Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Αναδρομή στα γεγονότα του Ελατοχωρίου και του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΩΝ



Με το δικό μας μάτι / Γράφει η Αναστασία Μποστανίτη – Κιοσέ*

Από την πρώτη χρονιά, ουσιαστικά το 2002, όταν δημιουργήθηκε το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου και η περιοχή έδωσε ένα διαφορετικό στίγμα, ως Αγροτοτουρισιστικό χωριό, καθημερινά, οι συσκέψεις, οι συζητήσεις σε τραπέζια, σε καφενεία, ανάμεσα σε επισκέπτες και επαγγελματίες, σε χωριανούς, φίλους και συνδημότες, κατέληγαν σε ένα συμπέρασμα, ότι το Ελατοχώρι και γενικότερα η ορεινή Πιερία έχει όλα τα εχέγγυα για να δέχεται επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. 


Το ιδιαίτερο αυτό φυσικό τοπίο των Πιερίων, αυτό το μπαλκόνι στον Όλυμπο και στο Θερμαϊκό, κρύβει σαγήνη, αγριάδα, ομορφιά και γοητεία. Αυτό πίστευαν και πιστεύουν οι τοπικοί φορείς και οι άνθρωποί του και για αυτό αγωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια. Οι παραπάνω λέξεις έρχονται στα χείλη πολλών ανθρώπων, δεν είναι μόνο των ντόπιων που αγωνιούν, είναι αυτό που ένοιωσε και η κ. Ευαγγελία Ευσταθίου η οποία επέλεξε το Ελατοχώρι για να πραγματευτεί μέρος της πλοκής του έργου της «Γυάλινο Ρόδο» αλλά και πολλών άλλων επώνυμων και ανώνυμων.
Αυτοί οι άνθρωποι με πρωτεργάτη τον Πολιτιστικό Όμιλο Ελατοχωρίου (45 χρόνια τώρα ανέδειξε και αναδεικνύει την παράδοση και κατακτά πρωτιές στην Ευρώπη) και αργότερα όλοι οι σύλλογοι: ο Σύλλογος της Κατερίνης, ο Σύλλογος της Θεσσαλονίκης, ο Αθλητικός του Ελατοχωρίου, ο Σύλλογος του Δημοτικού σχολείου, ο Σύλλογος των Επαγγελματιών και η Εθελοντική Ομάδα συνέδραμαν συμπληρωματικά ή δημιούργησαν έργα υποδομής όπως:
Το Λαογραφικό Μουσείο, το μονοπάτι στο Αι Νέρι, τις γέφυρες στην Κεραμίδα, τις πινακίδες τοπικής σήμανσης, το πάρκο στη Μπάρα, την φύτευση αρωματικών φυτών, τα πέτρινα τοιχία, τον καλλωπισμό του σημείου θέασης «Σωτήρη Ρέμα- Καταρράκτες» και «Νικόλα πηγάδι», το κιάλι στην πλατεία του χωριού για να βλέπει ο κόσμος τα μαγικά Πιέρια και τον Όλυμπο, πολλά άλλα έργα παλαιότερα κ.λ.π.

Δημιούργησαν θεσμούς και δρώμενα όπως: 

Το Αντάμωμα των Απανταχού Ελατοχωριτών, το κάψιμο των κέδρων 24 Μαρτίου, τις Λαζαρίνες την Κυριακή των Βαΐων, το κάψιμο της «Ρόκας» την 2η μέρα του Πάσχα, το Παραδοσιακό χορευτικό αντάμωμα (1500 χορευτές στους δρόμους του Ελατοχωρίου), έντυπα προβολής, γιορτή κρασιού και πολλά άλλα, τα πρώτα χρόνια για την επικοινωνία των καταγόμενων από Ελατοχώρι και αργότερα για την ανάδειξη της περιοχής, όλα με ένα και μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο και την ανάπτυξη του. Κάθε χρόνο ο πήχης ποιο ψηλά, να υλοποιούνται τα κεκτημένα και να δημιουργούνται καινούργια ακολουθώντας τις ανατροπές της εποχής.

