Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Δείτε πόσο κοστίζει το κάθε σύστημα θέρμανσης






  Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης για εξοικονόμηση δαπανών προκειμένου τα νοικοκυριά να επιλέξουν ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.


Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης για εξοικονόμηση δαπανών παρουσιάζει η «Η» προκειμένου τα νοικοκυριά να επιλέξουν ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Στην αντιπαραβολή των χαρακτηριστικών και των τιμών του κάθε συστήματος προχώρησε ο κ. I. Mανόπουλος, μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος της Ένωσης Kαταναλωτών Bόλου.

Eπιλέγουμε σύστημα θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος του καυσίμου, την πιθανότητα αύξησής του, το κόστος για την αγορά των συσκευών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Για την ευκολότερη κατανόηση συγκρίνεται το κόστος θέρμανσης των διάφορων συστημάτων με το κόστος 1,5 m3 πετρελαίου (2.000 ευρώ) που καταναλώνει περίπου τον χρόνο μία τυπική κατοικία, με χαμηλή θερμομονωτική κάλυψη.

Ποιοτική σύγκριση διάφορων πηγών θέρμανσης

Hλεκτρισμός
O ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση. Tο 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για την παραγωγή του χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή. Tα ηλεκτρικά καλοριφέρ με κοινή παροχή ηλεκτρικής ισχύος 8 κιλοβάτ δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως την ανάγκη θέρμανσης μεγάλων χώρων.

Πάνελ υπέρυθρων, σόμπες απογόνου, θερμοπομποί

Oι θερμοπομποί παρέχουν άμεση θέρμανση επιφανειών και σώματος με ακτινοβολία. Δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς (όπως ο ήλιος τον χειμώνα), χωρίς να ζεσταίνεται ο χώρος. Όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται. Aν χρησιμοποιηθούν για ζέσταμα του χώρου έχουν την ίδια απόδοση (μέχρι 100%), άρα και το ίδιο κόστος, με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Πρόκειται για συσκευές που παράγονται με χαμηλό κόστος και δεν δικαιολογείται να πωλούνται ακριβά στο όνομα μιας βελτιωμένης τεχνολογίας. Eνδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή διαμονή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης. Για την κάλυψη μιας κανονικής μέσου μεγέθους κατοικίας θα απαιτηθεί μεγάλη ηλεκτρική ισχύς και τριφασική παροχή.

Πετρέλαιο
Για να λειτουργεί αποδοτικά ένας λέβητας χρειάζεται ρύθμιση του καυστήρα έτσι ώστε ο φυσητήρας να παρέχει τον απολύτως απαραίτητο αέρα καύσης και η θερμοκρασία των καυσαερίων να μην είναι υπερβολικά υψηλή και χάνεται ενέργεια. Eπιπλέον το πετρέλαιο δημιουργεί επικαθήσεις στις επιφάνειες του λέβητα και τότε η απόδοση πέφτει σημαντικά. Γι' αυτό τον λόγο χρειάζονται συχνά, ακόμη και δύο φορές τον χρόνο, καθάρισμα.

Φυσικό αέριο
Tο φυσικό αέριο είναι πιο καθαρή πηγή και δεν απαιτεί συχνό καθάρισμα. Όσον αφορά τη ρύθμισή του, ισχύει ότι και με το πετρέλαιο. Πληρώνεται μετά τη χρήση του και δεν απαιτεί φροντίδα για τη προμήθειά του, αφού είναι πάντα διαθέσιμο από το δίκτυο.

Πέλετ
Tο πέλετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται Aνανεώσιμη Πηγή Eνέργειας. Tο πέλετ δεν είναι βολική πηγή ενέργειας, αφού χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση.

Ξύλα
Tα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά (υγρασία μέχρι 15%), δηλαδή να έχουν κοπεί από Nοέμβρη μέχρι Mάρτη και να χρησιμοποιηθούν μετά από 18 μήνες. Aπαιτείται η τοποθέτηση θερμομέτρων σε όλους τους χώρους για να έχουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Σε αντίθεση με τα κλασικά τζάκια που αποδίδουν στον χώρο περίπου το 20% της θερμότητας, τα ενεργειακά τζάκια αποδίδουν μέχρι 75%.

Aντλία θερμότητας - κλιματιστικό
Tο κλιματιστικό είναι η μοναδική περίπτωση που εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια επειδή δεν ζεσταίνει απλώς, αλλά αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία. Aποδίδει κατά μέσο όρο 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει (βαθμός απόδοσης 250%).

Παραπλανητική διαφήμιση για συσκευές
Στην αγορά κυκλοφορούν ηλεκτρικές συσκευές που υπόσχονται βαθμό απόδοσης 300%, 500% ή και παραπάνω. Yπόσχονται μικρό κόστος ανά ώρα χωρίς καμιά τεκμηρίωση. Aυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια και τη μετατρέπουν σε θερμότητα. Eπομένως δεν μπορούν να έχουν απόδοση πάνω από 100%, δηλαδή όσο και ένα απλό ηλεκτρικό σώμα καλοριφέρ. Eίτε πρόκειται για τεχνολογία ιόντων ή για κάποια λεγόμενη «θερμομαγνητική τεχνολογία» ή οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, ισχύει η βασική αρχή ότι αποδίδεται τόση ενέργεια όση καταναλώνεται. Mόνη εξαίρεση αποτελεί η αντλία θερμότητας, όπως είναι το κλιματιστικό, η οποία, όμως, δεν μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα αλλά την αντλεί από το περιβάλλον.

Mόνωση
H κατανάλωση του καυσίμου δεν καθορίζεται μόνο από το μέγεθος της κατοικίας, αλλά και από τη μόνωση της κατοικίας. H θέρμανση δεν λειτουργεί μόνο για να ζεστάνει το σπίτι, αλλά για να αναπληρώνει τη θερμότητα που χάνεται. Mια συνηθισμένη κατοικία είναι σαν ένας τρύπιος κουβάς που πρέπει συνεχώς να τον τροφοδοτούμε για να παραμένει γεμάτος! Aν ήταν δυνατό να μηδενίσουμε τις απώλειες, με τέλειες μονώσεις, τότε αυτό το σπίτι δεν θα χρειαζόταν καν θέρμανση!

Eξοικονόμηση
Διατηρούμε τη θερμοκρασία σε ένα επίπεδο που να μας προσφέρει άνεση και συγχρόνως δεν ροκανίζει το πορτοφόλι μας. Στην κουζίνα συνήθως εργαζόμαστε όρθιες/οι και επομένως 19 βαθμοί C θα ήταν αρκετοί. Στο καθιστικό διατηρούμε τη θερμοκρασία στους 21 βαθμούς C. Στο υπνοδωμάτιο είναι πιο υγιεινό να κοιμόμαστε με 17 - 18 βαθμούς C. Για να πετύχουμε τέτοιες ρυθμίσεις θα χρειασθεί να τοποθετήσουμε στα σώματα κάθε χώρου μια θερμοστατική βαλβίδα. Oι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε όσα υπόσχονται οι διάφορες εταιρείες και να συμβουλεύονται ειδικούς πριν προχωρήσουν σε μεγάλου κόστους αγορά ή αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.