Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 
   Το κυνοκομείο, μπορεί να αποτελεί ένα νέο κτίσμα που εν δυνάμει κατά τα προσδοκώμενα και λεγόμενα «κάποιων» αποτελούσε πρότυπο, ωστόσο η λειτουργία του είναι άκρως προβληματική. Λόγω του ότι βρίσκεται εντός του Βιολογικού Σταθμού Κατερίνης τα λύματα που υπάρχουν εντός του χώρου, βρίθει όλη η περιοχή από έντομα όλες τις εποχές του χρόνου. Οι μύγες σύννεφο, τα κουνούπια το ίδιο. Κατά καιρούς... έχουμε επιδρομές από τσιμπούρια και γεμίζουν οι τοίχοι των κελιών από κρότωνες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε συμπτώματα διροφυλλάριας, ερλείχιας, λεϊσμάνιας κλπ.
Όταν εισήγαγαν στις εγκαταστάσεις τα σκυλιά εκεί ήταν περίπου 180 ζώα περίπου χωρίς να είχαν στειρωθεί, εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθεί. Κατ΄ επανάληψη έχουμε αναφέρει ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί ώστε να λάβει οριστική άδεια λειτουργίας αλλά παρόλα αυτά τους δόθηκε η άδεια λειτουργίας για 50 θέσεις για λίγους μόνο μήνες (δηλαδή 50 σκυλιά) και μετά αναστάλθηκε. Μέσω προγραμματικής σύμβασης ο Δήμος κάθε χρόνο λαμβάνει περίπου 123.000 €, κονδύλιο το οποίο αφορά στειρώσεις, εμβολιασμούς, σίτιση και θεραπείες των ζώων που βρίσκονται εντός του καταφγίου. Οι εγκαταστάσεις παρόλο που διαθέτει 80 κλουβιά ο Δήμος θέλει να παραμείνουν εντός των εγκαταστάσεων 50 σκυλιά μιας και αυτή τη στιγμή τα ζώα εντός είναι περίπου 120 και αυτό έγινε με το σκεπτικό ότι επειδή ο Νόμος ορίζει ανά 50 σκυλιά έναν κτηνίατρο να μην πάρουν δεύτερο (λόγω οικονομικής κρίσεως). Για το λόγο αυτό προέβηκαν άμεσα σε στειρώσεις των έγκλειστων ζώων προκειμένου να στειρωθούν τα μισά και πλέον ζώα που παρέμεναν αστείρωτα εδώ και 2,5 έτη, με σκοπό την άμεση επανατοποθέτησή τους στους δρόμους. Τελικός σκοπός, να προλάβουν τις προθεσμίες που ορίστηκαν από την Περιφέρεια για την έκδοση άδειας του κυνοκομείου, με κύριο μέλημα την ένταξη στο πρόγραμμα του Υπουργείου και την είσπραξη της νόμιμης συμμετοχής του υπουργείου για την εκτέλεση του προγράμματος.

Δημοτικό Κτηνιατρείο υπάρχει μόνο ως χώρος με κάποιον σχετικό εξοπλισμό εντός του χώρου αλλά κτηνίατρος στον χώρο αυτό δεν εργάζεται. Ο εξοπλισμός παραμένει στοιβαγμένος και κλειδωμένος μέσα στο χώρο, τα κλειδιά βρίσκονται στη «τσέπη» της «κλειδοκράτορος» συμβεβλημένης με τον Δήμο κτηνιάτρου, και ο Δήμος Κατερίνης δεν έχει ακόμη αιτηθεί για την άδεια λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία. Η λειτουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει χώρος εξέτασης και άμεσης φροντίδας των έγκλειστων στο κυνοκομείο ζώων χωρίς το στρες της διαρκούς μετακίνησης από και προς το ιδιωτικό συμβεβλημένο κτηνιατρείο, τα οποία μεταφέρονται αυτή τη στιγμή κατ’ επιλογή και κατά βούληση του υπαλλήλου περισυλλογής με πολλές καθυστερήσεις, επιβαρύνοντας το Δήμο Κατερίνης άσκοπα με επιπλέον έξοδα.
