Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αλέκος Οφίδης Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι ΕΑΣ δεν θα πρέπει να ζητούν χρήματα από τους αγρότες για το ΟΣΔΕ 2013





   
     Σε περίπου 750.000 υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τη φετινή χρονιά οι δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης) που θα υποβάλουν οι παραγωγοί στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Αλέκος Οφίδης οι 20.000 εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους παραγωγούς (πέρσι οι ηλεκτρονικές υποβολές δεν ξεπέρασαν τις 3.600).



O κ. Οφίδης ξεκαθάρισε ότι οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται δωρεάν ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπεται «κάποιοι να λειτουργούν για λογαριασμό πολλών παραγωγών.
Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να κάνει τις αιτήσεις των παραγωγών ομαδικά και να πάρει για παράδειγμα 1.000 κωδικούς πρόσβασης.
Αν συμβεί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιοι λειτουργούν με άλλα κριτήρια, ότι δηλαδή ζητούν χρήματα από τους παραγωγούς», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε ερώτησή του ΑγροΤύπου σχετικά με την επόμενη χρονιά ο κ. Οφίδης δεν αποκλείει το έργο να αναλάβουν περισσότεροι από ένας ανάδοχος αλλά τονίζει ότι αυτό θα αποφασιστεί σε συζητήσεις με το ΥπΑΑΤ.

"Οι «προβληματικές» Ενώσεις"

Ειδικότερα, ο κ. Οφίδης μιλώντας στον ΑγροΤύπο για την φετινή χρονιά σε ότι έχει να κάνει με τις υποβολές της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης αναφέρει:
«οι αιτήσεις του ΟΣΔΕ για το 2013 και για φέτος θα γίνουν μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ, που υπάρχει μια συμβατική υποχρέωση, η οποία λήγει το 2013.
Άρα υπεύθυνες για τη συλλογή των αιτήσεων και την επεξεργασία είναι οι Ενώσεις. Σε κάθε Ένωση ανοίγουμε μια “πύλη” εισαγωγής.
Η διαδικασία αυτή προχώρησε σε 100 Ενώσεις. Υπάρχουν όμως κάποιες Ενώσεις οι οποίες είναι προβληματικές.
Και σε αυτές τις Ενώσεις έχει την υποχρέωση η ΠΑΣΕΓΕΣ να διεκπεραιώσει τη συλλογή των αιτήσεων από τους παραγωγούς μέσω τεχνικών συμβούλων».
Και προσθέτει: «αυτές είναι οι εξής: η ΕΑΣ Βέροιας στην οποία θα πάει συνεργείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΕΑΣ Έδεσσας (οι δηλώσεις θα γίνουν από την ΕΑΣ Γιαννιτσών), η ΓΕΣΠΟΦ στον Νομό Πέλλας (οι δηλώσεις θα γίνουν επίσης από την ΕΑΣ Γιαννιτσών), η ΕΑΣ Πιερίας (οι δηλώσεις θα γίνουν από την ΠΑΣΕΓΕΣ), η ΕΑΣ Λάρισας (οι δηλώσεις θα γίνουν επίσης από την ΠΑΣΕΓΕΣ), η ΕΑΣ Ηρακλείου (οι δηλώσεις θα γίνουν από την Ένωση Σουλτανινοπαραγωγών Κρήτης), η ΕΑΣ Αποκορώνου (οι δηλώσεις θα γίνουν από την Σταφιδική Ένωση Χανίων), η ΕΑΣ Κισσάμου (οι δηλώσεις θα γίνουν επίσης από την Σταφιδική Ένωση Χανίων), η ΕΑΣ Αστακού (οι δηλώσεις θα γίνουν από την ΕΑΣ Αγρινίου), η ΕΑΣ Πρέβεζας (οι δηλώσεις θα γίνουν από την ΕΑΣ Θεσπρωτίας).
Το πλήθος των αιτήσεων που θα συλλέξουμε φέτος είναι περίπου στις 750.000».

"Δωρεάν οι αιτήσεις"

Επίσης, ο κ. Οφίδης τονίζει μέσω του ΑγροΤύπου ότι: «Οι αιτήσεις του ΟΣΔΕ για το 2013 υποβάλλονται στις ΕΑΣ και πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι είναι δωρεάν.
Αν υπάρξουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιες ΕΑΣ θα ζητήσουν χρήματα, παρεμβαίνουμε εμείς και κάνουμε συστάσεις υπενθυμίζοντας ότι βάση της συμβατικής υποχρέωσης οι αιτήσεις είναι δωρεάν.
Οι παραγωγοί μπορούν να κάνουν και μέσω του διαδικτύου την αίτησή τους για το 2013, λαμβάνοντας ένα κωδικό πρόσβασης απευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

"Αύξηση των δηλώσεων μέσω διαδικτύου"

Επίσης ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μας ενημέρωσε ότι: «πέρσι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά ήταν περίπου 3.600 και φέτος θα είναι περίπου 20.000. Οι παραγωγοί λοιπόν στρέφονται σε αυτό τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων.
Επίσης, θα πρέπει όλοι παραγωγοί να σπεύσουν να υποβάλλουν την αίτηση του ΟΣΔΕ ώστε να μην χαθεί χρόνος, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ως ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνουμε τις διασταυρώσεις και όλα όσα χρειάζονται για να πληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Όσον αφορά την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων δώσαμε μια παράταση ήδη μέχρι τις 10 Μαΐου.
Σε ότι έχει να κάνει με τις αιτήσεις που γίνονται μέσω των Ενώσεων έχουμε πει ότι μέχρι 20 Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο διότι και εμείς ελεγχόμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
www.agrotypos.gr