Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Οι δημοτικές εκλογές στον Δήμο Δίου-Ολύμπου. Προβληματισμοί & προτάσεις από τον δημότη Βούλγαρη Αθανάσιο


 Δήμος Δίου -Ολύμπου
                                                                                                                                     Κονταριώτισσα 29-03-2014 

      Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και την ίδια ώρα που οι υποψήφιοι δήμαρχοι του τόπου μας έχουν επιδοθεί σε ένα "κυνηγητό" υποψηφίων για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια κάνεις δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν  όντως υπάρχει σχέδιο, όραμα και προοπτική. 

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία παγιδεύτηκε η πατρίδα μας και μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει διάχυτη η ελπίδα ότι  επιτέλους υπάρχει φως στο τούνελ, ένα είναι βέβαιο, πως η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται πλέον να τα βγάλει μόνη της πέρα.
Με την κρατική στρόφιγγα να έχει "στενέψει", οι τοπικές κοινωνίες πλέον για να εξασφαλίσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα θα πρέπει οι ίδιες να στραφούν σε ιδέες και λύσεις που ενισχύουν την προσπάθεια τους  για την επιβίωση τους.
Απέναντι στο πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης, καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα πλεόνασμα προσπάθειας και δράσεων.
Στις φετινές δημοτικές εκλογές υπάρχει όμως και κάτι το ελπιδοφόρο.
Υπάρχει  η αποστροφή του κόσμου από κάθε τι περιέχει την έννοια της πολιτικής  ταύτισης. Κανένας υποψήφιος δεν επιθυμεί κομματικές στηρίξεις και χρίσματα.
Είμαστε πιστεύω στο σωστό βήμα επιτέλους η τοπική αυτοδιοίκηση να διαχωριστεί πλήρως από την κεντρική πολιτική σκηνή αρκεί εμείς ως πολίτες να το απαιτήσουμε και να δείξουμε πως το συγκεκριμένο μοντέλο "δουλεύει".
Είναι επίσης κατανοητό, πως πλέον οι Δήμαρχοι δεν έχουν στο χέρι τους διάφορα κομματικά εργαλεία του παρελθόντος όπως (προσλήψεις, ανάθεση έργων και προμηθειών, άτοκα δάνεια ΥΠΕΣ).
Απέναντι τους έχουν τα  παρατηρητήρια οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τη διαύγεια και το σημαντικότερο από όλα, όλους εμάς που αξιοποιώντας το διαδίκτυο μπορούμε να παρέμβουμε ενεργά και αποφασιστικά στο τοπικό σύστημα εξουσίας.
Μπορούν όμως να εκμεταλλευτούν  άλλα εργαλεία και μέσα. Το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει αρωγός στην προσπάθεια τους για μια δημοκρατικότερη διοίκηση του δήμου μέσω της λήψης αποφάσεων "νωπής"  λαϊκής εντολής και  τον επιμερισμό της λύσης των προβλημάτων στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας (crowdsourcing).
Το σχέδιο Καποδίστριας ήταν μια ευκαιρία να "πέσουν" οι τοπικισμοί και έφερε τα γειτονικά χωριά ακόμα πιο κοντά.
Ο Καλλικράτης εάν και ήταν μια εφεύρεση για να περιοριστεί το αυτοδιοικητικό  κόστος ,κρύβει μια τεράστια αξιοποιήσιμη δυναμική μέσω ενός οράματος δημιουργίας ισχυρών δήμων ως ανεξάρτητες υπομονάδες της κεντρικής διοίκησης.
Τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν μια ευκαιρία για το Δήμο μας να αποκτήσει μέρος των απαραίτητων  υποδομών. Υποδομές αναγκαίες με στόχο να καλύψουν τα τεράστια κενά σύγκλισης με τις αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δήμους.
Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι προ το πυλών , με νέες δυνατότητες να διανοίγονται μέσω δράσεων για την δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Τουλάχιστον το 5%από τα 15 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος θα πρέπει να απορροφηθεί από προγράμματα που θα προτείνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία όμως θα πρέπει να συμπεριλάβουν στη λογική τους την «ολιστική» ανάπτυξη των περιοχών. Θα πρέπει δηλαδή, να συντρέχουν άξονες ανάπτυξης που θα αφορούν εξίσου το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και άλλους τομείς που συνθέτουν τη ζωή των τοπικών κοινωνιών.
Όλο αυτό όμως απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην προγραμματική διαμόρφωση.
Σε μια ισότιμη δημοκρατική κοινωνία πιστεύω πως όλοι έχουμε συμμετοχή και άποψη.
Όχι με γενικολογίες και αοριστίες άλλα με στοχευμένες προτάσεις με σαφές περιεχόμενο και ουσία.
Στην εποχή του Internet(Διαδικτύου), κάθε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση στην πληροφορία , στην επικοινωνία και το σημαντικότερο από όλα στην προβολή προτάσεων και θέσεων του σ'ένα ένα εποικοδομητικό ενεργό κοινωνικό διάλογο.
Όλα αυτά χωρίς "κόστος".
Προτάσεις όπως:
1.Ενίσχυση του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη μέσω ανοικτής πρόσκλησης για την εθελοντική στελέχωση  και υποστήριξη του έργου του από δημότες του Δήμου.Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη θα συντάσσει αναφορές και θα υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.  Θα επεμβαίνει επίσης σε περιπτώσεις ύπαρξης ενδείξεων κατάχρησης της εξουσίας και αδράνειας. Θα συλλέγει τις προτάσεις και τις ενστάσεις όλων των δημοτών.

