Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας για το μοιραίο Boeing




   



     Μια σειρά σεναρίων που μοιάζουν βγαλμένα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας έχει έλθει στο φως της δημοσιότητας, για το αγνοούμενο Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών. 



Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί διάφορες εκδοχές για το άλυτο μυστήριο του εξαφανισμένου αεροσκάφους, με τελευταία αυτήν του εντοπισμού του αεροπλάνου, μέσω δορυφόρου, σε μία ζούγκλα.

Τελικοί αποδέκτες όλων των παραπάνω είναι οι συγγενείς των αγνοουμένων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν βγει εκτός ελέγχου λόγω του καταιγισμού των πληροφοριών που δέχονται, απειλώντας με απεργία πείνας και αποδοκιμάζοντας με ακραίες συμπεριφορές τους εμπλεκομένους στις έρευνες.

Σίγουρα η κατάσταση είναι περίπλοκη, ωστόσο το φαινόμενο της υπερπληροφόρησης-παραπληροφόρησης δεν συνεισφέρει σε καμία περίπτωση στο έργο εντοπισμού του αεροσκάφους.

Το βρήκαν στη… ζούγκλα

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει μία φωτογραφία που ελήφθη από την ιστοσελίδα Tomnod, στην οποία πολίτες επιχειρούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του εξαφανισμένου Boeing 777.

Μια εικόνα που δημοσιεύει η «Daily Mail» δείχνει ένα αεροσκάφος να πετά πάνω από τη ζούγκλα. Η φωτογραφία ελήφθη από έναν φοιτητή πανεπιστημίου στην Ταϊβάν.

Η αυθεντικότητά της, πάντως, αμφισβητείται…

Σενάρια επί σεναρίων


Από τις 8 Μαρτίου 2014, οπότε και έγινε γνωστό το περιστατικό εξαφάνισης του Boeing, τα σενάρια που δημοσιοποιούνται, κατά βάση από διεθνή μέσα, οργιάζουν.

Επίδοξοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει το αεροσκάφος μέσω δορυφόρου κάπου στη ζούγκλα ή ακόμα και μέσα στη θάλασσα (όπως υποστηρίζει η διάσημη χήρα του Κερτ Κομπέιν, Κόρτνεϊ Λοβ).

Οι ιστορίες, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ… Πληθώρα εκδοχών έχει κάνει τον γύρο του κόσμου σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες εξαφάνισης του αεροπλάνου.

Ορισμένα από τα επικρατέστερα σενάρια που έχουμε ακούσει και διαβάσει μέχρι στιγμής, τα οποία συζητούνται σε «πηγαδάκια» επίδοξων… προφητών, είναι τα εξής:

- «Πρόκειται για πολιτική διαμαρτυρία». Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν προ ημερών ότι ο πιλότος Zaharie Ahmad Shah συνδέεται με την αντιπολίτευση της Μαλαισίας, ηγέτης της οποίας είναι ο Anwar Ibrahim. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόλις λίγες ώρες πριν από την απογείωση του αεροσκάφους, ο 53χρονος πιλότος παρευρέθη σε μια αμφιλεγόμενη δίκη, κατά την οποία ο Ibrahim καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών. Στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι ενδεχομένως η εξαφάνιση του αεροπλάνου να συνδέεται με κάποιο είδος πολιτικής διαμαρτυρίας…

- «Ετοιμάζουν τρομοκρατικό χτύπημα»: H πληροφορία προέρχεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας Μάικλ ΜακΚόλ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το αεροσκάφος είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται στα χέρια αεροπειρατών, οι οποίοι να κατάφεραν να το προσγειώσουν σε κάποιο μικρό αεροδρόμιο, προκειμένου στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουν ως «πύραυλο Κρουζ». Απώτερος στόχος τους είναι να προκαλέσουν ένα «χτύπημα» που θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ασίας.

- «Φταίει ο συγκυβερνήτης»: Αξιωματούχοι των μαλαισιανών Αρχών που δεν κατονομάζονταν φέρονταν να «έδειχναν» ως ύποπτο τον συγκυβερνήτη του αεροπλάνου, τον 27χρονο Fariq Abdul Hamid, που φέρεται να ήταν αυτός που είπε τα τελευταία λόγια (σ.σ.: «Όλα καλά, καληνύχτα») πριν από την εξαφάνιση του Boeing.

- «Κυβερνοεπίθεση τρέλανε τα ραντάρ»: Ακόμη ένα σενάριο που αναπαρήχθη είναι αυτό της κυβερνοεπίθεσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αεροπειρατές, σε συνεργασία με κάποιους τεχνικούς των Malaysia Airlines αλλά ενδεχομένως και με τον πιλότο ή τον συγκυβερνήτη, εισήλθαν στα «άδυτα» των κέντρων ελέγχου των αεροσκαφών και κατάφεραν να καταστήσουν «άχρηστα» τα ραντάρ. Μετά κατηύθυναν το αεροπλάνο σε όποιο σημείο είχαν κατά νου.

Τα περισσότερα από τα σενάρια αυτά, αν δεν έχουν ήδη διαψευστεί, τουλάχιστον δεν μπορούν και να επιβεβαιωθούν, έως ότου το Boeing - ή έστω κάποια ίχνη του - εντοπιστεί.

Πληροφορίες που προέρχονται ακόμα και από αξιωματούχους κυβερνήσεων διαφόρων χωρών δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να δημιουργούν σύγχυση και ενδεχομένως να αποπροσανατολίζουν.
Zougla.gr