Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Χειροπέδες σε πρώην αξιωματούχο, βασανιστή



  

     Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε ο 33χρονος Γεωργιανός Νταβίντ Αχαλάια, πρώην αξιωματούχος της χώρας του, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα και φρικτούς βασανισμούς που διέπραξε εναντίον των συμπατριωτών του. 



Ο Γεωργιανός πρώην αξιωματούχος εντοπίστηκε και συνελήφθη στο λιμάνι της Πάτρας, καθώς επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Κρατείται στο Τμήμα Μεταγωγών, αφού οι κατηγορίες που τον βαραίνουν αφορούν μεταξύ άλλων την κατάχρηση εξουσίας κατά συρροήν, τις σωματικές κακώσεις και προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κατά συρροήν και από κοινού με τρίτα πρόσωπα και την παράνομη κατακράτηση. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής του ο 33χρονος είχε στην κατοχή τα ποσά των 20.000 ευρώ και των 10.000 δολαρίων, ενώ ζήτησε πολιτικό άσυλο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αδερφός του Νταβίντ Αχαλάια είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών στη Γεωργία, αλλά παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν αποκαλύφθηκαν τρομερά βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων σε φυλακή της Τιφλίδας.

Γεγονός που είχε προκαλέσει την οργή χιλιάδων Γεωργιανών, οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Μάλιστα, τοπικό τηλεοπτικό κανάλι είχε μεταδώσει φρικιαστικό βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ένας μισόγυμνος κρατούμενος της φυλακής στην Τιφλίδα να κλαίει και να εκλιπαρεί για έλεος, προτού τον βιάσουν με ένα κλομπ!

Οι απάνθρωπες αποκαλύψεις είχαν οδηγήσει στην παραίτηση μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ η διεύθυνση της φυλακής και κάποιοι φρουροί είχαν συλληφθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο που αποκαλύφθηκαν τα βασανιστήρια στις φυλακές ο 33χρονος Νταβίντ Αχαλάια και ο αδερφός του συνεργαζόντουσαν στενά, με τον δεύτερο να κατέχει επίσης σημαντική θέση στην κυβέρνηση. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Εφετών Πατρών.

Espressonews.gr