Επίσης το ιδιωτικό κτηνιατρείο της συμβεβλημένης κτηνιάτρου, λειτουργεί ώρες καταστημάτων με αποτέλεσμα Κυριακές ή αργίες να είναι κλειστά που αυτό σημαίνει ότι περιστατικά που άμεσα χρειάζονται ιατρική μέριμνα δεν θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες αλλά και μέρες που έχουν πολλή δουλειά στο κτηνιατρείο από περιστατικά ιδιωτών να μην μπορούν να τα αναλάβουν άμεσα.
Πάρα πολλές φορές σε διάφορες οχλήσεις μας, οι υπεύθυνοι του Δημοτικού Κυνοκομείου μας είχαν γεμίσει υποσχέσεις για παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης των έγκλειστων ζώων, για σωστή λειτουργία του κυνοκομείου, για 24 ωρου βάσεως ωραρίου των υπαλλήλων, για κτιριακές επιδιορθώσεις στις εγκαταστάσεις του κυνοκομείου καθώς και για άλλες ελλείψεις εντός του κυνοκομείου που θα υποκαθιστούνταν, αλλά έκτοτε παρότι έχουμε αφιερώσει άπειρες ώρες στα γραφεία του Δήμου-χωρίς κανένα αποτέλεσμα- για να μην αναφέρουμε και τις κλήσεις που ποτέ δεν απαντήθηκαν, δυστυχώς δεν τηρήθηκε καμία υπόσχεση τους αλλά ούτε και έγιναν τα απαιτούμενα που χρειάζονταν για την σωστή και ομαλή λειτουργία του κυνοκομείου. Οι υποσχέσεις αυτές είναι και το μόνο που έχουμε λάβει από το Δήμο μέχρι σήμερα, ενώ είχε παρέλθει πολύς πολύτιμος χρόνος με τη Φιλοζωική να παρακαλεί για την παροχή υπηρεσιών αναγκάστηκε ο Δήμος να υπογράψει σύμβαση με κτηνίατρο για να γίνουν στειρώσεις των έγκλειστων ζώων για να μπορέσουν να τα επανεντάξουν μιας και για να πάρουν την άδεια λειτουργίας θα πρέπει να έχουν εντός 50 σκυλιά.
Το ότι 2,5 χρόνια περίπου τα ζώα δεν είχαν καμία ιατρική περίθαλψη και δεν γίνονταν στειρώσεις ώστε να μην εχουμε το πρόβλημα της ασυλοποίησης ενός έγκλειστου ζώου που σήμερα αντιμετωπίζουμε, μιας και ο νόμος ορίζει καθαρά ότι μόλις περισσυλεχθεί, θα στειρωθεί θα εμβολιαστεί και θα τσιπαριστεί. Μετά την αποθεραπεία του επανεντάσσεται στο φυσικό του περιβάλλον εάν δεν υιοθετηθεί. Όμως ο Δήμος ούτε καμπάνια υιοθεσιών δεν έκανε μόνο οι εθελοντές ότι μπορούσαν έκαναν για να υιοθετηθεί ένα ζώο. Βιβλία εισόδου και εξόδου δεν υπήρχαν. Πόσες νόμιμες επανεντάξεις έγιναν την τελευταία διετία; Ποιος αποφάσιζε για το ποια ζώα θα επανενταχθούν;
Το κυνοκομείο από τον Αύγουστο του 2010-2012 είχε περίπου 150 έγκλειστα σκυλιά και ήταν χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη . Η μόνη φροντίδα των ζώων αυτών ήταν η η ιατρική περίθαλψη των άρρωστων ζώων εντός του κυνοκομείου κατόπιν οδηγιών από ιδιώτες κτηνιάτρους με κόστος που πληρώναμε όλοι εμείς οι εθελοντές φιλόζωοι .
Στα όποια περιστατικά συναντούσαμε είτε μας έπαιρναν τηλέφωνο δημότες για σοβαρά τραυματισμένα ζώα , δηλητηριασμένα, ζώα που είχαν γεννήσει και εγκαταλείφθηκαν, ζώα εγκαταλελειμμένα, ζώα χωρίς νερό και τροφή από ιδιώτες, τρέχαμε εμείς οι φιλόζωοι και τα περιθάλπουμε ακόμα και τώρα, τα προωθούμε για υιοθεσίες και φιλοξενίες. Όμως αυτό το έργο είναι αποκλειστικά του Δήμου καθώς ο νόμος προβλέπει και όχι των φιλόζωων που το έχουν επωμισθεί και το επωμίζονται.
