
Η Γιώτα Ραπτοπούλου και όλα τα κορίτσια του συνεταιρισμού με χαιρέτησαν αφήνοντας στα πρόσωπο τους το χαμόγελο αισιοδοξίας και σιγουριάς ότι θα τα καταφέρουν…..Εγώ με τη σειρά μου απευθυνόμενη σε μια κοινωνία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση, προτρέπω να είμαστε ενωμένοι και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα. Να είμαστε αυτάρκεις ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε και τοπικά τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Να καλλιεργήσουμε πάλι τη γη μας, να ενισχύσουμε τα προϊόντα του τόπου μας , να γίνουμε οι ίδιοι εθελοντές στην εκστρατεία προώθησης τους. Και τότε το χαμόγελο θα ανθίσει πάλι στα πρόσωπα μας με συνεχή αγώνα για την αξιοπρεπή μας διαβίωση.
Στοιχεία επικοινωνίας
www.mp12.gr
e-mail : muses.pierion@hotmail.gr