Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Παγκόσμιος πρωταθλητής ετών… 85!

 
 Της Κέλλυς Φαναριώτη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"


  

     Όταν ένας αθλητής καταφέρνει να κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο στίβο, σπάζοντας και το αντίστοιχο ρεκόρ, αξίζει πολλά συγχαρητήρια. Όταν μάλιστα ο αθλητής αυτός βρίσκεται στην ένατη δεκαετία της ζωής του, τότε τα λόγια περισσεύουν.  



 Ο Κωνσταντίνος Χατζηεμανουήλ από την Κω, τόλμησε και πέτυχε κάτι που ελάχιστοι έχουν σκεφτεί. Κατέβηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου βετεράνων αθλητών στη Βουδαπέστη εκπροσωπώντας τα χρώματα της εθνικής μας ομάδας στην κατηγορία Μ85 και κυριολεκτικά σάρωσε καθώς τερμάτισε πρώτος με το εντυπωσιακό 41''87 στα 200 μέτρα, αφήνοντας πίσω του όλα τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης.  


Ο σούπερ παππούς στο βάθρο του νικητή!

Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο κ. Χατζηεμανουήλ, εξομολογείται ότι δεν περίμενε ένα τόσο καλό αποτέλεσμα, ούτε όμως φερόταν διατεθειμένος να συμβιβαστεί με την ήττα. « Τελικά έκανα λάθος γιατί βγήκα νικητής και νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος και περήφανος για το αποτέλεσμα των κόπων που έκανα για αυτόν τον αγώνα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

  Ο 85χρονος αθλητής του «Φειδιππίδη» αναγνωρίζει ότι για ένα άτομο της ηλικίας του, ο στίβος δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ωστόσο όπως λέει, η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό ξεκίνησε απ’ όταν ήταν μικρό παιδί και δεν σταμάτησε στιγμή. « Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αθλούμαι. Από παιδάκι μικρό που πήγαινα σχολείο, στον στρατό, συνέχεια. Πρέπει βέβαια να παραδεχθώ ότι σταμάτησα για ένα διάστημα λόγω δουλειάς, όμως η άθληση ήταν πάντα τρόπος ζωής για μένα», τονίζει. 

 Στο αυθόρμητο ερώτημα πώς του ήρθε η ιδέα να κατέβει σε αγώνες και μάλιστα σε μια ξένη χώρα, η απάντηση του ήταν αφοπλιστική: « Είδα που τρέχανε σε πανελλήνιους αγώνες αθλητές της ηλικίας μου και διαπίστωσα πως μπορώ να το κάνω κι εγώ. Έτσι είπα στον εαυτό μου ότι μόλις ξαναγίνουν θα λάβω μέρος».

 Αυτό ήταν. Από τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά, δεν άφησε αγώνα να του ξεφύγει και  επί πέντε συνεχόμενα χρόνια ήταν πρωταθλητής σε πανελλήνιους  και Βαλκανικούς αγώνες.  «Περίμενα τέσσερα χρόνια μέχρι να λάβω μέρος στους αγώνες, αλλά μόλις το έκανα δεν άφησα κανέναν να μου πάρει την πρωτιά", εξομολογείται χαμογελώντας. 




Ο Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ σε ανάπαυλα από τους αγώνες

Διατροφή

Πάντως, αν για κάτι μπορεί να μιλήσει με απόλυτη βεβαιότητα μέσα από τα 85 χρόνια πείρας που έχει, είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διατροφής. Ο κ. Κωνσταντίνος τρέφεται υγιεινά και κοιμάται λίγο αλλά σωστά. « Το πρωί πίνω ένα ρόφημα που περιέχει αμύγδαλο, καρύδι και φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Το κάνω αυτό γιατί η ηλικία μου δεν μου επιτρέπει πλέον να μασάω τις τροφές», λέει χαριτολογώντας και προσθέτει: «από το καθημερινό μου διατροφολόγιο δεν λείπει και το υποφαές. Τρώω γενικά πολλά όσπρια, ψάρι, φρούτα και πολλά λαχανικά, κυρίως χόρτα.  Πέφτω για ύπνο στις 12, κοιμάμαι το πολύ πέντε με έξι ώρες και ξεκινώ αμέσως τη δουλειά». 

 Η διατροφή του 85χρονου παγκόσμιου πρωταθλητή συνοδεύεται και από ένα αυστηρό πρόγραμμα καθημερινής εργασίας, με πολλές δραστηριότητες. Όπως λέει, είναι οινοποιός αλλά ταυτόχρονα ασχολείται με τα χωράφια του αλλά και το ξενοδοχείο που έχει στη Κω. 

«Ακόμα και τώρα τρέχω συνέχεια. Από μικρό παιδί έμαθα έτσι, γιατί εργαζόμουν πάντα και η εργασία μου αυτή ήταν χειρονακτική. Είμαι οινοποιός και δουλεύω ακόμη και σήμερα συστηματικά», υπογραμμίζει. 

"Οι νέοι δεν θέλουν..."

 Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα των σημερινών νέων που «κάθονται στις καφετέριες» ή «βρίσκονται όλη μέρα στους υπολογιστές» δεν του αρέσει. «Οι νέοι σήμερα δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό και παραπονιούνται συνεχώς πως είναι κουρασμένοι αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθονται όλη μέρα και δεν πάνε να εργαστούν. Ακόμα και τώρα, την εποχή της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν δουλειές αλλά πολλοί δεν θέλουν να δουλέψουν», υπογραμμίζει με εμφανή τα σημάδια του παράπονου στη φωνή του , σα να θελε να πει ότι αν ήταν ο ίδιος  νέος θα έκανε εντελώς διαφορετικά πράγματα. 

Για την κατάσταση αυτή, ο κ. Κωνσταντίνος θεωρεί υπεύθυνους τους πολιτικούς, που όπως υποστηρίζει γαλούχησαν την ελληνική κοινωνία με τέτοιο τρόπο που να θέλουν όλοι να τα βρίσκουν έτοιμα. « Τα νέα παιδιά δεν έχουν όρεξη για δημιουργία και αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν μάθει να κάθονται και να παίρνουν χρήματα γι’ αυτό», λέει και σημειώνει: « το ξέρω γιατί είμαι επιχειρηματίας και απασχολώ αρκετούς εργαζόμενους. Όταν έρχεται η ώρα της δουλειάς δυσανασχετούν, αλλά έχουν την απαίτηση να πληρώνονται καλά», καταλήγει.   

parapolitika.gr