«Κόκκινη κάρτα» βγάζει το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας στους υποψηφίους για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ οι οποίοι δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, έχοντας μαζί τους το κινητό τους τηλέφωνο. Μάλιστα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ο μαθητής το κινητό τηλέφωνο, αρκεί να διαπιστωθεί μόνο ότι το έχει φέρει μαζί του, για να μηδενιστεί το γραπτό του.
Αυτό αναφέρεται στην απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο, απορρίπτοντας την αίτηση γονέων μαθητή, ο οποίος μπήκε στο εξεταστικό κέντρο με το κινητό τηλέφωνο το οποίο χτύπησε κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί η κόλλα του.
Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ο «νομοθέτης απαγόρευσε ρητώς την μεταφορά και κατοχή από υποψηφίους μέσα στα εξεταστικά κέντρα ορισμένων αντικειμένων, όπως κινητού τηλεφώνου, τα οποία μπορούν να καταστούν αντικείμενα δολίευσης». Η απαγόρευση αυτή είναι, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «απόλυτη, δηλαδή δεν απαιτείται για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων να αποδειχθεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον εξεταζόμενο μαθητή κατά τρόπο που δολιεύεται η διαδικασία των εξετάσεων, αλλά αρκεί η διαπίστωση ότι αυτός φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να καταστεί σε κάθε περίπτωση αντικείμενο παραβίασης του αδιάβλητου των εξετάσεων».
Άλλωστε, όπως σημειώνεται, «το γεγονός ότι τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, λόγω των υψηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων που διαθέτουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα επικοινωνίας κατά την ώρα των εξετάσεων μεταξύ του χρήστη τους και άλλων προσώπων, εκτός εξεταστικών κέντρων, που έχουν πρόσβαση στις λύσεις των θεμάτων, οπότε ο χρήστης μπορεί να λάβει ευχερώς πληροφορίες και απαντήσεις επί των θεμάτων, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους επιτηρητές, λόγω της πολυπλοκότητας των λειτουργικών συστημάτων των κινητών τηλεφώνων και της σύγχρονης τεχνολογίας τους, που επιτρέπει ακόμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) και στον τεράστιο πλούτο πληροφοριών που διαθέτει αυτό».
Ο μηδενισμός του γραπτού των μαθητών .που έχουν κινητό τηλέφωνο μέσα στα εξεταστικά κέντρα των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επισημαίνει η εφετειακή απόφαση, καθώς το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για «τη διασφάλιση του κύρους και του αδιάβλητου των Πανελλαδικών εξετάσεων».