Έτσι έγινε και με το Φεστιβάλ Μουσών
Ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια μια δημιουργική ομάδα με πρωτεργάτη τον Αλέξη Δρούγκα (καταγωγή από το Ελατοχώρι) και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να υλοποιεί, ανάμεσα σε άλλα όνειρα με στόχο τον πολιτισμό, το ποιό μεγάλο όνειρο το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΩΝ». Στόχο είχε να έρθουν στο φεστιβάλ αξιόλογα μουσικά σχήματα, επώνυμα και ανώνυμα, και τη δημιουργία ενός εννιάμερου φεστιβάλ, όσες και οι Πιερίδες Μούσες. Φέτος υλοποιήθηκε ως προς το χρόνο και σχεδιάζεται στην πορεία κάθε χρονιά να υπάρχει αφιέρωμα στην κάθε Μούσα και την τέχνη που εκπροσωπεί.
Βέβαια αυτό δεν θα ήταν δυνατό να συμβεί αν δεν υπήρχε μία οργανωμένη επιχείρηση η Α HELLAS SOUND & RECORDS, ο ιδιοκτήτης της Αλέξης Δρούγκας, καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ, μουσικοσυνθέτης, μουσικός παραγωγός, γνώστης των διοργανώσεων, τα απαιτούμενα εργαλεία από την εν λόγω εταιρεία που θα έπρεπε να διατεθούν για την οργάνωση του φεστιβάλ ώστε να γίνουν τα stage ή η εξέδρα, να οργανωθεί ο χώρος αλλά και να μπορεί να συνεργαστεί με όλες αυτές τις υπερπαραγωγές για να μπορεί να υλοποιηθεί το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΩΝ σε αυτό τον ορεινό τόπο το Ελατοχώρι.
Παράλληλα όμως δεν θα μπορούσε να συμβεί αν δεν ήταν στόχος και των φορέων της περιοχής οι οποίοι το απέδειξαν γιατί από την αρχή, αλλά ειδικά φέτος, παρέδωσαν επιστολή προς την επιτροπή του Φεστιβάλ Μουσών με τις υπογραφές και τις σφραγίδες τους ότι υπερψηφίζουν και στηρίζουν την προσπάθεια.
Έτσι για άλλη μια φορά αλλάζει το ρου της περιοχής συμπράττοντας η ιδιωτική και η θεσμική πρωτοβουλία δημιουργώντας μια νέα εναλλακτική πρόταση πολιτισμού στην Πιερία.

Τα αποτελέσματα στην πράξη έως τώρα: Η σύνδεση του βουνού με την θάλασσα, νέες θέσεις εργασίας, ανάσα στον επαγγελματικό κόσμο της περιοχής κατά την καλοκαιρινή περίοδο - με αυξητική τάση στο μέλλον, νέος κόσμος γνωρίζει την περιοχή, ενώ οι επισκέπτες του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου επανέρχονται σε άλλη εποχή και ξαναλατρεύουν το φυσικό τοπίο. Η κρητική για το οικονομικό αποτέλεσμα, φυσικά δεν πρέπει να είναι στα στενά όρια επι προσωπικού, αλλά αναλογιζόμενοι τα ρίσκα του καθενός και παράλληλα το μέλλον της περιοχής διορθώνοντας τα κακώς κείμενα όπου αυτό είναι εφικτό.

Ακούγεται τις τελευταίες μέρες ότι είναι πολύ μακριά ο χώρος του φεστιβάλ, πολύ ψηλά κ.λ.π. Σκεφτείτε με μεγαλείο ψυχής, υποστηρίξτε το διαφορετικό που έχει στο σχεδιασμό της η Οργάνωση του Φεστιβάλ που ξεδιπλώνεται κάθε χρόνο. Η καρδιά της Πιερίας μπορεί να χτυπά παντού γιατί το αξίζει, ακριβώς όπως χτύπησε η καρδιά όλων ακούγοντας τις μαγευτικές φωνές όλων αυτών των σπουδαίων καλλιτεχνών, ανασαίνοντας τον καθαρό αέρα των Πιερίων, στο Ελατοχώρι, ακούγοντας το θρόισμα των Μουσών και αλλάζοντας την καθημερινότητά τους.

Η ορεινή Πιερία, δίπλα στον Όλυμπο του οποίου συνέχεια είναι τα Πιέρια όρη, διαθέτει και αυτή σημαντικά στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού, υπέροχο φυσικό τοπίο και παράλληλα την μοναδική οπτική του Ολύμπου και του Θερμαϊκού από απέναντι, πολύ κοντά στην Εθνική οδό και ανάμεσα σε 4 Νομούς, όπλα σημαντικά για την πρόσβαση επισκεπτών.
Στο χέρι όλων, παραγόντων και συλλόγων, πολιτών και επαγγελματιών να μετρηθούν τα αποτελέσματα και ο καθένας από το δικό του μετερίζι να συμπληρώσει το έργο του, να δημιουργήσει νέα έργα και ότι άλλο πιστεύει ότι χρειάζεται, γιατί όλα αυτά μπορούν να εκτινάξουν για άλλη μια φορά αυτόν τον ευλογημένο τόπο που λέγεται Πιερία.


*Αναστασία Μποστανίτη-Κιοσέ
Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων του Φεστιβάλ Μουσών – Εποπτεία Συντονισμός
Διετέλεσε: Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, Πρόεδρος Συλλόγου Ελατοχωριτών Θεσσαλονίκης «Η Σκουτέρνα», Πρόεδρος και Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ανταμώματος Ελατοχωριτών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Αθλητικού Σωματείου ΑΕ Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προώθησης Πολιτιστικών Δράσεων - Χορηγιών και Διαφημίσεων του Δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.
Ιδιοκτήτρια Ξενώνα «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΛΘΑΙΑ» - Καλλιεργήτρια «Τσαγιού Ολύμπου» και αρωματικών φυτών -
Κυρίως όμως ενεργός πολίτης και πλέον μόνιμος κάτοικος του Ελατοχωρίου
Τηλ. 6997263064