Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Πτώση του τζίρου 25% στις θερινές εκπτώσεις


Πτώση του τζίρου 25% στις θερινές εκπτώσεις  


   Μικρό φρενάρισμα της πτώσης των πωλήσεων στις φετινές θερινές εκπτώσεις διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, αλλά και τέσσερις ταχύτητες στον ρυθμό μείωσης του τζίρου.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ, ύστερα από έρευνα που κατέγραψε σε 82 περιοχές της χώρας, διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις στις φετινές θερινές εκπτώσεις έπεσαν 25% κατά μέσον όρο. Πέρυσι, σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2011, η μείωση ήταν 29%. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με εμπόρους, αφενός στις μεγάλες μειώσεις τιμών που έχουν γίνει στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης και στην τριετία κυμαίνονται από 28% έως 37% με αποτέλεσμα να «τσιμπήσει» η ζήτηση στην αγορά αλλά και στην αυξημένη τουριστική κίνηση, που κατεγράφη φέτος το καλοκαίρι στα νησιά.
4 «ταχύτητες»
Πέραν αυτών όμως των δεδομένων, η ΕΣΕΕ διέκρινε στην έρευνά της τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ή τέσσερις «ταχύτητες» κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα, στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφεται μία σταθερή μείωση της τάξης του 15% με 20%. Για παράδειγμα, στην Αθήνα (-15% έως -20%), στη Θεσσαλονίκη (-20% έως -30%), στον Πειραιά (-20% έως -40%).
Στην ηπειρωτική χώρα η μείωση ήταν 25% με 35%, όπως στην Καβάλα, στα Γιαννιτσά, στην Κοζάνη κ.ο.κ.
Στις ακριτικές περιοχές η πτώση ήταν μεγαλύτερη 40% με 60%, ενώ στα νησιά η μείωση ήταν 5% με 10%.
Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι οι έμποροι - μέλη της συνεχίζουν να πωλούν με χαμηλές τιμές μέσα από 10ήμερα προσφορών.
Πηγή: Έθνος