2.Μετάδοση των συνεδριάσεων του Δ.Σ ζωντανά/μαγνητοσκοπημένα μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου μας. Θεσμοθέτηση άτυπης τριμηνιαίας συνεδρίασης  απολογισμού της δημοτικής αρχής και απάντησης σε καίρια ερωτήματα και σχόλια που υποβάλλονται από τους δημότες μέσω του διαδικτύου.
3.Παροχή ασύρματης πρόσβασης σε περιοχές υψηλής συνάθροισης κοινού όπως (αρχαιολογικό μουσείο Διον,Κάστρο Πλαταμώνα κλπ) καθώς και στις παραλίες του Δήμου μας  όπου θα προβάλλονται ως αρχικό περιεχόμενο  μηνύματα με θεματικό περιεχόμενο τις τοπικές εκδηλώσεις καθώς και υπηρεσίες διαφημιστικής προβολής τοπικών επιχειρήσεων.

4.Διοργάνωση πολιτιστικής εβδομάδας την εποχή του καλοκαιριού σε κάθε Δ.Ενότητα και σύνδεση της με το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου σε μια προοπτική ισομερής τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης των τοπικών χαρακτηριστικών κάθε Δημοτικής Ενότητας.

5.Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω της ανάπτυξης δημοτικού δικτύου εθελοντικών δράσεων(Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κοινωνικό Παντοπωλείο) σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες μέσω της ύπαρξης αυστηρών κριτηρίων που δε θίγουν την τοπική οικονομία.

6.Επιβολή τελών ύδρευσης &άρδευσης σε αντιστοιχία  με το εκκαθαριστικό σημείωμα και το σύνολο των καλλιεργητικών εκτάσεων κάθε δημότη-παραγωγού. Καμία διαγραφή παρελθόντων χρεών .Καταγραφή και απεικόνιση του αρδευτικού δικτύου σε χάρτη google maps με στόχο την καταγραφή βλαβών/διαρροών  και τον μετέπειτα μελλοντικό αγροτικό σχεδιασμό.  Είναι ευρέως αποδεκτό πως τουλάχιστον το 50% "χάνονται" μέσω διαρροών κατά μήκος της διαδρομής με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια σπατάλη και τεράστιος κίνδυνος για την διατάραξη του υδάτινου ισοζυγίου. Δημιουργία των απαραίτητων υποδομών ώστε να περάσουμε από το στάδιο των τοπικών υδρονομέων στην ορθολογική και ηλεκτρονική διαχείριση της άρδευσης  σε μια προσπάθεια δημιουργίας τουλάχιστον ισοσκελισμένων προϋπολογισμών άρδευσης.

7.Δημιουργία ηλεκτρονικού χάρτη καταγραφής των τοπικών προβλημάτων (Google maps) με στόχο να αποτελέσει ένα εργαλείο αποτύπωσης της αποτελεσματικότητας της  κάθε δημοτικής αρχής. Θα πρέπει να γίνει μια καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, του ιστορικού προηγούμενων ενεργειών αντιμετώπισης των προβλημάτων και θα προτείνονται ενέργειες και μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων.
8.Δημιουργία ηλεκτρονικού λογαριασμού του κάθε Δημότη για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων και την υποβολή προτάσεων για τη  συν-διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, ενός σχεδίου που   θα πρέπει να προκύψει μέσα από την καταγραφή των τοπικών προβλημάτων και  την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων.

