Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Δουλειά ή δουλεία στον Αρβανιτίδη;



  
    

    Η κατάσταση «δουλείας»  που επικρατεί στα super market  Αρβανιτίδης τα οποία απασχολούν περίπου 1.700 εργαζομένους σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα σε συνολικά 149 καταστήματα αναγκάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται ουσιαστικά χωρίς να πληρώνονται.
Η θηλιά γύρω από την υπόθεση Αρβανιτίδη έχει αρχίσει να στενεύει επικίνδυνα  καθώς «η κατάσταση δεν πάει άλλο» όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι της αλυσίδας super market, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για μήνες και αδυνατούν πλέον να τα βγάλουν πέρα.
«Πριν 15 μέρες πληρωθήκαμε για τον Σεπτέμβριο του 2013»
Στη πλειοψηφία των καταστημάτων οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και κάθε φορά που ακούγεται η φράση «πληρώθηκα» δεν πρόκειται φυσικά για την καταβολή του μισθού τους αλλά για ξόφληση των δεδουλευμένων από τους προηγούμενους μήνες, αφού για νόμιμες πληρωμές στην ώρα τους δεν τίθεται λόγος. Στα καταστήματα των νομών Πιερίας, Κοζάνης και Πέλλας οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τον Σεπτέμβρη του 2013 ενώ στο νομό Καρδίτσας από τον Οκτώβρη του 2013.

Εργαζόμενη στο νομό Καρδίτσας μας δήλωσε πως οι πληρωμές εδώ και 1.5 χρόνο δεν γίνονται στην ώρα τους και μόλις πριν 15 μέρες καταβλήθηκαν οι μισθοί του Σεπτεμβρίου.

 Τα κουπόνια Αρβανιτίδη μπορούν να ξοφλήσουν το χαράτσι της ΔΕΗ; 

Εκτός όμως από τις καθυστερημένες πληρωμές η εργοδοσία εφαρμόζει και μια άλλη τακτική την οποία υιοθετεί σχεδόν σε όλα τα καταστήματά του. Πρόκειται για τις διατακτικές πληρωμές, δηλαδή την χορήγηση του 50% του μισθού σε χρήματα και την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού με κουπόνια από τα super market του.

Οι εργαζόμενοι δηλαδή όχι μόνο δεν πληρώνονται ολόκληρο το ποσό των δεδουλευμένων τους αλλά υποχρεούνται να ψωνίσουν μόνο από τα συγκεκριμένα καταστήματα.  Ανάμεσα στο δίλημμα μισό μισθό ή ανεργία οι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν  για να πληρωθούν με αυτό τον τρόπο προκειμένου να μην χάσουν εντελώς τα χρήματά τους.

« Δέχθηκα να υπογράψω για την διατακτική πληρωμή επειδή έχω τέσσερα παιδιά, πληρώνομαι 424 ευρώ και είχα να πληρωθώ 4 μήνες» δηλώνει στο Κόκκινο υπάλληλος του super market στο νομό Κοζάνης.

Όμως τα κουπόνια εξασφαλίζουν μόνο προϊόντα. Οι γιατροί, το ενοίκιο, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και τα έξοδα των παιδιών δεν μπορούν να τα πληρωθούν με κουπόνια Αρβανιτίδη.

Ο εργατολόγος Σέργιος Σερμπέτης μας επισήμανε πως  η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας προβλέπει ρητά την υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει το μισθό σε χρηματικές μονάδες «τοις μετρητοίς» και απαγορεύει την καταβολή με τη μορφή γραμματίων, τοκομεριδίων ή συναλλαγματικών.

Μετά απο ασφυκτικές πιέσεις και με την απειλή της απόλυσης να κρέμεται πάνω απο τα κεφάλια των εργαζομένων, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης αδερφοί Αρβανιτίδη εφαρμόζουν την μέθοδο της "ανταλλακτικής οικονομίας", η οποία λειτουργούσε στην αρχαιότητα και τις μη ανεπτυγμένες κοινωνίες, αντιμετωπίζοντας όπως φαίνεται τους υπαλλήλους του σαν δούλους που εργάζονται χωρίς να πληρώνονται και ταυτόχρονα παραβιάζοντας τα βασικά τους δικαιώματα.
 
Απεργία ή ανεργία; 
Όταν στις 5 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα στην Κατερίνη δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, το ίδιο βράδυ η εργοδοσία εξόφλησε σε μερικούς υπαλλήλους μισθούς προηγούμενων μηνών ή εφάρμοσε την αγαπημένη του τακτική των διατακτικών πληρωμών ώστε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να μην αντιδράσουν.

Στο νομό Πέλλας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, η διοίκηση προέβη σε ανταπεργία (lock out), κλείνοντας μονομερώς τα καταστήματα.

Μέσα στην εβδομάδα το πανελλαδικό σωματείο εργαζομένων θα συναντηθεί με το Υπουργείο Εργασίας ώστε να ασκηθούν πιέσεις. Σε όλους τους νομούς βρίσκονται σε εξέλιξη απεργιακές κινητοποιήσεις και έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα προς τους αδερφούς Αρβανιτίδη ο οποίος μέσα στον Μάρτιο έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από δικαστήρια. 

Οι αδελφοί Αρβανιτίδη εφαρμόζοντας συνθήκες δουλείας στους υπαλλήλους τους, ρίχνοντας τους ψίχουλα κάθε φορά που αντιδρούν έχουν προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων που συλλογικοποιούν τους αγώνες τους υπερασπίζοντας τα εργατικά τους δικαιώματα.


Ελπινίκη Πέτρου