Σε οχλήσεις που κάναμε στην τότε Δημοτική Αστυνομία για όλα αυτά τα περιστατικά που αντιμετωπίζαμε δεν υπήρξε καμία απολύτως μέριμνα μιας και αδυνατούν και οι ίδιοι να υποχρεώσουν τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παρόλες τις επιστολές που έχουν λάβει και τις κοινοποιήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι υπεύθυνοι του Δημοτικού Κυνοκομείου καθώς και η Κτηνιατρική Υπηρεσία δεν έχουν δραστηριοποιηθεί με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει στάσιμη.
Σήμερα τα άτυχα ζωντανά εγκαταλείπονται μέσα στα κελιά εντός του κυνοκομείου ανυπεράσπιστα από ανεύθυνους και ανίκανους να έχουν τη δική τους επιτήρηση σε ένα τέτοιο σοβαρό έργο. Σε συνάντηση που είχαμε με την κ. Αντιπεριφερειάρχη μέλη του Σωματείου μας, δυστυχώς βγήκε άκαρπη μιας και δεν μπορέσαμε να θέσουμε τους προβληματισμούς μας αρχικά ως φιλόζωοι και κατόπιν ως δημότες της πόλεως αυτής, αφού με τον τρόπο που μας αντιμετώπισε η άρνηση της ήταν έντονη μιας και από ό,τι μας είπε δεν μπορεί να κάνει παρέμβαση στο Δήμο όσον αφορά το Δημοτικο Κυκονοκομείο καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν. Σε διαμαρτυρίες που έγιναν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω εγγράφων τονίσαμε και ενημερώσαμε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.
Ο εσωτερικός χώρος εντός είναι ημιτελής, σαν γιαπί, που ενώ θεωρητικά ολοκληρώθηκε πριν δύο χρόνια, ήδη αρχίζει να γκρεμίζεται. Η σκεπή αποτελείται από λαμαρίνα και τα κλουβιά από σοβατισμένους τοίχους. Οι πόρτες έχουν σκουριάσει στους μεντεσέδες τους, με αποτέλεσμα να ανοίγουν κατά βούληση.Οι τοίχοι και τα δάπεδα, δεν πληρούν καμία προδιαγραφή.Είναι σκέτοι σοβατισμένοι τοίχοι χωρίς καμία επένδυση και βαμμένο τσιμεντένιο δάπεδο. Ο χώρος πρέπει να πλένεται κάθε μέρα αλλά δυστυχώς τα υλικά τα οποία φτιάχτηκαν οι τοίχοι και το δάπεδο, δεν προορίζονται για τέτοια χρήση, έχουν φύγει κομμάτια χρώματος και τοίχων με αποτέλεσμα να είναι εστία μολύνσεως.
Επίσης, επειδή τα υλικά είναι πορώδη, δεν απολυμαίνονται επαρκώς.
Αποτελούν ιδανική εστία μικροβίων και μολυσματικών ιογενών λοιμώξεων, που καραδοκούν να επανεμφανιστούν σε κάθε ευκαιρία.Κάθε χρόνο παλεύουμε με εξάρσεις και επιδημίες μόρβας και παρβοεντερίτιδας. Δυστυχώς ο χώρος είναι ωρολογιακή βόμβα ασθενειών. Τα σκυλιά που ζουν εκεί, δεν έχουν καν τα βασικά και αυτονόητα που ορίζει πρώτος ο νόμος, αλλά και η κοινή λογική.

Σιτίζονται ανεπαρκώς, κατά το δοκούν, με άθλιες τροφές. Τα ζώα υποφέρουν από εντερίτιδες, κάνουν κεραμιδί κόπρανα και η διάρροια είναι σύνηθες φαινόμενο.
Τα σκυλιά πίνουν νερό από ακατάλληλα σκεύη και νερό αμφιβόλου προέλευσης.
Το νερό είναι γεμάτο βδέλλες και βρωμάει. Τα σκεύη νερού είναι παλιά δοχεία πλαστικών χρωμάτων, με υπολείμματα από ξεραμένες μπογιές. Τα σκεύη τροφής δεν έχουν καθαριστεί ποτέ μόνο βρέχονται με νερό μιας και υλικά καθαριότητας δεν υπάρχουν. Ακόμη και στα κλουβιά που έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες, η τροφή σερβίρεται στο πάτωμα. Παραθέτουμε το άρθρο 7 από την Υ.Α. 280262: 7. Τα ζώα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και η τροφή που λαμβάνουν να είναι ισορροπημένη και υγιεινή.