9.Κανένα έργο, καμία απόφαση μείζονος σημασίας του Δ.Σ χωρίς ανοικτή δημόσια  διαβούλευση στο διαδίκτυο. Είναι απόλυτα σίγουρο πως οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες για την ανάπτυξη. Η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ,τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης απαιτούν προτάσεις  από όλο το φάσμα της τοπικής κοινωνίας με στόχο να μεγιστοποιήσουν τη χρησιμότητα τους.

10.Τοπικό δημοτικό  αναπτυξιακό σχέδιο στην περιοχή του Βαρικού μέσω της δημιουργίας υποδομών έλξης επισκεπτών. Θα πρέπει να επισημανθεί πως δραστηριότητες όπως π.χ  ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί να μεταμορφώσουν υποβαθμισμένες περιοχές σε αναπτυξιακά κέντρα.  

11.Δημοσιοποίηση της δημοτικής περιουσίας (εκτάσεις) στο Διαδίκτυο και αποτύπωση τους στο Google maps με την προοπτική δημιουργίας ενός δημοτικού-εθνικού διαγωνισμού καινοτομίας και ιδεών όπου η καλύτερη πρόταση-ιδέα για την αξιοποίηση τους  θα επιλεγεί με βάση κριτήρια όπως (αύξηση της τοπικής απασχόλησης, ενσωμάτωση τοπικών πολιτιστικών στοιχείων για την ενίσχυση του τουρισμού, βελτίωση της αισθητικής της περιοχής)  θα εφαρμοστεί στο μέλλον.

12.Υποβολή ανοικτής πρότασης για δημιουργία ερευνητικού κέντρου ανάπτυξης νέων καλλιεργειών του Δήμου μας μέσω της  πρότασης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς για εκπόνηση διπλωματικών και ερευνητικών εργασιών σε πρότυπες εκτάσεις του Δήμου μας με σκοπό την προώθηση καλλιεργειών που μπορούν να αποκτήσουν εξαγώγιμο χαρακτήρα και να ενσωματώσουν τοπικά στοιχεία.

13.Η τουριστική αξιοποίηση του Ολύμπου είναι μια συζήτηση που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια.Λίγες ενέργειες όμως έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Γιατί να μη "φλερτάρουμε" με τολμηρές προτάσεις;Προτάσεις όπως η "προσέλκυση" μιας παγκόσμιας κινηματογραφικής υπερπαραγωγής που θα αντλεί το θεματικό της περιεχόμενο από την τεράστια πολιτισμική κληρονομιά του Ολύμπου και θα επιδιώκει την προβολή των ιδιαιτεροτήτων του τόπου μας με κέντρο αναφοράς τον Όλυμπο ως  παγκόσμιο μνημείο.

14.Ενέργειες και δράσεις με στόχο την μετάβαση σε μία νέα εποχή,με κεντρικό άξονα ανάπτυξης την ενθάρρυνση της συμμετοχής των δημοτών. Άλλωστε σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα, οι ιδιοφυΐες τα προλαμβάνουν.

Ας αποτελέσει το διαδίκτυο μέσο έκφρασης των ατομικών ή συλλογικών τοπικών προβληματισμών για την ανάπτυξη και το μέλλον του Δήμου μας.
Τουλάχιστον, η Νέα Γενιά θα πρέπει να δηλώσει "παρών".  
Τέλος, το μόνο σίγουρο είναι πως ανεξαρτήτως νικητών και ηττημένων , αυτοί που θα κληθούν να αναλάβουν τη διαχείριση θα πρέπει την επόμενη μέρα των εκλογών  να δημιουργήσουν μια αισιοδοξία μέσα από μία ενότητα.
Μια ενότητα που θα λέει ναι στην αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων, ναι στην δημιουργία νέων υποδομών , ναι σε κάτι καλύτερο από αυτό που υπάρχει.
Μια αισιοδοξία που δυστυχώς λείπει και έχει αργήσει να έρθει για όλους εμάς τους δημότες.

Ελπίζω να διαψευσθώ,

Βούλγαρης Αθανάσιος

Δημότης Δίου-Ολύμπου