Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Η μαφία των στοιχημάτων



Μία πολύ καλά στημένη επιχείρηση είχαν στήσει δύο Έλληνες στη Γερμανία, οι οποίοι μέσω υποτιθέμενων κληρώσεων λαχείων που υπόσχονταν αμύθητα κέρδη, κατάφεραν να εξαπατήσουν χιλιάδες Γερμανούς πολίτες, αποσπώντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Οι δύο Έλληνες, 44 και 36 ετών συνελήφθησαν σε Αθήνα και Βουλιαγμένη χθες, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις γερμανικές Αρχές.

Οι συλληφθέντες φέρονται ως εγκέφαλοι σπείρας η οποία εξαπάτησε περίπου 360.000 Γερμανούς πολίτες αποκομίζοντας παράνομα κέρδη 36 εκατομμυρίων ευρώ! Μάλιστα η μέθοδός τους ήταν τόσο «επαγγελματική» που οι ίδιοι είχαν προνοήσει να ιδρύσουν εταιρείες-φαντάσματα, μέσω των οποίων «ξέπλεναν» χρήμα το οποίο μοίραζαν σε διάφορους λογαριασμούς τραπεζών σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί.

Η παράνομη δράση της σπείρας

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας έχοντας προμηθευτεί παράνομα «πελατολόγια» από εταιρείες τυχερών παιγνίων, χρησιμοποιούσαν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που τηλεφωνούσε σε πολίτες και παρουσιάζοντας ως «δόλωμα» την ευκαιρία να αποκομίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αυτοκίνητα, ή ταξίδια, έπειθαν τα θύματά τους να συμμετάσχουν σε «ανύπαρκτες» κληρώσεις λαχείων ή/και σε λοταρίες. Η δήθεν συμμετοχή τους βέβαια γινόταν με το… αζημίωτο-τουτέστιν κατέβαλαν μηνιαία συνδρομή 29,90 ευρώ.

Επίσης, οι δράστες είχαν συστήσει εικονικές εταιρείες, μέσω των οποίων «ξέπλεναν» μαύρο χρήμα, ενώ μετέφεραν – διακινούσαν τα χρηματικά αυτά ποσά σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, ανά την υφήλιο, για να μην εντοπίζονται από τις διωκτικές Αρχές.

Η επιχείρηση και οι συλλήψεις

Χθες το πρωί, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ. με τις γερμανικές αστυνομικές αρχές και κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής της Εισαγγελίας του Κρέφελντ Γερμανίας, διενεργήθηκαν έρευνες σε σπίτια αλλά και εταιρείες των δραστών, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Σε οικία του 44χρονου, στην περιοχή της Αθήνας:

• κεντρική μονάδα Η/Υ, εξωτερικός σκληρός δίσκος και φορητός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων USB,
• (4) βιβλιάρια καταθέσεων Ελληνικών τραπεζών,
• ελληνικά και ξενόγλωσσα έγγραφα επιχειρήσεων και
• (6) σφραγίδες (μία Ελληνική και πέντε ξενόγλωσσες).

Σε οικία του 36χρονου, στην περιοχή της Βουλιαγμένης, τρεις (3) κλειστοί φάκελοι, που περιείχαν διάφορα έγγραφα.

Στην έδρα δύο εταιρειών των δραστών, στην Αθήνα:

• (2) ηλεκτρονικοί υπολογιστές, (3) εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, (4) φορητοί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων USB και σκληρός δίσκος εντός θήκης,
• ελληνικά και ξενόγλωσσα έγγραφα επιχειρήσεων και
• (3) ξύλινες ξενόγλωσσες σφραγίδες.

Όλα τα κατασχεθέντα θα υποβληθούν στον αρμόδιο Ανακριτή, όπου απεστάλη το αίτημα δικαστικής συνδρομής.

Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, πάντα σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Γερμανικές Αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής. 

zougla.gr