Πρόσφατα έγινε σύμβαση μεταξύ Δήμου και εταιρία καθαριότητας όπου το ποσό για την καθαριότητα ανέρχεται στα 23.000 € περίπου . Ο Δήμος ανέθεσε στην εταιρία το έργο καθαρισμού 80 κλουβιών. Το ένα άτομο που έβαλε ως υπάλληλο της η εταιρία εργάζεται 4 ώρες και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα καλείται να φέρει εις πέρας το έργο καθαρισμού 80 κλουβιών, τάισμα 120 περίπου ζώων πράγμα δύσκολο για ένα άτομο σε τόσες λίγες ώρες εργασίας. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το κυνοκομείο παλιότερα είχε 3 υπαλλήλους (2 άτομα για καθαριότητα και 1 ζωοκόμο).
Εντός του κυνοκομείου είχαμε πάρα πολλά περιστατικά τραυματισμού ζώων. Από τη μια υπήρχε υπερπληθυσμός μιας και ο Δήμος δεν έκανε στειρώσεις, εμβολιασμούς κλπ απλά παρέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την ώρα της σίτισης να υπερισχύει το δυνατότερο σκυλί και να μην αφήνει τα υπόλοιπα να φάνε μιας και μέσα σε ένα κελί υπήρχαν από 2-3 ζώα, αλλα σκυλιά είχαν πετσοκόψει τα πόδια τους και τις μουσούδες τους, κάποια τραυματίστηκαν ακόμα σοβαρότερα, με αποτέλεσμα να τρέχουμε στους γιατρούς συνέχεια και να επιβαρυνόμαστε τα έξοδα νοσηλείας, λόγω των ελλειπών εγκαταστάσεων και υποδομών.

Ο χώρος των κελιών ως ημιτελής, έχει κενά ανάμεσα από τους τοίχους και τη λαμαρίνα που βρίσκεται το σκέπαστρο, ενώ δεν έχει "λάστιχα" στις πόρτες που οδηγούν στις εξωτερικές μικρές αυλές των κελιών.
Πέρα από το γεγονός ότι είναι φούρνος το καλοκαίρι, το χειμώνα μπάζει νερά από παντού, τα ζώα ζουν σε θερμοκρασίες παγετού και είναι μονίμως βρεγμένα μέχρι το μεδούλι. Μοναδική ανακούφιση οι στρωμνές που έβαζαν εθελοντές, πάνω σε παλέτες, με παλιά ρούχα και σκεπάσματα. Ειδικά πριν 2 χρόνια περίπου που είχαμε 70 πόντους χιόνι, για δύο εβδομάδες, καταφέραμε με πολύ αγώνα, να μην πεθάνουν τα σκυλιά από το κρύο.
Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τη μεταφορά των ζώων και οι εγκαταστάσεις δεν βελτιώθηκαν στο παραμικρό. Τα σίδερα σαπίζουν άβαφα, οι σύρτες επίσης με αποτέλεσμα να έχουμε και συμπλοκές, πολλές φορές με θάνατο για τον ένα σκύλο, από πόρτες που άνοιξαν σε ώρα αυλισμού ή όταν έλειπαν όλοι. Δόθηκαν λεφτά άσκοπα σε ποτίστρες – υδρορροές οι οποίες το μόνο που κατάφερναν ήταν να προκαλούν τραυματισμούς στα πόδια των ζώων και έχουν πλέον καταργηθεί.
Η καθαριότητα των κλουβιών γίνεται με τρόπο που παραβιάζει τους υγειονομικούς όρους. Τα κλουβιά πλένονται με τρεχούμενο νερό υπό πίεση και λόγω των κακών κλίσεων των πατωμάτων τα νερά ταξιδεύουν από κλουβί σε κλουβί μεταδίδοντας ασθένειες. Επίσης, τα κλουβιά δεν στραγγίζονται με λάστιχο ή σφουγγαρίστρα μετά το πλύσιμο, με αποτέλεσμα όσα σκυλιά δεν έχουν βρεχθεί από το λάστιχο να βρέχονται όταν ξαπλώνουν. Παραθέτουμε το άρθρο 6 της ΥΑ 280262 (Αρ. Φ. 1874/17-12-2003 Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς). Το χειμώνα σε περιόδους βροχής ή και χιονιού γεμίζει μέσα αφού η στέγη είναι από λαμαρίνα και ανοιχτή από παντού. Τα ζώα κρυώνουν και βρέχονται. Οι χώροι διαμονής και άσκησης των ζώων πρέπει να αποστραγγίζονται επαρκώς. Το ακάθαρτο νερό δεν πρέπει να παραμένει στους χώρους διαμονής και άσκησης των ζώων, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά των μολύνσεων.
