Μέσα από το φεστιβάλ «Olympolis 2013»


Η συναυλία «Olympus Rhapsody» μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο
 


  Τις εκδηλώσεις «Olympolis 2013» που ήταν αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο (2/8/1913), φιλοξένησε στον αύλειο χώρο του το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν ένα φεστιβάλ τεχνών, μουσικής, ιδεών και γαστρονομίας, με τίτλο «Olympolis Art Music Project», που άρχισε την Παρασκευή 2/8 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4/8/2013. 


Το κορυφαίο γεγονός όμως των εκδηλώσεων, που μεταδόθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα, το Σάββατο 3 Αυγούστου, ήταν η συναυλία «ΟLYMPUS RHAPSODY», που συνέθεσε και ενορχήστρωσε ο Eddy Koopman, περκασιονίστας της ολλανδικής Μetropole Οrkest. Ολλανδοί σολίστες σε συνεργασία με 90 τοπικούς μουσικούς και χορωδούς παρουσίασαν αυτό το έργο που μεταδόθηκε μέσω live streaming στο διαδίκτυο.  

Συμμετείχαν η Πολυτονική Ορχήστρα του Δήμου Κατερίνης υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Λυμπανοβνού, η Χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών, η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου υπό τη διεύθυνση του Ευθύμη Μαυρίδη αλλά και η Παιδική Χορωδία Δήμου Αιγινίου υπό τη διεύθυνση του Αλέκου Καριοφυλλίδη.




Η συναυλία «Olympus Rhapsody»



Παρόντες στις εκδηλώσεις του Σαββάτου 3/8 ήταν η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Νίνα Γκατζούλη, καθώς και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος κ. Διονύσης Πασχάλης μαζί με μέλη της Διοίκησης.

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο Βουλευτής Πιερίας κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Γιώργος Παπαθανασίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δίου-Ολύμπου κ. Σοφία Ζουρζούρα, ο Οικονομικός Διευθυντής της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος κ. Αθανάσιος Μαντζούκας, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Αφροδίτη Λέινα, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, οι διοργανωτές ευχαρίστησαν το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων και τόνισαν ότι «επιθυμούν μέσα από το «Olympolis 2013» να συμβάλλουν α) στην ανάδειξη του Ολύμπου ως παγκόσμιου κέντρου πολιτισμού αλλά και β) στο περαιτέρω άνοιγμα του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος στην κοινωνία της Πιερίας και σε όλη την Ελλάδα».




Συμβολή στο περαιτέρω άνοιγμα του Αλεξανδρείου Ιδρύματος



Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν: «Το Δ.Σ. του Αθλητικού και Πολιτιστικού Σωματείου ‘Αετοί του Ολύμπου’ θα ήθελε να ευχαριστήσει το κοινό για την παρουσία του που τιμά τις εκδηλώσεις Olympolis 2013 που φέτος συνδιοργανώνονται με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.

Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από την πρώτη επίσημη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου από τον Λιτοχωρίτη Χρήστο Κάκαλο, τον Γαλλοελβετό φωτογράφο Fred Boissonnas και τον Πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης Daniel Baud Bovy.

Οι «Αετοί του Ολύμπου» και η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας επιθυμούν μέσα από το «Olympolis 2013» να συμβάλλουν στην ανάδειξη του Ολύμπου ως παγκόσμιου κέντρου πολιτισμού και στο περαιτέρω άνοιγμα του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος στην κοινωνία της Πιερίας και σε όλη την Ελλάδα.

Εδώ και έναν χρόνο με τη συμβολή πολλών ανθρώπων, με τη συνεργασία και των τριών δήμων της Πιερίας ετοιμάσαμε ένα φεστιβάλ πολιτισμού με καινοτόμες προτάσεις και ιδέες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ανώτατη Αρχή και την Πρόεδρό της κ. Νίνα Γκατζούλη, καθώς και την Εκτελεστική Γραμματεία του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον Πρόεδρό της κ. Διονύση Πασχάλη».

Επίσης, οι διοργανωτές εξέφρασαν ευχαριστίες προς την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, τον Οργανισμό Παιδείας-Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δ.Κατερίνης, τη Διοίκηση της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τη «Θεσσαλονίκη 2014 - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας», την «Unesco», καθώς και προς άλλους φορείς.



Άλλες εκδηλώσεις



Οι εκδηλώσεις, που στόχευαν στην ανάδειξη του «θεϊκού» βουνού σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της συνεύρεσης ανθρώπων, καθώς και της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, ξεκίνησαν στις 2 Αυγούστου 2013, δηλαδή την ημέρα που πριν από 100 χρόνια ο Χρήστος Κάκαλος και οι Γαλλοελβετοί Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy κατακτούσαν το 1913 τις κορυφές του Ολύμπου.

Κατά τη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, εγκαίνια εκθέσεων που θα διαρκέσουν για κάποιο ακόμη διάστημα, μουσικές συναυλίες με μουσικούς όπως η Ευανθία Ρεμπούτσικα, οι Cayetano Live Band, οι Stringless, ο Τηλέμαχος Μούσας κ.α., παρουσιάστηκαν γαστρονομικές διαδρομές με τοπικά προϊόντα, πανεπιστημιακές έρευνες, ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που αφορούν το περιβάλλον  και την παγκόσμια πολιτισμική ανάπτυξη.