Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Κεφαλονιά: Τρίτη νύχτα αγωνίας και μετασεισμών


  

   Το νησί της Κεφαλονιάς μετρά τις πληγές του, ενώ οι κάτοικλοι πέρασαν μια ακόμα νύχτα αγωνίας, αφού οι μετασεισμοί συνεχίζονται.Για τρίτη βραδιά διανυκτέρευσαν μακριά από τα σπίτια τους με την αγωνία για κάποιον δυνατό μετασεισμό να είναι έντονη και τους σεισμολόγους να μην μπορούν να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  


Οι Κεφαλονίτες ξύπνησαν στις 5.12 τα ξημερώματα της Τρίτης από ένα νέο ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 4,2 Ρίχτερ. Ο συγκεκριμένος σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιόμετρα και επίκεντρο εννέα χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου. Ακολούθησαν ακόμη δύο μετασεισμοί μεγέθους 3,8 και 3,9 Ρίχτερ, αναφέρει το protothema.gr.

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έφτασε χθες βράδυ στο νησί, λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να ενημερωθεί επισταμένα για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι υποδομές του νησιού αλλά και για τα προβλήματα των κατοίκων μετά τον εγκέλαδο που χτύπησε την Κυριακή.

"Ήθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού. Θα κάνουμε τώρα μια πρώτη σύσκεψη, απόψε θα κοιμηθούμε εδώ και το πρωί με το καλό, με το φως του ήλιου, θα δούμε περισσότερα και θα έχουμε να πούμε περισσότερα", είπε χαρακτηριστικά λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο νησί.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μεταβεί στο συντονιστικό που έχει στηθεί στα ΤΕΙ στο Αργοστόλι για την πρώτη αυτή ενημέρωση.

Να σημειωθεί ότι μόνο την Τρίτη στην Κεφαλονιά σημειώθηκαν -σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου- 15 μετασεισμοί, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 4,6 Ρίχτερ.

Οι συνεχείς μετασεισμοί δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους του νησιού. Όσοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους διανυκτέρευσαν και το βράδυ της Τρίτης μέσα στα αυτοκίνητά τους ή στο πλοίο Super Fast 11 που έχει δέσει στο Αργοστόλι γι' αυτό τον σκοπό. Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι που τα σπίτια τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα από τους ελεγκτές πέρασαν τη νύχτα στο πλοίο.

Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή

Τα σχολεία στην Κεφαλονιά θα παραμείνουν κλειστά και τις επόμενες τρεις ημέρες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Την επόμενη Δευτέρα θα ξανανοίξει το 95% των σχολείων», είπε στο protothema.gr ο κ. Παρίσης. Διευκρινίζεται ότι από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των κτιρίων τρία σχολεία στην περιοχή του Ληξουρίου κρίθηκαν ακατάλληλα. Οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι είναι σχεδόν κατεστραμμένες, η παραλία έχει «ανοίξει», μικρή καθίζηση έχει υποστεί η πλατεία και μέχρι και στο κοιμητήριο της περιοχής οι περισσότεροι τάφοι έχουν καταστραφεί.

Επίσης εκκενώθηκε και το χωριό Αθέρας υπό τον φόβο κατολισθήσεων.


πηγη www.thebest.gr