Μέσα σε όλα αυτά όμως προστίθενται και αρκετά χρέη που ο Δήμος έχει σε εκκρεμότητα όπως στη συμβασιούχο κτηνίατρο, στους 3 υπαλλήλους που εργάζονταν στο Δημοτικό Κυνοκομείο ( στους δύο περίπου 20 μήνες και στον τρίτο 10 μήνες περίπου), καθώς και στον έμπορο που προμηθεύονται τις τροφές. Από τον εν λόγω έμπορο προμηθεύονται τις πιο φτηνές τροφές και εκτός του ότι τα ζώα δεν σιτίζονται κανονικά έχουν και εντερικά προβλήματα.
Έχοντας λοιπόν τόσα μεγάλα προβλήματα είναι εύλογο να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Αυτοκίνητο περισυλλογής στα 5 χρόνια που ο Δήμος έχει την διαχείριση δεν διέθετε και πήρε τους τελευταίους 18 μήνες μιας και πλέον ο υπάλληλος περισυλλογής κάποιες φορές πηγαίνει κάποιες δεν πηγαίνει λόγω χρηματικών οφειλών. Τα περιστατικά πλέον τα επωμίζονται οι φιλόζωοι.
Συνοψίζοντας τα όσα παραπάνω αναφέρθηκαν θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Το Δημοτικό Κυνοκομείο αυτή τη στιγμή λειτουργεί παράνομα λόγω του ότι δεν έχει άδεια λειτουργίας.
Δεν υπάρχει αυτοκίνητο περισυλλογής αδέσποτων ζώων με αποτέλεσμα να το επομίζονται οι εθελοντές φιλόζωοι που για όσα περιστατικά συμβαίνουν μας παίρνουν τηλέφωνο και αναγκαζόμαστε για να σώσουμε ένα ζώο που έχει πρόβλημα να τρέχουμε εμείς ενώ ευθύνη έχει ο Δήμος.
Έχουν εδώ και περίπου 5 χρόνια έναν κτηνίατρο που αναλαμβάνει όλα τα περιστατικά ενός Καλλικρατικού Δήμου καθώς και τα έγκλειστα ζώα εντός του κυνοκομείου και αυτό δυστυχώς είναι μείζον πρόβλημα γιατί χάθηκαν πολλά ζώα επειδή δεν ήταν εφικτό να αναλάβει πολλά περιστατικά λόγω φόρτου εργασίας. Εντός του κυνοκομείου υπάρχουν άρρωστα ζώα που χρήζουν θεραπείας αλλά υπάρχει ελλιπής κτηνιατρική θεραπεία.
Η φύλαξη και η καθαριότητα του κυνοκομείου δόθηκε σε εταιρία καθαριότητας και η εταιρία έκανε σύμβαση με το Δήμο και για το έργο που της ανατέθηκε το κόστος ανέρχεται στα 23.000 € περίπου. Η εταιρία έχει προσλάβει έναν μόνο υπάλληλο όπου εργάζεται 4 ώρες και ο υπάλληλος αυτός καλείται να ταΐσει περίπου 120 ζώα, να καθαρίσει 80 κλουβιά που είναι αδύνατον έως ανέφικτο να φέρει εις πέρας μέσα τόσες λίγες ώρες μια τέτοια εργασία.
Εύλογο λοιπόν, είναι το ερώτημα γιατί επιμένουν να διαχειρίζονται τα ζώα, τη στιγμή που δώσανε εξετάσεις και απέτυχαν και αυτή τη στιγμή έχουν χάσει τον έλεγχο.



Φιλοζωικό Σωματείο Κατερίνης "ο Άργος"
Animal Welfare Union of Katerini "Argos"


Kresnas 1
Katerini, 60100
Pieria
GREECE